Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 03-09-2008, 12:04 PM   #51
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
sve ?ta sam napisao je provereno u praksi.
OK, obrati paznju da sam napisao "vecina" i tako je to u svetu (dobro poznajem uglavnom zakon u USA), a za nase prilike nisam expert.
Naglask je na tome da je prvenstvena svrha postojanja tih agencija pracenje koriscenja i naplacivanje tantijema za autorska prava.

Poenta je da ti niko na moze "zastititi" pesmu (od kradje), vec da se, u slucaju neovlascenog koriscenja, "pravda" mora ostvarivati na sudu, a tuzba se podnosi u zemlji prebivalista osobe / firme koju tuzis, sto znaci da ako te je pokrao neko iz USA moras da ga tuzis sudu u USA, pa sumnjam da bi advokati SOKOJa tu bili od neke pomoci.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 01:59 PM   #52
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.
Razumem ja tebe, mada se ni ti ne izra?ava? najpreciznije. Ja ne znam za?to je SOKOJ nastao, znam čime se bavi. A bavi se, između ostalih stvari, registracijom dela (pesama) i za?titom autorskih prava na iste. Jeste, neke druge organizacije se ne bave time, ali SOKOJ da.

Dakle validno je, kao ?to je Eeva učinila, otići u SOKOJ i deponovati svoje delo. I taj depozit će joj u budućnosti, ako zatreba, slu?iti kao dokaz na sudu (čak i međunarodnom) da je ona pre datuma koji je naveden u prijavi dela smislila tu pesmu. To je su?tina. I naravno, sud, a ne bilo koja agencija, je taj koji će presuditi čija je pesma i ko je od koga maznuo. Ja sam smatrao da se to podrazumeva.

Generalno, ta priča "ko je kome maznuo" je zaista u?asno komplikovana, pogotovo u slučaju popularne muzike koja se cela sastoji od kombinacija par desetina fraza čije pojedinačno trajanje je retko kad du?e od 4 takta.

Priča o "svetskim pravima" je jo? komplikovanija. Kako ubediti bilo kog sudiju da je npr. Mariah Carey čula va?u pesmu i bezobrazno je zdipila? Tu te?ko mo?e da pomogne i SOKOJ i Congress Library. Tu mo?e da pomogne jedino savet koji je dao master 29. Prosto, ne stavljajte pesmu na facebook. Ja dodajem: pre nego ?to imate dokaz da je ista ta pesma prethodno "za?tićena" (opet ta mrska reč), makar i kod SOKOJ-a.

Na temu ma?njavanja, oni koje ne mrzi da čitaju mogu da pogledaju http://abbeyrd.best.vwh.net/mysweet.htm. Radi se o čuvenom sporu između D?ord?a Harisona i izdavačke kuće Bright Tunes.

Mnogo sam se rask.nj..o, priznajem. Zapravo, ovaj thread bi trebalo da poslu?i Eevi (i svima koji imaju slične dileme).

Zato se izvinjavam i zaključujem: Eeva, ako ti je frka od toga da će neko da ti mazne pesmu, uradila si dovoljno samim tim ?to si deponovala snimak. Da li je on u SOKOJ-u, Congress Library ili kod tebe u fijoci je potpuno svejedno. Time ?to si ga odnela u SOKOJ stekla si i mogućnost da umesto tebe SOKOJ podnosi eventualnu tu?bu. U druga dva slučaja bi morala sama da anga?uje? (i plaća?) advokata. Mo?da to nisu najbolji advokati na svetu, ali su D?.
Old 03-09-2008, 02:26 PM   #53
master29
Banned

Dacu vam jedan primer,Gdin Bozidar Bota Nikolic cuveni nas reditelj je bez ikakvog pitanja uzeo pesmu "Jugoslovenka"da mu ide kroz film"Balkanska braca"Nikoga nije pitao,slucajno sam saznao pred samu premijeru u Sava centru...jedno 30tak dana ranije...e sad da zavrsimo agoniju sa Sokoj-em.POZVAO sam Sokoj i rekao da zaustave premijeru,film i sva ostala sranja vezana za gore pomenuti film.Poslali su faks gdinu Bozovicu,naravno nije reagovao...Dosao sam do ministarstva,jebes pare hteo sam da se inatim,jer je to isto ko da su mi ukrali auto i da policija nece da ga zaustavi i oduzme mu isti...Pravna sluzba sokoj-a je slegla ramenima,kao slacemo im opomene..mi ne mozemo nista drugo!!!!Pazi,premijera Dinkic,Minkic i ostali politicari koji se navodno bore protiv piraterije su bili na premijeri filma koji je sam po sebi vec nelegalan.O cemu dalje da pricamo,valjda vam je sada sve jasno...Nisam hteo do sada da ovo pisem,ali ajd kad ne kapirate da nema zastite u ovoj zemlji...koga boli ku..c,za autorsko pravo...nema ministarstva koje nas stiti,nema nicega kakav crni sokoj,koji 15 godina ne moze da vrati svoje rodjene pare(nase)sa armijom advokata,sve nam pojedu njihovi glupi sudski troskovi ciji je ishod katastrofalan.Da ne zaboravim,pesma je odavno prijavljena i jako se dobro zna ko su njeni autori....u Americi bi otisao na dozivotnu robiju zbog krsenja autorskih prava(dokazano)ili bi platio obestecenje da mu nebi bilo dobro...u svakom slucaju bi zaustavili premijeru,jer sve imam crno na belo,eto kako nas stite.Pozz svima i sorry na dugom postu.Pozz
master29 is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 03:37 PM   #54
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

ma dovoljan dokaz koliko nas shtite je, problem sa Bassivity-jem..

izdavachka kuca rap muzike.. uglavnom su semplovali pesme.. vanja ulepic, chiji je studio bio i chije je to delo bilo je zapalio u ameriku poslom.. Relja milankovic chija je ta izdavachka kuca, je dobio poziv na sud zbog neochishcenih semplova.. lik mu doshao na vrata.. relja mu rekao "relja nije tu".. pozvao ortaka, i preselio studio kod njega na gajbu..

to je bilo pre 4 godine.. niko ih vishe nije smarao..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 08:57 PM   #55
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
Dacu vam jedan primer,Gdin Bozidar Bota Nikolic cuveni nas reditelj je bez ikakvog pitanja uzeo pesmu "Jugoslovenka"da mu ide kroz film"Balkanska braca"Nikoga nije pitao,slucajno sam saznao pred samu premijeru u Sava centru...jedno 30tak dana ranije...e sad da zavrsimo agoniju sa Sokoj-em.POZVAO sam Sokoj i rekao da zaustave premijeru,film i sva ostala sranja vezana za gore pomenuti film.Poslali su faks gdinu Bozovicu,naravno nije reagovao...Dosao sam do ministarstva,jebes pare hteo sam da se inatim,jer je to isto ko da su mi ukrali auto i da policija nece da ga zaustavi i oduzme mu isti...Pravna sluzba sokoj-a je slegla ramenima,kao slacemo im opomene..mi ne mozemo nista drugo!!!!Pazi,premijera Dinkic,Minkic i ostali politicari koji se navodno bore protiv piraterije su bili na premijeri filma koji je sam po sebi vec nelegalan.O cemu dalje da pricamo,valjda vam je sada sve jasno...Nisam hteo do sada da ovo pisem,ali ajd kad ne kapirate da nema zastite u ovoj zemlji...koga boli ku..c,za autorsko pravo...nema ministarstva koje nas stiti,nema nicega kakav crni sokoj,koji 15 godina ne moze da vrati svoje rodjene pare(nase)sa armijom advokata,sve nam pojedu njihovi glupi sudski troskovi ciji je ishod katastrofalan.Da ne zaboravim,pesma je odavno prijavljena i jako se dobro zna ko su njeni autori....u Americi bi otisao na dozivotnu robiju zbog krsenja autorskih prava(dokazano)ili bi platio obestecenje da mu nebi bilo dobro...u svakom slucaju bi zaustavili premijeru,jer sve imam crno na belo,eto kako nas stite.Pozz svima i sorry na dugom postu.Pozz
A jel' ti palo na pamet da (umesto da zaustavlja? premijeru i sva ostala sranja) tu?i? producenta filma? Koliko kapiram, nije. Hteo si da se inati?. Pa si se inatio .Pa, jel' ti posle inaćenja bilo bolje? Ne bih rekao, dočim si toliko nasekiran...

U pravu si, je..? SOKOJ, nego me zanima ko je to u Americi oti?ao na do?ivotnu robiju zbog kr?enja autorskih prava. Mislim, mora da je ?e?ća suma bila u pitanju, mo?da čak i veća od one koju je zaradio pomenuti Botin film.

Pozdrav,

Vasa

P.S. A kom si se ministarstvu ?alio? Ministarstvu za autorska prava?
Old 03-09-2008, 09:18 PM   #56
master29
Banned

Quote:
A jel' ti palo na pamet da (umesto da zaustavlja? premijeru i sva ostala sranja) tu?i? producenta filma? Koliko kapiram, nije. Hteo si da se inati?. Pa si se inatio .Pa, jel' ti posle inaćenja bilo bolje? Ne bih rekao, dočim si toliko nasekiran...

U pravu si, je..? SOKOJ, nego me zanima ko je to u Americi oti?ao na do?ivotnu robiju zbog kr?enja autorskih prava. Mislim, mora da je ?e?ća suma bila u pitanju, mo?da čak i veća od one koju je zaradio pomenuti Botin film.

Pozdrav,

Vasa

P.S. A kom si se ministarstvu ?alio? Ministarstvu za autorska prava?
Nisi skapirao pricu ni malo,dok tuzis producenta...ode film u etar..kod nas se tuzbe vuku godinama,pa je to josh vece teranje inata.Ne postoji ministarstvo za autorska prava i glupo mi malo sto si ironican.Da bi zaustavio film zvao sam Dinkicev kabinet,jer se on licno portudio da sjebe pirate,pod znacima navoda....tako je bar rekao.Nasekiran nisam,nema razloga,ja sam samo izneo stav kako brani Sokoj svoje clanove,ja sam tamo od 88godine i mnogo o njima znam...zato sam naveo samo delic onoga sto imam da kazem.Non stop kradu i prebacuju loptu na druge u fazonu,znate to je do emitera,do advokata...mi smo nemocni itd...pa koji ce mi kur.c nemocna agencija..Na kraju sam sa svojim advokatima naplatio vozenje u mom automobilu,naravno bez sokoja i suda,nije se producentu isplatilo da se inati i svatio je da su pojeli govna i da se to tako ne radi.Sto se tice inostranstva,dugo sam tamo ziveo pa tako da po neku stvar znam,ne tvrdim da sam bas vispren sa njihovim zakonima...ali autorska prava i porez su im dovedeni do savrsenstva,Pozz
master29 is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 09:33 PM   #57
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
Nisi skapirao pricu ni malo,dok tuzis producenta...ode film u etar..kod nas se tuzbe vuku godinama,pa je to josh vece teranje inata.Ne postoji ministarstvo za autorska prava i glupo mi malo sto si ironican.Da bi zaustavio film zvao sam Dinkicev kabinet,jer se on licno portudio da sjebe pirate,pod znacima navoda....tako je bar rekao.Nasekiran nisam,nema razloga,ja sam samo izneo stav kako brani Sokoj svoje clanove,ja sam tamo od 88godine i mnogo o njima znam...
Ma, u redu je, ja sam u SOKOJ-u od 1981, i isto znam pone?to... Nije va?no.
Old 03-09-2008, 10:19 PM   #58
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Znaci zakljucili smo ... sta? Sokoj ipak? eh. A ja se ponadala da postoji nesto bolje kod nas....
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 10:56 PM   #59
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

Quote:
Da li je on u SOKOJ-u, Congress Library ili kod tebe u fijoci je potpuno svejedno.
Cini se da bi tako trebalo, ali iz mog iskustva, i iz razgovora sa (USA) advokatima specijalizovanim za tu oblast NIJE SVEJEDNO.

Quote:
Time ?to si ga odnela u SOKOJ stekla si i mogućnost da umesto tebe SOKOJ podnosi eventualnu tu?bu.
Sumnjam da to vazi i za sporove van zemlje, posto treba deponovati na sudu poprilicnu sumu novca pre nego sto otpocne sudjenje.

Quote:
Ma, u redu je, ja sam u SOKOJ-u od 1981
Ja nisam (bio) u SOKOJu, i savetovao sam ljude, koji su imali aspiraciju da plasiraju svoje pesme napolju, da se isclane iz SOKOJa, neki su me poslusali (V. Aralica), a neki nisu (Madame Piano).

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Znaci zakljucili smo ... sta? Sokoj ipak? eh. A ja se ponadala da postoji nesto bolje kod nas....
Kod nas nema, ali ja sam sve registrovao u LOC, a to sam uradio i za neke druge ljude (V. Aralica je jedan od njih). To mi je skratilo muke kad sam se sa menadzerom pevacice (obje su crnje) natezao oko podele autorskih prava, on je pokusao da me uceni cinjenicom da je poslao sam sebi kasetu sa pesmama i da moze da ih predstavi kao da su autorsko delo te pevacice, ja sam mu poslao faxom registraciju kod LOCa, i razgovor je bio zavrsen. CD je izasao sa tacnim imenima autora (sa Cukarice ).

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2008, 05:43 PM   #60
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Cini se da bi tako trebalo, ali iz mog iskustva, i iz razgovora sa (USA) advokatima specijalizovanim za tu oblast NIJE SVEJEDNO.

Sumnjam da to vazi i za sporove van zemlje, posto treba deponovati na sudu poprilicnu sumu novca pre nego sto otpocne sudjenje.

Ja nisam (bio) u SOKOJu, i savetovao sam ljude, koji su imali aspiraciju da plasiraju svoje pesme napolju, da se isclane iz SOKOJa, neki su me poslusali (V. Aralica), a neki nisu (Madame Piano).

Kod nas nema, ali ja sam sve registrovao u LOC, a to sam uradio i za neke druge ljude (V. Aralica je jedan od njih). To mi je skratilo muke kad sam se sa menadzerom pevacice (obje su crnje) natezao oko podele autorskih prava, on je pokusao da me uceni cinjenicom da je poslao sam sebi kasetu sa pesmama i da moze da ih predstavi kao da su autorsko delo te pevacice, ja sam mu poslao faxom registraciju kod LOCa, i razgovor je bio zavrsen. CD je izasao sa tacnim imenima autora (sa Cukarice ).

RM
Sve ?to ka?e? je tačno. Dodu?e, mislim da nema nikakve potrebe da se bilo ko i?članjuje iz SOKOJ-a. Znam ljude (poput Zorana Simjanovića, koga sam već pominjao) koji imaju ugovore i sa SOKOJ-em i sa GEMA-om i sa SACEM-om i raznim drugim agencijama.

Iz Eevinih poruka nije najjasnije da li ?eli da plasira svoje pesme u inostranstvu, ili joj je prosto frka da joj neko iz inostranstva ne mazne pesmu. I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ. Ako dođe do tu?be upućenoj Maraji Keri u USA, i ja sumnjam da će od SOKOJ-evih advokata biti neke velike vajde, ali opet, ne mo?e da ?kodi.

Toliko ?to se tiče "za?tite prava u svetu". I ja sam odavno napisao da to prosto ne postoji. Ali je tema onda oti?la na potpuno drugu stranu - većina postova se bavila ru?enjem SOKOJ-a zbog situacije u Srbiji. I dobro je ?to si vratio temu na početak.

@Eeva: Ova priča bi mogla da ti pomogne da sama ra?člani? ?ta ti je zapravo va?no - plasman pesama u inostranstvo ili za?tita od krađe?

Pozdrav,

Vasa

P.S. RetroMan, ne zaboravi da mi (i svima ostalima) objasni? za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a, i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji. To je jako zanimljivo i ne bi valjalo da prođe nezapa?eno, mo?da bi neki koji ?ele da plasiraju svoja dela i ovde i napolju bili zainteresovani za to. Ja se odavno ne bavim komercijalnom muzikom i nemam neke vajde od cele ove priče, ali nije lo?e da podelimo svoja iskustva sa onima kojih se to tiče.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules