Quote:
Originally Posted by quake2
Pa upravo to...a ono sto se tu nalazi i sto je ljude palilo da pricaju koliko koja sprava ima headroom-a je saturacija  ,samo zato je pomenuh.I samo se seti da oznaceni maksimum skale kako kazes je u sustini oznacen i izrazen cime?....pa naponom.
|
Peak, clip , crvena lampa, kako gde. To je taj dozvoljeni maximum odnosno Permitted Maximum Level, sve preko toga do tacke odsecanja/izoblicenja je headroom
I ne mora i mislim da ne treba da odmah sprave cim udju u crveno da saturiraju, zasiciju, imao sam prilike da radim sa nekim matorim preampima sa kojim sam snimao stalno u crveno, nikakva se saturacija nije osecala... Dok recimo novi Great River, cim pipne crvenu lampu ne valja, odma se oseca neko ruzno izoblicenje...
Matori SPL pro mike, koji sam dugo imao, je bio u crvenoj zoni od 0 do +9 dbU (sto mu je bio maksimum). 60% snimanja sam bio u toj zoni, nikakva izoblicenja nisam osecao.
Al pazi ovo u specifikacijama mu stoji:
Headroom before clip +25.72 dBu... Znaci od maksimuma skale na spravi ima jos 25 dbu rezerve, sto nije malo, barem tako pise