Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2012, 01:30 PM   #51
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Default Re: Kviz Pogodi miksetu

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Samo naglas razmisljam...

Pored toga, implikacija je da, kad bi mixao u nekom drugom ambijentu - akustika/monitoring, sigurno bi imao druge rezultate...sto mi se i desavalo

Promena monitoringa i okruzenja DEFINITIVNO ima uticaja na 'mixing decisions'

..a pored toga mislim da odabir mixera ima puno manji uticaj

zakljucak je - everything matters..vise ili manje

E vidiš ...

Možda promjena ima utjecaja na TEBE ali nema na profesionalce koji idu iz studija u studio i imaju iste rezultate gdje god da dođu.

Promjena mixing okruženja ima utjecaja na mixing decisions ali ne na ZVUK miksa, dakle bitna razlika koju sam prije i napomenuo, da ne pričam da sam ih zorno prikazao na vlastitom primjeru.

Dakle, na SSL miksu mi je lead vokal preglasan, na Soundtracs miksu mi je vokal pretih i to su mixing decision ali generalna zvučna slika je vrlo slična.
Slažem se da everything matters, ali sam prije naglasio da je kod miksa ubjedljivo najvažnija karika u lancu čovjek, mikseta i outboard su iza toga a daleko, daleko iza toga je akustika.

Dokaz tome su tisuće i tisuće mikseva koji su radili isti ljudi u različitim studijima na različitim akustikama ali vrlo sličnim miksetama a dobivali su identične vrhunske rezultate.

Ja tebi mogu dati da miksaš u najboljoj akustici na svijetu na Mackie-ju i nikad nećeš dobiti zvuk SSL-a u najgoroj akustici.
Razumiješ što želim reći?

Zašto ljudi jednostavno ne nazovu Andy Munroa i kažu mu:
"Daj mi napravi akustiku da kad smiksam zvuči ko Clearmountain"
Old 30-01-2012, 01:37 PM   #52
soundman
Member

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Inače, ja nisam supermen, ja čak nisam niti miksing in?enjer ?to sam odmah i napisao
To je vise nego ocigledno. Po meni ova tri miksa uopste nisu slicna. A najgori rezultat ste napravili na slusanju koje se najvise razlikuje od slusanja na koji ste navikli. SSL nema nikakve veze sa tim. To je jedan sasvim dobar alat koji svojom konzistentnoscu doprinosi da bude sto manje slabih karika u lancu. Niti su to najbolji preampi na svetu , niti najbolji kompresori itd. Prosto,kanali su standardno dobri, i ima ih mnogo.

Potpuno sam uveren da cete bolji mix dobiti u kompjuteru na super slusanju na koje ste navikli, nego na ssl u sa ipod slusalicama.
soundman is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 01:41 PM   #53
soundman
Member

Quote:

Ja tebi mogu dati da miksa? u najboljoj akustici na svijetu na Mackie-ju i nikad neće? dobiti zvuk SSL-a u najgoroj akustici.
Razumije? ?to ?elim reći?
Dokazacu vam suprotno. Posaljite mi kanale i zavrseni mix sa ssl a. Miksacu u kompjuteru sa plagovima. Posle cu da okacim oba miksa da ljudi pogode koji je miksan ITB, koji na SSL u
Old 30-01-2012, 01:41 PM   #54
sira
Senior Member

sira's Avatar

A u pičku materinu, kad bi se jednom pomagali i izvlačili neke konkretne zaključke bez svađanja i natezanja svako na svoju stranu, mislim da bi se server uru?io
- i proizveo različit zvuk ovisno o monitoringu i akustici
sira is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 01:44 PM   #55
soundman
Member

@Sira

Ma cak nije problem ni u stavovima koliko u iznosenju istih Meni nekako uvek problem kad se licna iskustva iznose kao postulati.
Old 30-01-2012, 01:45 PM   #56
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ma da, uvjeren sam da bi da su na pivi fino prodivanili a kad čitam izgleda ko da bi se najradije zatukli monitorima
sira is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 01:48 PM   #57
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
I dalje preskaces temu "na koji su nacin 'freelanceri' naucili zanat"... ili zastupas teoriju da su se takvi (nauceni) rodili.

Ti i dalje preskače? temu da freelancerima nije bitno koje monitore slu?aju u kakvoj akustici

A čuj, svi su uglavnom počeli na isti način.
Tako da su bili asistenti, gledali kako to stariji in?enjeri rade i učili.
Stvarno ne znam kakve to veze ima sa akustikom.

Ali znam sa čime ima.
Ili ima? talent ili nema?.
Nema to nikakve veze sa akustikom
Old 30-01-2012, 01:53 PM   #58
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by sira View Post
A u pičku materinu, kad bi se jednom pomagali i izvlačili neke konkretne zaključke bez svađanja i natezanja svako na svoju stranu, mislim da bi se server uru?io
- i proizveo različit zvuk ovisno o monitoringu i akustici

Hehe, nisam ja počeo ovu raspravu sa ljudima koji znaju samo kako to izgleda u teoriji ali zato meni koji sam 4 godine radio kao runner i asistent u studiju dijele lekcije o kuhanju kave..

Mislim da je ovaj thread vrlo zorno prikazao da je za zvuk miksa najbitniji čovjek.
Nakon toga je oprema.

A tamo negdje .........

je akustika.
Old 30-01-2012, 01:54 PM   #59
soundman
Member

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Ma da, uvjeren sam da bi da su na pivi fino prodivanili a kad čitam izgleda ko da bi se najradije zatukli monitorima
Hahahahaha. Istina Naravno da internet dopusta da se svasta kaze. Problem je u tome sto sam imao tu srecu u zivotu da provodim vreme u studijima sa ljudima iz posla, koji su neka imena na globalnom nivou, i sto je najlepse super su ljudi. Imaju veliko znanje i dobro uho, ali isto su tako ljudi od krvi i mesa i padaju na stvarima kao sto je lose slusanje ili nedostatak tehnickih uslova. Velika vecina njih prosto izbegava da pristane da radi u uslovima koji im ne odgovaraju, jer im svakako ne ide u prilog da urade nesto lose, za bilo koje pare.

Ono sto je gdin Boggy rekao je istina. Onaj inzenjer koji je proveo duze vremena u odlicnim uslovima ima izbazdareno uho, i na neki nacin urezane odnose u glavi koji mu mogu pomoci u odredjenim uslovima koji su manje nego optimalni, video sam cak i jednog coveka koji podosta moze da zakljuci samo gledajuci graficki analizer jer u momentima nije bio siguran sta se desava u opsegu od 60 Hz i nize.

Ali i taj steceni odnos i iskustvo ima svoje granice.

Svakako je tim ljudima mnogo lakse ssl ov kanal zameniti npr waves ssl plaginom ili necim drugim, iako to nije to , nego nagadjati sta se desava na 60 Hz (ili bilo gde drugde)
Old 30-01-2012, 01:59 PM   #60
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ne ozbiljno
Pa dobro, ajmo onda ozbiljno:

Quote:
Ali i u ovom slučaju je većina ljudi proglasila najlo?ijim miksem upravo onaj koji je rađen u najboljoj akustici u studiju koji je dizajnirao i izgradio Recording Architecture.
I nikakve veze sa zvukom miksa nema to ?to sam ja tamo sjedio 5 godina.
OK, znači da to nije posledica lo?e akustike nego prosto posledica tvoje odluke da miks treba da zvuči ba? tako. Mene je zbunilo to ?to nijedan od dva druga miksa nema toliko naporan bas opseg (~100 Hz) i toliku "raspr?enost na sve strane" (kao ?to neko reče) kao taj, pa sam to pripisao uslovima slu?anja. Kao da je prostor bio previ?e "mrtav" i da nije "vraćao" dovoljno basa. No dobro, to smo re?ili - akustika studija je super, tako si hteo

Ova druga dva miksa (na najjeftinijem i najskupljem mikseru). Hehe, zar nisi ba? ti napisao ovo:

Quote:
Uglavnom, totalni kaos a ja ne znam niti miksetu niti monitoring niti ni?ta.
Monitoring je bio nekakav veliki custom JBL sistem, pojma nemam, od outboarda nisam ni?ta imao jer nisam znao spojiti na patchbayu, tako da je sve rađeno na SSL-u.
Primjetiti ćete da mi je vokal preglasan ali jednostavno nisam znao monitoring i tako je ispalo.
U svom tom kaosu nisam se sjetio snimiti verziju sa ti?im vokalom.
What's wrong with this picture Brate slatki, onaj home made mix ima najurednije izbalansirane i frekvencije i odnose. U mom kosmosu krajnji rezultat miksa se ne meri time kako je rađen nego kako je urađen. Mo?da to IPAK ima veze i sa tim ?to si imao koji dan vi?e na raspolaganju da čačka? Mackie-a i ?to si svoje kućno slu?anje poznavao malo bolje nego custom-built-JBL. A mo?da i nema veze. A mo?da i nije najbolji miks. Nema veze sve to, tema je dobra kao takva makar se ti i ja ne slagali oko detalja i makar ti davao prioritet opremi, a ja akustičkom komforu.

Va?no je da ljudi koji posećuju ovaj forum imaju neku temu za razmi?ljanje. Samo ne bi valjalo da u bilo kojoj od ove dve stavke poveruju ni tebi ni meni, nego svojim u?ima (i mozgovima ).

Pozdrav,

Vasa

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules