Quote:
Originally Posted by Jan
Hej, nisam ni imao misao da si mislio na mene!
Samo te molim da ne shvatis ovo pogresno kao napad ili sta ja znam, samo pricam na osnovu svog skromnog iskustva, a i mladji sam dosta verovatno pa me potkrepite ako ne misliste isto kao ja. Ja koliko sam vidjao u literaturi o audio dizajnu (znaci neko ko ne zeli da se bavi elektro-tehnikom), nisam vidjao nigde da pojam headroom-a vezuju za napon nego u glavnom za dbVu-ove (sto opet verovatno nekom formulom se vezuje za napon...)... Po mom shvatanju, Ton majstor ne mora nuzno da bude elektro-tehnicar ... Iz "obrade audio signala" sam imao nekih 60 strana o dither-u, sta on radi u kutiji i to, mene ne zanima kako on radi, mene samo zanima sta on meni daje kad pritisnem dugme na 16 bita ubaci taj shum za masking, a kako elektronika u njemu funckionise me apsolutno ne zanima, to je posao elektrotehnicara... E sad da li je napon veci kad se ovoliko pojaca, smanji kako god, mislim da je to znanje koje tehnicar treba da ima koga zovem da mi popravi sprave, sredi itd...
E sad nije mi bas jasno kako se povecavanjem napona dobija veci headroom pa bih voleo da nam nesto vise kazes o tome, plasticno objasnjeno jer ne posedujem znanja o elektro-tehnici! 
|
Nisi valjda pomislio da sam ja sad neki vrsni elektro-tehnicar samo zato sto pominjem najosnovnije pojmove?Nekada je u skoli za tonske snimatelje obavezan predmet bio i "osnove elektrotehnike",ne znam jel to jos uvek tako?Nije taj predmet bio obavezan da bi neko sam sebi opravljao sprave,vec da bi lakse baratao njima.....Kada pomeras regler na analognoj mixeti ka gore,pustas vise napona u tamo neki tranzistor

pa ti tamo neki metar pokazuje tamo neku vecu vrednost.Znaci svi ti analogni metri uglavnom ustvari mere napone a headroom je usko vezan za one gornje nivoe metra tj za one najjace napone,jel tako

.Sigurno si nekada bez namere da postanes auto mehanicar razmisljao sta se u sustini desava kada nagazis na gas papucicu,slicno ti je i ovo,ali malo drugacije

.