Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-01-2012, 08:35 PM   #31
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Default Re: Kviz Pogodi miksetu

Pa evo i rezultata.

Sve verzije su miksane 1995/1996. godine.

Work it out 3- radio remix je miksan u svjetski poznatom Wisseloord studiju na prvom instaliranom SSL 9000 J mikseru u Europi.

Zanimljivo je to da sam imao bookiran jedan dan za miks i dolazimo ja i partner ujutro oko 9 i na moj užas saznajemo da se inženjer koji treba miksati razbolio i da neće moći doći.

Šta sad? Ništa. Varijanta sam svoj majstor. Međutim ja nemam blage veze kako SSL 9000 radi jer su neke stvari na njemu drugačije nego na 4000 niti nemam nekog velikog iskustva sa 4000.

Svi inženjeri koji su bili u drugim studijima( Wisseloord je imao jedno 5 studija) su zauzeti sa klijentima, da ne pričam da ispred mojeg studija istovaruju flight case-ove opreme u rackovima a na flight case-ovima piše bijelim slovima Bob Clearmountain.

Na žalost nisam ga imao priliku upoznati jer je on došao tek drugi dan i ne sjećam se niti što je točno miksao, znam samo da je bila totalna panika tehničara i inženjera koji su morali svu tu opremu od Clearmountaina ubaciti u studio i spajati na patchbayima.

Ali pošto je studio bookiran sa inženjerom, morali su mi nekako pomoći pa mi je jedan inženjer iz susjednog studija dolazio pokazati gdje je šta na 9000, da ne pričam o Ultimation sistemu kojeg nisam poznavao..

Uglavnom, totalni kaos a ja ne znam niti miksetu niti monitoring niti ništa.
Monitoring je bio nekakav veliki custom JBL sistem, pojma nemam, od outboarda nisam ništa imao jer nisam znao spojiti na patchbayu, tako da je sve rađeno na SSL-u.
Primjetiti ćete da mi je vokal preglasan ali jednostavno nisam znao monitoring i tako je ispalo.
U svom tom kaosu nisam se sjetio snimiti verziju sa tišim vokalom.

Work it out 2-remix 5 je miksan kod kuće u Amsterdamu na Mackie-ju i Genelec 1030 monitore sa jednim outboard stereo kompresorom(ne sjećam se kojim) i Ensoniq DP 4 efektom.

Work it out 1-radio edit je miksan u Cavern recording studiju u Amsterdamu na Soundtracs Quartzu.
Monitoring je bio na KRK 9000 i JBL 4435 koji sam poznavao vrlo dobro jer sam radio s njim svaki dan, akustiku i dizajn studija je radio Nick Whitaker iz Recording Architecture. Od outboarda Focusrite Isa 110 i Tubetech CL1A na vokalu, Urei 1176 na clapu.

Moram priznati da je ovo bilo dosta teško za pogoditi s obzirom da sam ja radio sve aranžmane i miksao sve verzije a moj zvuk će uvijek biti vrlo sličan bez obzira na opremu koju koristim kao i bez obzira na aranžman ili pjesmu.

I tako, bez obzira što je ovaj thread otvoren za zabavu, razvio se u thread koji je pokazao kako najveći utjecaj na miks nema oprema nego čovjek.
Mislim da je ovaj thread dobro poslužio za tu realizaciju.
Dakle, moji miksevi bi slično zvučali na bilo kojoj opremi.
Daleko od toga da oprema ne igra veliku ulogu ali ona tu ulogu igra tek i naročito kad je koristi netko tko ima znanje.
U mojim rukama će SSL sigurno zvučati bolje od Mackie-ja ali u rukama pravog miksing inženjera će zvučati 10 puta bolje.

Čestitke svima koji su bili blizu a najveća čestitka ide kolegi Da Bearu na točnom odgovoru.
Nagradu može podići osobno u bilo kojem kafiću u Zagrebu.
Old 28-01-2012, 08:43 PM   #32
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Bitno da sam ja ubo SSL Jer sam od prilike znao sta da ocekujem od njega.
Mada mi se najvise svidja miks uradjen na Mackie-u, kao miks i kao pesma, najmanje soundtracks miks, nekako mi je tu vokal "providniji" nego na druge dve. Na zalost ova dva soundtracks i Mackie blage veze nemam kako mogu da zvuce, jer nisam pazljivo slusao nikada nista eksplicitno miksano na njima pa ne znam kako bi mogli da zvuci, odnosno sta da trazim u slusanju. Ali generalno oseca se da je isti covek radio...

Super thread!
Jan is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2012, 10:01 AM   #33
nikolaivanic
Senior Member

SUPER!!!
Najvise mi se dopao mix radjen na Mackieu (tipovao ssl), vidi se da uz solidan monitoring i cool atmosferu dolazi do izrazaja vestina..
Kako sam nabavio Behringerovu varijantu Mackie 24/48-8 (mx8000) daje mi nadu da se moze izvuci nesto pristojno

nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2012, 10:46 AM   #34
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Super thread, by the way !!
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2012, 10:48 AM   #35
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Bitno da sam ja ubo SSL
Isti slučaj. Taj miks mi je zvučao mnogo bolje nego druga dva, koji su po kvalitetu zvuka "tu negde".
Old 29-01-2012, 08:12 PM   #36
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Cool! Eto, meni se i dalje najmanje svidja SSL... Kazem ja, Mackie svira za sve pare...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2012, 09:07 PM   #37
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
Ja necu da lupam, sreo sam se sa samo jednim od tri miksera, ali cu rado reci sta mi se najvise svidja...

Work it out 2 - Mi je vrh, sound koji ima cela pesma mi se nekako lepi na aranzman i fazon pesme, najtoplije mi zvuci...

Work it out 3 - Nabildovan, moderan, ali mi se manje svidja nekako mi ne ide uz pesmu, pa i ako je SSL manje mi se svidja od verzije 2.

Work it out 1 - Najmanje mi se svidja nekako se rasipa na sve strane

I jaaaaaako bih voleo da je jedan od prva dva koja mi se najvise svidjaju Mackie, ali se plasim da nisu....

Matya ima dobro uho

I drago mi je da je Mackie jedan od ova dva
Old 29-01-2012, 09:08 PM   #38
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by nikolaivanic View Post
SUPER!!!
Najvise mi se dopao mix radjen na Mackieu (tipovao ssl), vidi se da uz solidan monitoring i cool atmosferu dolazi do izrazaja vestina..
Kako sam nabavio Behringerovu varijantu Mackie 24/48-8 (mx8000) daje mi nadu da se moze izvuci nesto pristojno

Ja sam imao taj Behringer par godina i radio je odlično

Jedan stereo kompresor na grupi i ...
Old 29-01-2012, 09:34 PM   #39
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by soundman View Post
Meni nisu jasne neke stvari.
To mi je jasno

Quote:
1. Ono sto je gdin Awacs vec napomenuo, kako se moze traziti sonicni print miksete u odnosu na ono sto jedan covek smiksa? Pa dovoljno je da dvojica ljudi sednu da miksaju ovaj aranzman na istom stolu i da se smiksa skroz drugacije.
Molim?!?!
Kakve veze ima čovjek koji miksa sa zvukom SSL ekvilajzera ili kompresora?
I naravno da se čuje da li je nešto rađeno na SSL-u ili na Mackie-ju.
Na ovom threadu je dosta ljudi pokazalo sposobnost da to prepozna bez obzira čak i na to što je isti čovjek vrtio ekvilajzere.

Quote:
2. Najbolje ce zvucati onaj miks u kom je najbolji monitoring u najboljoj sobi ili onaj koji je miksan u prostoriji u kojoj je inzenjer potrosio najvise vremena.(ovo je vec pomenuto)
To je totalna glupost.
Akustika i monitoring nemaju nikakve veze sa zvukom miksa.
Akustika i monitoring mogu imati utjecaja na odnose frekvencija i glasnoću pojedinih elemenata.
Ali i u ovom slučaju je većina ljudi proglasila najlošijim miksem upravo onaj koji je rađen u najboljoj akustici u studiju koji je dizajnirao i izgradio Recording Architecture.
I nikakve veze sa zvukom miksa nema to što sam ja tamo sjedio 5 godina.

Da akustika i monitoring imaju ikakve veze sa zvukom miksa, onda ljudi ne bi kupovali SSL i Neve, nego bi uzeli Tascama za 5000 Eura, kupili ATC zvučnike i pozvali Andy Munroa da im napravi akustiku.
Kakve su to gluposti o vezi akustike i monitoringa sa zvukom miksa?
Otkud vam samo takve ideje?

Quote:
4. Kako da slusamo mix, kad se radi o matrici
Na kojoj su dodati vokal i jos par instrumenata. Hajde da je ceo aranzman radjen, pa da imamo vise stvari na koju moze da se obrati paznja.
Cijeli aranžman je rađen, dakle i kompletan bubanj i bas i stringovi i rhodes i vokali i sve.
Da ne pričam da verzija 2 uopće nema sample.

Da ste ikad imali priliku miksati pjesmu koja sadrži sample kompletne muzike a koji treba smiksati sa kompletnim originalnim aranžmanom, znali bi koliko je to teško.
Ovako....

Quote:
4a. Na kojim preampima je snimano ? Da li je u ssl ovom studiju snimano na ssl ovim preampima a u mackievom na mackijevim? Ako nije, sta zapravo trazimo, razliku u sabirnicama?
Ništa nije snimano.
Miksano je.

Last edited by Surfer; 29-01-2012 at 09:36 PM.
Surfer is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2012, 09:46 PM   #40
soundman
Member

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
Akustika i monitoring nemaju nikakve veze sa zvukom miksa.
Ajoj. Izvinite, dalje od ovoga nisam citao.
soundman is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules