Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-09-2012, 02:33 AM   #1
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: home-studios-are-killing-music

evo kvejče, ja da ti ispunim očekivanja, mogao bih reći da se ipak samo delimično slažem sa ovim textom. U smislu da je veoma tačan i ima odličnu logiku, i prilično statistički precizno predviđanje, ali i i da je cela ideja jednostavno vremenski ograničena. Ovo je moglo da važi tokom 2000tih, ali sad već sa naglom expanzijom socijalnih mreža kao pojma i njihovog đavolskog uticaja na društvo, i način na koji se svet okreće, polako dezintegriše i ovaj članak. Iz mog iskustva, a neprekidno analiziram i gledam šta se oko mene dešava, facts of life, year 2012 :

- nikad nije bilo brže i jednostavnije doći do šireg auditorijuma sa svojim proizvodom, pesmom, nazovi to kako god oćeš
- obzirom na gornju stavku, lakoća i brzina sa kojom je danas moguće doći do reprezentavnog snimka svoje ideje, postaju presudni. Niko više nema želje, vremena i novca da čeka da ode do nekog studija sa "cool" producerom, kad to mogu u frutiju, acidu i kjubejzu da zbrdže u roku od odma, okače na YT i FB, i u roku od nedelju dana dobiju manje više realan sud javnosti koliko se to nekome sviđa. Sve zavisi ko šta želi, naravno. Ko želi dobar snimak, i ko poštuje produkciju kao nešto od esencijalne važnosti i kao deo svoje ljubavi ka svom delu, taj će ionako i ovako pre ili kasnije skontati da treba da se obrati profesionalcima za to. Ovi ostali, koje samo zanima da što pre steknu slavu/podele svoju emociju i energiju sa drugima, njima je dosta lakše da to završe sa kraćom obukom od strane ortaka (lično sam imao situacija gde sam ljude analfabete za tehnku, za JEDNO popodne obučio dovoljno da sami prave svoje demose i snimke).

E sad, čini mi se da sve ostalo samo po sebi stoji u ovom članku, o gubitku interesovanja za vežbu, o magičnom magnetizmu ideje da "mogu i sam sebi postati valjan producent, eto Trent Reznor je mogao", i gomili propratnih elemenata, koje ste i vi spomenuli (zlatna je misao o 6 para ušiju u odnosu na monitore). Samo bih osporio tu njegovu ideju da ovi koji krenu putem home recordinga, odma usporavaju, ne stižu do rezultata i sl. Svakodnevno viđam ljude koji brzo i lako dolaze do snimaka, i prisutnosti na muzičkom nebu.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2012, 02:44 PM   #2
quake2
Banned

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
lakoća i brzina sa kojom je danas moguće doći do reprezentavnog snimka svoje ideje, postaju presudni. Niko vi?e nema ?elje, vremena i novca da čeka da ode do nekog studija sa "cool" producerom, kad to mogu u frutiju, acidu i kjubejzu da zbrd?e u roku od odma, okače na YT i FB, i u roku od nedelju dana dobiju manje vi?e realan sud javnosti koliko se to nekome sviđa. Sve zavisi ko ?ta ?eli, naravno. Ko ?eli dobar snimak, i ko po?tuje produkciju kao ne?to od esencijalne va?nosti i kao deo svoje ljubavi ka svom delu, taj će ionako i ovako pre ili kasnije skontati da treba da se obrati profesionalcima za to. Ovi ostali, koje samo zanima da ?to pre steknu slavu/podele svoju emociju i energiju sa drugima, njima je dosta lak?e da to zavr?e sa kraćom obukom od strane ortaka (lično sam imao situacija gde sam ljude analfabete za tehnku, za JEDNO popodne obučio dovoljno da sami prave svoje demose i snimke).
A sta ga znam....evo kada pogledas teme o akustici vidis da se klinci ne zadrzavaju samo na demoima vec hoce dalje i dalje....svaki dan neko pita kako od spajza da napravi studio.Onda se sem u price o driverima i plug inovima upletu u kamenu vunu,osb ploce,difuzore i akusticke dizajne.....onda umesto da sviraju-testerisu i heftaju..onda ide snimanje zivog bubnja....evo kolege Znaka nema vec neko vreme.....verovatno jos uvek nesto petljaju oko postavke majkova i opreme,a lepo sam ga upozorio jos pre vise od godinu dana da ce imati snimke tek za koju godinu ako sve budu radili sami,ispocetka(izvini cika Znak aj volim da te pomenem).....i tako....mada ima ljudi koji mi donesu demo-e koje su na brzaka zabelezili,pustili drugarima, pa radimo dalje,ali su takvi zaista retki.....tako da,dobro ti zboris ali se text sa pocetka ipak odnosio na veliku vecinu koja je tu oko nas....zivi dokaz.....90%foruma.....a od tih 90%,samo ce par procenata ozbiljno zagristi u pricu i ziveti od svega toga,ostali na zalost samo gube vreme....ali to je njihovo vreme,pa mozda bolje i da cackaju po kompu i difuzorima neg da se drogiraju...sta ga znam.Pozzz
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 07-09-2012, 11:15 PM   #3
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
...evo kolege Znaka nema vec neko vreme
Samobanovao se i zarekao da neće reč prozboriti dok ga neko ne p(r)ozove. Kao Ba? Čelik u stanju mirovanja. Ti si mu sad dao onu ča?u vode i nemoj posle da se buni? kad bude "baba, daj glavu".
?alim se, ostajem i dalje pri tome da vas ne smaram aktivnim uče?ćem na forumu, po?to je ono počelo da ugro?ava zdravlje nekih foruma?a, a ne bih da nekog nosim na du?i.

Quote:
.....verovatno jos uvek nesto petljaju oko postavke majkova i opreme,
Ti to davno prevazi?ao?

Quote:
a lepo sam ga upozorio jos pre vise od godinu dana da ce imati snimke tek za koju godinu ako sve budu radili sami,ispocetka
Radije bih to snimao kod tebe u studiju, ali ne?to mi govori da ti ne bi pristao da to uradi? za, recimo, 90% od buduće prodaje albuma, tako da nemam izbora. Inače, ova tema je meni zanimljiva po?to me se direktno tiče, ali već smo o tome dosta rekli tada i čini mi se da je skoro cela priča zavr?ila u kanti, pa da ne ponavljam istu gre?ku. Samo ću reći da podr?avam sistem rada u profesionalnom studiju sa profesionalnim producentima i snimateljima. Muzičari treba da rade na pesmama, a ne da petljaju sa izolacijom, postavkom mikrofona, interfejsima; i na koncertima muzičari treba da sviraju, a ne da nose instrumente i zvučnike i razvlače kablove; na svetskim turnejama muzičari ne treba sami da pilotiraju privatnim d?ambo d?etovima, već to treba da prepuste profesionalnim pilotima.
Dakle, ovo ?to radimo moj bend i ja ne bih preporučio nikome. "Oh mother tell your children ...Not to do what I have done ..."
Old 07-09-2012, 11:46 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Znak View Post
Dakle, ovo ?to radimo moj bend i ja ne bih preporučio nikome. "Oh mother tell your children ...Not to do what I have done ..."
............. I'm goin' back to New Orleans to wear that plugin chain.

Pozdrav,

Vasa
Old 08-09-2012, 12:28 AM   #5
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
............. I'm goin' back to New Orleans to wear that plugin chain.
Old 08-09-2012, 12:42 AM   #6
quake2
Banned

Quote:
Samobanovao se i zarekao da neće reč prozboriti dok ga neko ne p(r)ozove. Kao Ba? Čelik u stanju mirovanja. Ti si mu sad dao onu ča?u vode i nemoj posle da se buni? kad bude "baba, daj glavu".
?alim se, ostajem i dalje pri tome da vas ne smaram aktivnim uče?ćem na forumu, po?to je ono počelo da ugro?ava zdravlje nekih foruma?a, a ne bih da nekog nosim na du?i.
Pa gde si bre cika Znak....znao sam da cu te dozvati.Vidi,nas pet ovde otprilike vrtimo jednu te istu pricu i zato bi bilo vrlo lepo da se i ti a i ostali neaktivni clanovi malo ukljucite u sadrzaje.Imali smo lepa vremena ovde na forumu i nadam se da ce ih biti jos.Lepo se nekad i pokaciti sa nekim....tako da,vrci se

Quote:
Ti to davno prevazi?ao?
U tome i jeste poenta Matori...to se NIKADA ne prevazilazi....tako da,ko to bas jaaaaaako ne voli,bolje da se sa tim ne petlja da ne bi bio jaaaaaako nesretan.

Quote:
Radije bih to snimao kod tebe u studiju, ali ne?to mi govori da ti ne bi pristao da to uradi? za, recimo, 90% od buduće prodaje albuma, tako da nemam izbora. Inače, ova tema je meni zanimljiva po?to me se direktno tiče, ali već smo o tome dosta rekli tada i čini mi se da je skoro cela priča zavr?ila u kanti, pa da ne ponavljam istu gre?ku. Samo ću reći da podr?avam sistem rada u profesionalnom studiju sa profesionalnim producentima i snimateljima. Muzičari treba da rade na pesmama, a ne da petljaju sa izolacijom, postavkom mikrofona, interfejsima; i na koncertima muzičari treba da sviraju, a ne da nose instrumente i zvučnike i razvlače kablove; na svetskim turnejama muzičari ne treba sami da pilotiraju privatnim d?ambo d?etovima, već to treba da prepuste profesionalnim pilotima.
Postoje Matori razne mogucnosti.Ja sam npm nula za menagera,ali sam u pregovorima sa nekim ljudima koji ozbiljno hoce da pokrenu neku mainstream scenu kod nas i spremni su da napucane bendove,odlicne na bini,ujedine na neki nacin i obezbede im neke stvari u startu....ali....otom,potom....ja se tu najmanje pitam,ali je fakat da je vreme za neke promene i sigurno ce ih biti.

Quote:
Rekoh ti ja, jos onomad...ajd pa da se cesce cujemo i pisi sta vas trenutno muci pa da bar nesto pripomognemo ako se moze.Pozzz
Old 08-09-2012, 01:20 AM   #7
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by quake2 View Post
Pa gde si bre cika Znak....znao sam da cu te dozvati.Vidi,nas pet ovde otprilike vrtimo jednu te istu pricu i zato bi bilo vrlo lepo da se i ti a i ostali neaktivni clanovi malo ukljucite u sadrzaje.Imali smo lepa vremena ovde na forumu i nadam se da ce ih biti jos.Lepo se nekad i pokaciti sa nekim....tako da,vrci se

U tome i jeste poenta Matori...to se NIKADA ne prevazilazi....tako da,ko to bas jaaaaaako ne voli,bolje da se sa tim ne petlja da ne bi bio jaaaaaako nesretan.

Postoje Matori razne mogucnosti.Ja sam npm nula za menagera,ali sam u pregovorima sa nekim ljudima koji ozbiljno hoce da pokrenu neku mainstream scenu kod nas i spremni su da napucane bendove,odlicne na bini,ujedine na neki nacin i obezbede im neke stvari u startu....ali....otom,potom....ja se tu najmanje pitam,ali je fakat da je vreme za neke promene i sigurno ce ih biti.

Rekoh ti ja, jos onomad...ajd pa da se cesce cujemo i pisi sta vas trenutno muci pa da bar nesto pripomognemo ako se moze.Pozzz
Hvala na lepim rečima gosn Quake.

Zanimljivo zvuči to da neko ozbiljno razmi?lja o o?ivljavanju mainstream scene. Nadam se da su u pitanju ljudi sposobni pre svega da u svemu tome pronađu neki čvrst motiv, a onda će se strategija sklopiti sama od sebe.
Old 08-09-2012, 02:06 AM   #8
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

šokiran sam, taman su počeli da me svrbe prsti u sekciji Ban, a ono, divota ljubav i korektnost cveta Što samo govori da banovanje rađa plodove

enivej, mislim da ipak pričamo o različitim stvarima. Ovde mi koji sedimo mahom nailazimo na te home studio-upetljaosamse u vunu i drajvere- majstore, koji pate od ovog ili onoga. Ja se nešto u zadnje vreme više susrećem sa ljudima koje ipak najviše zanima pesma, ideja i samoiskazivanje (što ne znači da su to mahom kvalitetni autori, samo kažem da ih ima podosta), a kojima ova priča sa lako dostupnim tehnikama pravljenja NEKAKVIH snimaka za male pare i promocije istih, čini punu razliku. To što pesme nemaju formalne planove već godinama, pre je zaslužna moderna muzika, ne znam dal ste svesni šta su ovi klinci sve slušali i kroz šta profilisali svoj "autorski" izraz, a definitivno ne bi prvo opleo po home studio filozofijama. Da, stoji da OVDE, na rumskom, 4 od 5 novih članova upada u te zamke, i gubi orijentir, ali postoji ceo svet van rumskog a onaj članak se ponajviše orijentisao na to da ovi koji idu po studijima i daju pare producentima, u roku od godinu dana budu na turneji (što je lepa vizija), a ovi drugi kopaju po plugovima, drajverima, i što kvejk reče, sad i azmafonima
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2012, 03:18 AM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ja se nešto u zadnje vreme više susrećem sa ljudima koje ipak najviše zanima pesma, ideja i samoiskazivanje (što ne znači da su to mahom kvalitetni autori, samo kažem da ih ima podosta), a kojima ova priča sa lako dostupnim tehnikama pravljenja NEKAKVIH snimaka za male pare i promocije istih, čini punu razliku. To što pesme nemaju formalne planove već godinama, pre je zaslužna moderna muzika, ne znam dal ste svesni šta su ovi klinci sve slušali i kroz šta profilisali svoj "autorski" izraz
Pa da, ali ti ljudi sa kojima se susrećeš po definiciji nisu "vlasnici kućnih studija", jel' da? Mislim, "kućni studio" je više mentalna nego realna kategorija. Jedina razlika između "kućnog studija" i "kompjutera sa instaliranim muzičkim programima" je u tumačenju resursa.

Sad, to šta su "klinci" slušali... iz tvoje priče o značaju socijalnih mreža (a samim tim i Interneta kao takvog) trebalo bi da zaključimo da WWW pruža uvid u sve što postoji (što je skoro pa tačno), a ne samo lokalnu i globalnu muzičku lobotomiju. Pa sad ti vidi zašto onda nisu postali muzikalniji nego su se uglavnom samo tehnički opismenili.

I naravno da i danas ima talentovanih ljudi, samo ih je malo, kao što ih je bilo malo i pre pojave socijalnih mreža. Problem sa velikom dostupnošću informacija i leži upravo u tome što ljudi mahom ne znaju šta da rade sa gomilom informacija koje su im na raspolaganju osim da ih primaju, a pritom nemaju vremena za obradu istih. Sve to pošto tehnologija evoluira neuporedivo brže od ljudskog mozga. Takođe - talenat ne možeš da kupiš, a socijalne mreže su džabe, pa je i logično da ljudi agresivno prezentuju sadržaje prosto "zato što im se može", a ne zato što imaju šta da kažu.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 08-09-2012 at 03:43 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2012, 01:21 AM   #10
quake2
Banned

Quote:
?okiran sam, taman su počeli da me svrbe prsti u sekciji Ban, a ono, divota ljubav i korektnost cveta ?to samo govori da banovanje rađa plodove
....e pa dobro...sada kada sam vas malo pokrenuo i pomirio,odoh raditi pa me nece biti neko vreme.Stizu mi dva omiljena benda tako da sljakam u dve smene.Nego,kad me vec nece biti,ajd mi matori zvizni neki ban na jedno dve,tri nedelje....znas da ja to skupljam....ko znacke.Pozzzzz i da budete dobri.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules