Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-03-2011, 04:40 PM   #31
quake2
Banned

Default Re: Sweet spot

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Postoje odredjene razlike kad su proizvodjaci DAW u pitaju, konkretno Pro Tools ima 48 bit interni processiong zbog cega ima 288 db dostupne dinamike, ili kako se to obicno kaze headroom.
Bez ljutnje,evo ja i dalje mislim da nazivati dinamicki opseg headroom-om nije dobra kvalifikacija.Predlazem da se Bogy malo umesa u pricu pa nam svima jednom za svagda objasni sta je to headroom,da ne brkamo babe i zabe i da se lakse sporazumevamo.Mozda je greska moja ili vasa ali imamo svi dovoljno poverenja u Bogyja nadam se,pa da razjasnimo stvari.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2011, 04:47 PM   #32
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
I ipak mislim da headroom nije ta saturacija koja se desava kad se gurne jace, vec ipak rezerva izmedju oznacenog maximuma skale (peak ili sta vec na spravama) i tacke odsecanja...
Pa upravo to...a ono sto se tu nalazi i sto je ljude palilo da pricaju koliko koja sprava ima headroom-a je saturacija,samo zato je pomenuh.I samo se seti da oznaceni maksimum skale kako kazes je u sustini oznacen i izrazen cime?....pa naponom.
Old 13-03-2011, 04:50 PM   #33
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Pa upravo to...a ono sto se tu nalazi i sto je ljude palilo da pricaju koliko koja sprava ima headroom-a je saturacija,samo zato je pomenuh.I samo se seti da oznaceni maksimum skale kako kazes je u sustini oznacen i izrazen cime?....pa naponom.
Peak, clip , crvena lampa, kako gde. To je taj dozvoljeni maximum odnosno Permitted Maximum Level, sve preko toga do tacke odsecanja/izoblicenja je headroom

I ne mora i mislim da ne treba da odmah sprave cim udju u crveno da saturiraju, zasiciju, imao sam prilike da radim sa nekim matorim preampima sa kojim sam snimao stalno u crveno, nikakva se saturacija nije osecala... Dok recimo novi Great River, cim pipne crvenu lampu ne valja, odma se oseca neko ruzno izoblicenje...

Matori SPL pro mike, koji sam dugo imao, je bio u crvenoj zoni od 0 do +9 dbU (sto mu je bio maksimum). 60% snimanja sam bio u toj zoni, nikakva izoblicenja nisam osecao.
Al pazi ovo u specifikacijama mu stoji:

Headroom before clip +25.72 dBu... Znaci od maksimuma skale na spravi ima jos 25 dbu rezerve, sto nije malo, barem tako pise

Last edited by Jan; 13-03-2011 at 04:56 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2011, 04:53 PM   #34
quake2
Banned

Quote:
Peak, clip , crvena lampa, kako gde. To je taj dozvoljeni maximum odnosno Permitted Maximum Level, sve preko toga do tacke odsecanja/izoblicenja je headroom
Tako je,nego izgleda ne znas podatak da crvena lampa pocinje da sija na za to standardizovanom mestu a to je na 0.775v ako se ne varam.
Old 13-03-2011, 04:55 PM   #35
quake2
Banned

Quote:
I ne mora i mislim da ne treba da odmah sprave cim udju u crveno da saturiraju, zasiciju, imao sam prilike da radim sa nekim matorim preampima sa kojim sam snimao stalno u crveno, nikakva se saturacija nije osecala... Dok recimo novi Great River, cim pipne crvenu lampu ne valja, odma se oseca neko ruzno izoblicenje
Normalno,nije to pravilo.
Old 13-03-2011, 05:03 PM   #36
Solozabal
Senior Member

Solozabal's Avatar

Quote:
Moze samo da se donekle emulira senzacija, ali po meni, ako se juri neki analog sound neke konkretne sprave, ne moz to bez kabla Odnosno hardvera, mozda ce nekad moci ...
Moze vec sad, ColoreTone od Tritone Digitala...
Solozabal is offline   Reply With Quote
Old 13-03-2011, 05:04 PM   #37
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Tako je,nego izgleda ne znas podatak da crvena lampa pocinje da sija na za to standardizovanom mestu a to je na 0.775v ako se ne varam.
0dbU = 0.775v. Na 0dbU se obicno pali crvena lampa na spravama. Spl Pro Mike konkretno je odatle imao jos 26 dbU headroom-a do take odsecanja. Znaci vec preko 26 dbU on pocinje da distorzira, odseca, klipuje sta god.
Napisao sam malopre specifikacije Lynx aurore.

Max input level joj je +20dbU, na +20dbU joj se pali lampa. Samo sto taj njen vrh skale preveden u digitalni svet je 0dbFS. Konvertori nisu dizajnirani da saturiraju :S Mada ima ih i takvih, CRANE SONG neki zaboravio sam oznaku.Mislim sad pricam stvari koje znas (i sve vreme pricam stvari koje znas), ali saturiras front end-om, spravom kojom snimas, konvertor samo treba da sto vernije prenese u digitaliju :S
Znaci konvertori isto imaju headroom, ako gledas dBu vrednosti, ali kako se meni cini ne mere u dbu vec u dbfs, gde nakon 0dbfs vise nema headroom-a...Ali ti je -20dbFS isto sto i crvena lampa u analogiji, sa jos nizim pragom shuma od analogije...

Last edited by Jan; 13-03-2011 at 05:08 PM.
Old 13-03-2011, 05:11 PM   #38
quake2
Banned

Quote:

Matori SPL pro mike, koji sam dugo imao, je bio u crvenoj zoni od 0 do +9 dbU (sto mu je bio maksimum). 60% snimanja sam bio u toj zoni, nikakva izoblicenja nisam osecao.
Al pazi ovo u specifikacijama mu stoji:

Headroom before clip +25.72 dBu... Znaci od maksimuma skale na spravi ima jos 25 dbu rezerve, sto nije malo, barem tako pise
Eeee,pisu oni svasta.....zato je UA6176 dojajna kombinacija.Tu se svasta cuje u zoni headroom-a,svasta lepo,i moze posteno da se nateze.MCI je vec malo meksi na pocetku,saturira kasnije ali zato odvrces dokle os.Nisam probao Neve,ali verujem da je to jos veca lepota.Nisu to dzaba legendarne sprave,zbog njih je i nastala ta danas vrlo upotrebljavana rec.
Old 13-03-2011, 05:14 PM   #39
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Eeee,pisu oni svasta.....zato je UA6176 dojajna kombinacija.Tu se svasta cuje u zoni headroom-a,svasta lepo,i moze posteno da se nateze.MCI je vec malo meksi na pocetku,saturira kasnije ali zato odvrces dokle os.Nisam probao Neve,ali verujem da je to jos veca lepota.Nisu to dzaba legendarne sprave,zbog njih je i nastala ta danas vrlo upotrebljavana rec.
Nisam imao prilike da radim sa MCI-em, ali sam citao da je mazga! Ni sa Neve nisam imao prilike da radim, ali jesam sa Great Riverom za koji kazu da je dostojna kopije Neve 1073, i tu preko 0dbU je izoblicenje ochajno, a to pise i njihovom u manual-u da se ne ide u crveno jer zvuci ruzno ... Nije mi jasan taj koncept na Great river-u, da ne moze da se gurne
Old 13-03-2011, 05:22 PM   #40
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Bez ljutnje,evo ja i dalje mislim da nazivati dinamicki opseg headroom-om nije dobra kvalifikacija.Predlazem da se Bogy malo umesa u pricu pa nam svima jednom za svagda objasni sta je to headroom,da ne brkamo babe i zabe i da se lakse sporazumevamo.Mozda je greska moja ili vasa ali imamo svi dovoljno poverenja u Bogyja nadam se,pa da razjasnimo stvari.
Objasnjenje za headroom ima i na wikipediji... http://en.wikipedia.org/wiki/Headroo..._processing%29

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules