|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pravilnik o naplati: http://www.sokoj.org.yu//pdf/Tarifa_SOKOJa.pdf Pa koga ne mrzi nek čita i neka zaključuje sam... Koliko ja znam, formalnopravno SOKOJ obračunava honorare na osnovu podataka koje dobija od "korisnika muzičkih dela", tj, kafana, radija, TV stanica, koncertnih sala, čega god... Tu svakako ima silnih mogućnosti za me?etarenje, i to ne u okviru samog SOKOJ-a. Recimo, mogu da napravim dil sa nekim lokalnim bajom koji kontroli?e sve radio stanice u nekom već delu zemlje da uredno prijavljuje kako je emitovao moje pesme dvadeset puta dnevno na svih 20 svojih stanica i tako godinu dana. On to lepo prijavi SOKOJ-u, Gru ga totalno izduva, i mirna Bosna (ili Bačka, kako ko voli). Samo pustite ma?ti na volju i zamislite koliko takvih dilova mo?e da se napravi kada poznajete dovoljno ljudi sa kojima ste voljan da naknadno delite profit ![]() Ko se bavi time? Pa uglavnom oni kojima je inspiracija presu?ila, a dupe bi jo? htelo da jede. Na drugoj strani je ekipa koja se sekira ?to je fasovala 200 kinti. E sad, da li neko od te ekipe ZAISTA ?eli da se bavi pobolj?avanjem situacije? Sumnjam. Čak i kada bi se situacija postavila na "realne" osnove niko tu ne bi uzeo neke pare, po?to kinte od muzičkog autorstva prosto NEMA. DaBear ima nekolicinu pametnih postova na tu temu (kao i na neke druge). Mislim, od muzike ne ?ive autori nego promoteri ili eventualno izvođači radova (npr. vlasnici studija, ako imaju dobre kontakte sa promoterima), i to mu je to. Smisao SOKOj-a (po meni) je samo ta da ne dozvoli nekom magarcu (ili magarici) da se ku.či mojom pesmom, sve drugo je boranija. Niti se Cukić do?ivotno obezbedio svojim pazarom od SOKOj-a, niti je Grua SOKOJ oterao na prosjački ?tap. Problem je, na?alost, ?iri.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |