Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-09-2012, 02:06 AM   #21
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: home-studios-are-killing-music

šokiran sam, taman su počeli da me svrbe prsti u sekciji Ban, a ono, divota ljubav i korektnost cveta Što samo govori da banovanje rađa plodove

enivej, mislim da ipak pričamo o različitim stvarima. Ovde mi koji sedimo mahom nailazimo na te home studio-upetljaosamse u vunu i drajvere- majstore, koji pate od ovog ili onoga. Ja se nešto u zadnje vreme više susrećem sa ljudima koje ipak najviše zanima pesma, ideja i samoiskazivanje (što ne znači da su to mahom kvalitetni autori, samo kažem da ih ima podosta), a kojima ova priča sa lako dostupnim tehnikama pravljenja NEKAKVIH snimaka za male pare i promocije istih, čini punu razliku. To što pesme nemaju formalne planove već godinama, pre je zaslužna moderna muzika, ne znam dal ste svesni šta su ovi klinci sve slušali i kroz šta profilisali svoj "autorski" izraz, a definitivno ne bi prvo opleo po home studio filozofijama. Da, stoji da OVDE, na rumskom, 4 od 5 novih članova upada u te zamke, i gubi orijentir, ali postoji ceo svet van rumskog a onaj članak se ponajviše orijentisao na to da ovi koji idu po studijima i daju pare producentima, u roku od godinu dana budu na turneji (što je lepa vizija), a ovi drugi kopaju po plugovima, drajverima, i što kvejk reče, sad i azmafonima
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 03:18 AM   #22
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
Ja se nešto u zadnje vreme više susrećem sa ljudima koje ipak najviše zanima pesma, ideja i samoiskazivanje (što ne znači da su to mahom kvalitetni autori, samo kažem da ih ima podosta), a kojima ova priča sa lako dostupnim tehnikama pravljenja NEKAKVIH snimaka za male pare i promocije istih, čini punu razliku. To što pesme nemaju formalne planove već godinama, pre je zaslužna moderna muzika, ne znam dal ste svesni šta su ovi klinci sve slušali i kroz šta profilisali svoj "autorski" izraz
Pa da, ali ti ljudi sa kojima se susrećeš po definiciji nisu "vlasnici kućnih studija", jel' da? Mislim, "kućni studio" je više mentalna nego realna kategorija. Jedina razlika između "kućnog studija" i "kompjutera sa instaliranim muzičkim programima" je u tumačenju resursa.

Sad, to šta su "klinci" slušali... iz tvoje priče o značaju socijalnih mreža (a samim tim i Interneta kao takvog) trebalo bi da zaključimo da WWW pruža uvid u sve što postoji (što je skoro pa tačno), a ne samo lokalnu i globalnu muzičku lobotomiju. Pa sad ti vidi zašto onda nisu postali muzikalniji nego su se uglavnom samo tehnički opismenili.

I naravno da i danas ima talentovanih ljudi, samo ih je malo, kao što ih je bilo malo i pre pojave socijalnih mreža. Problem sa velikom dostupnošću informacija i leži upravo u tome što ljudi mahom ne znaju šta da rade sa gomilom informacija koje su im na raspolaganju osim da ih primaju, a pritom nemaju vremena za obradu istih. Sve to pošto tehnologija evoluira neuporedivo brže od ljudskog mozga. Takođe - talenat ne možeš da kupiš, a socijalne mreže su džabe, pa je i logično da ljudi agresivno prezentuju sadržaje prosto "zato što im se može", a ne zato što imaju šta da kažu.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 08-09-2012 at 03:43 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 07:44 AM   #23
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
socijalne mre?e su d?abe, pa je i logično da ljudi agresivno prezentuju sadr?aje prosto "zato ?to im se mo?e", a ne zato ?to imaju ?ta da ka?u.

Vasa
Pa ni te "mreze" (u imenu je sve...hvataju / navlace narod) nisu vise dzabe!
Moj ortak reklamira novi kafe na Fejsu i nasao je servis gde za ?1 dnevno ljudi lajkuju tvoje statuse ..hehehe/
Nabio 30.000 za par nedelja ..."mreza se plete...ali nije vise dzabe.."
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 09:22 AM   #24
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Oduvek je bilo onih ?to su svaku demokratizaciju po pitanju dostupnosti tehnologije potrebne za kreativni rad smatrali pogubnom. Za pisanje su potrebni plajvaz, papir i, last but not least, poznavanje knji?evnog jezika. E, da bi ovo treće bilo dostupno svakom čobaninu (koji nije imao uslova da ode do Karlovaca ili Sentadreje na studije slavjanoserbskog jezika) morao je Vuk Karad?ić na mnogim forumima da se bori protiv teza u stilu "Narodni jezik ubija knji?evnost".
Old 08-09-2012, 10:57 AM   #25
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Oduvek je bilo onih ?to su svaku demokratizaciju po pitanju dostupnosti tehnologije potrebne za kreativni rad smatrali pogubnom. Za pisanje su potrebni plajvaz, papir i, last but not least, poznavanje knji?evnog jezika. E, da bi ovo treće bilo dostupno svakom čobaninu (koji nije imao uslova da ode do Karlovaca ili Sentadreje na studije slavjanoserbskog jezika) morao je Vuk Karad?ić na mnogim forumima da se bori protiv teza u stilu "Narodni jezik ubija knji?evnost".
...pa i jeste pogubno ! Pre se nekako, vrsila selekcija. Ko je hteo da se bavi muzikom / fotografijom / filmom i ostalim "umetnostima"..trebao je da investira pare (da kupi opremu i alat) i vreme da nauci i opravda ulozna sredstva..
Sad "svaki cobanin" sa smart telefonom (ne treba mu ni kompjuter vise) ima pristup muzickim app-ovima, digitalnoj fotografiji, videu i video editingu itditd..i svet je PREZATRPAN glupostima. Ljudi postuju sve i zadovoljavaju se sa 10 "lajkova" ...
Ljude mrzi da pisu cele reci..skracuju..prave pesme od "ready made loop" sa sve instrumentima i misle da su napravili nesto i brze bolje ga bacaju na youtube i fejs i gde sve ...

Ko dobije 50 lajkova - odmah prelazi u "profesionalce"..kupuje Soundcloud nalog, bolju zvucnu karticu i pocinje da prati forume...
Old 08-09-2012, 11:15 AM   #26
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
...pa i jeste pogubno ! Pre se nekako, vrsila selekcija. Ko je hteo da se bavi muzikom / fotografijom / filmom i ostalim "umetnostima"..trebao je da investira pare (da kupi opremu i alat) i vreme da nauci i opravda ulozna sredstva..
Sad "svaki cobanin" sa smart telefonom (ne treba mu ni kompjuter vise) ima pristup muzickim app-ovima, digitalnoj fotografiji, videu i video editingu itditd..i svet je PREZATRPAN glupostima. Ljudi postuju sve i zadovoljavaju se sa 10 "lajkova" ...
Ljude mrzi da pisu cele reci..skracuju..prave pesme od "ready made loop" sa sve instrumentima i misle da su napravili nesto i brze bolje ga bacaju na youtube i fejs i gde sve ...

Ko dobije 50 lajkova - odmah prelazi u "profesionalce"..kupuje Soundcloud nalog, bolju zvucnu karticu i pocinje da prati forume...
po nekoj logici svasta moze da se 'obori' kao vredno il ne
npr
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 11:39 AM   #27
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Nije problem u muzici nego u marketingu.Internet je sve ubio u pojam.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 02:04 PM   #28
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everbeatz View Post
po nekoj logici svasta moze da se 'obori' kao vredno il ne
npr

nemoj samo da opet poturas taj Queen / Beyonce "primer" - njen DEO TEKSTA je samo refren...
to je kao da si stavio od Queen "Galileo, Galileo, Galileo, galileo...skaramush..sta vec !!??"

Pod 2 - Danas, kad se radi pesma za nekog poznato SVI GLEDAJU DA SE UGRADE U WRITING PROCESS. Ako sedis u sobi dok se pravi pesma i dodas nesto malo sto na kraju ostane u pesmi - TI SI CO-WRITER / CO-PRODUCER..Kao da vec nismo pricali o tome..

I na kraju da je lako da sve baljezgarije postanu hit, svi bi mi bili hitmejkeri i milioneri..nemojte da se palite na ovakve postove / slike ..
Old 08-09-2012, 02:52 PM   #29
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
nemoj samo da opet poturas taj Queen / Beyonce "primer" - njen DEO TEKSTA je samo refren...
to je kao da si stavio od Queen "Galileo, Galileo, Galileo, galileo...skaramush..sta vec !!??"

Pod 2 - Danas, kad se radi pesma za nekog poznato SVI GLEDAJU DA SE UGRADE U WRITING PROCESS. Ako sedis u sobi dok se pravi pesma i dodas nesto malo sto na kraju ostane u pesmi - TI SI CO-WRITER / CO-PRODUCER..Kao da vec nismo pricali o tome..

I na kraju da je lako da sve baljezgarije postanu hit, svi bi mi bili hitmejkeri i milioneri..nemojte da se palite na ovakve postove / slike ..
Nije mi bila namera da velicam Queen, nego je to samo 'logicko glediste' koje neko moze da primeni u poredjivanju muzickih proizvoda...i nije moje glediste
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 03:49 PM   #30
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Možda je delimični OT ali...

Mislim da se (namerno) zamenjuju teze kada je ovaj poster u pitanju. Na stranu što se nekakva poenta predimenzionirano potencira poređenjem benda u kojem su neke 4 izuzetne muzičke i intelektualne individue našle zajedniči jezik i pevačice, koja je i glumica, voditeljka, hostesa, model, žena uticajnog čoveka - a da nije sve to, bila bi nešto deseto, čime bi se opet stavila u centar pažnje.

To o čemu DaBear priča, da se svako ko je skuvao kafu na snimanju upisuje kao koautor, upravo govori o nedostatku onih esencijalnih komponenti kada je u pitanju stvaranje nekog muzičkog dela i potrebi da se izvuče maksimum iz nečega što je, u stvari, ništa(pričam o kategoriji muzike - sve slične dame su se pokazale više nego sposobnim da zarade novac). Naravno da J.Rebello dodaje neku svoju magiju kada svira sa Stingom, ali i bez njega Sting bi ostao isti autor, dok - bar to meni izgleda tako, po ovim opisima funkcionisanja tih "timova" i "kampova za komponovanje" - niko od tih pojedinaca, sam sa sobom, nije u mogućnosti da da pruži bilo kakvu muzičku informaciju vrednu pažnje. Time dolazimo do toga da današnju mejnstrim scenu kreiraju džinovski timovi neznalica - što samo po sebi nije ni loše ni dobro, jednostavno je tako.

Da ne bi bilo zabune, ne osporavam mogućnost timskog rada(Lennon/McCartney ili Child/Bon Jovi/Sambora ili Richards/Jagger itd.) ali ovo, pre, deluje kao histerično sklapanje hookova nego kao muzika. A relativno često viđamo i razne talentovane individue koje postavljaju neke (nove?) standarde. Baz obzira da li su u pitanju Qunicy Jones, Gotye, Peter Gabriel, Tori Amos, John Mayer, James Morrison ili Alanis Morissette, svi ti ljudi su formirani autori.

Ili meni i dalje samo bode oči da na nekakvom pesmuljku radi 50 ljudi a jedan Vince Mendoza sam zapakuje Both side now ili Vespertine....

U svakom slučaju, nova tehnologija je donela upravo mogućnost da neko ko, blago rečeno, nema pojma bude "muzičar" a gorepomenuti je morao neka znanja da stekne pre nego što mu je palo na pamet da to stavi na papir. I to je, suštinski, jedina razlika. Svako ima pravo da sluša onošto mu prija, u skladu sa intelektom, obrazovanjem i životnim interesovanjima - tj. u nezavisnosti od tehnologije, publika se okreće onome što joj, iz nekog razloga, odgovara - a autori koriste kapacitete tehnologiju u onoj meri u kojoj im to olakšava život. Ako nekom DAW služi kao štake, to je zato jer bez DAW-a ne bi mogao ništa.
VukP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules