|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako se pesma nalazi na CD-u koji je zvanicno objavljen (ne promo varijanta), onda ti ne treba cak ni CD u arhivi, vec samo broj izdanja i naziv izdavaca. Sto se tice radio stanica u svetu, sve su duzne da prijavljuju emitovanja, a posto je Sokoj clan svetske organizacije, onda se to automatski prosledjuje ovamo. Ako do sada nije bilo kinte, znaci da ili se pesma nije vrtela ili radio stanice nisu savesno prijavljivale program, mada licno nemam takvo iskustvo. Eto.
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
|
![]()
Zato imam ja iskustva sa prevarantima koliko god hoces....oni su bagra i sljam najgori u ovoj drzavi.Kao porodica imamo preko 2000 registrovanih dela,medju kojima su pesme koje su usle u antologiju i dan danas se pevaju i vrte na skoro svim tv i radio stanicama.Dzaba kad stoke nece da kupe osnovni alat,jer im ne odgovara...kako bi oni krali i davali svojim Cukicima i ostalim mlaznjacima,koji su po par pesama za zivota napravili.Ej pa gde ima logike da na jednu pesmu,retko vidjenu i chutu neko uzme milion dinara....
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#14 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() znam da neki ljudi imaju dobra iskustva, a neki imaju jako losha.. gru za svoje stare albume je dobijao patku.. struka za svojih 8 godina na sceni, 3 albuma i oko 10 spotova (koji su se vrteli) je dobio 180 dinara.. pesme sam chuo njegove bar 300 puta, a spotove sam vidjao svuda i jako chesto. al vrlo dobro znam kako moze da se zaradi sa tom prichom, ako im je stalo da odrade posao kako valja.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Senior Member
|
![]()
Gospoda draga, svi ste u pravu pomalo, ali stvar je u tome da se autori prvo informisu i znaju tacne detalje za sve sto rade preko SOKOJA. Prvo mislim da je pametno da se svi autori upoznaju sa pravilima SOKOJA, znaci da prvo znaju sta SOKOJ radi, cemu sluzi i da se onda upuste u postupak sa njima. Jednu stvar moram da razjasnim ako ne zastitis pesmu kod SOKOJA to ne znaci da nemas pravnu zastitu, tj.sudsku zastitu. Pa cela Amerika, svi vazni autori imaju svoje lawyere koji se time bave, koliko je meni poznato kod nas takvih advokata ima malo i uglavnom se bave zastitom intelektualne svojine. Znaci da budem jasan treba procitati statut SOKOJA, i sve pravilnike i onda bi cela stvar bila mnogo jasnija. SOKOJ je u vreme kada sam ja bio rocker bio prava organizacija u medjuvremenu se iskvario, i samim tim sto Evi nije izdao potvrdu (a za sta bi inace SOKOJ i sluzio ako to ne radi jer zivi od autora, tj.jedan deo para zadrzava za svoj rad prema tome mora da radi sve sto je u interesu clanova). Ono sto ja znam jesu samo stvari zbog kojih je SOKOJ strasno diskreditovan. A sto bi mi njima verovali na rec?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Senior Member
|
![]()
I evo dajem predlog, posto na ovom forumu ima dva clana koji se bave advokaturom (ja nisam specijalista za autorsko pravo, ali ako ima love postacu) otvoricemo ovu temu mnogo sire. Za pocetak bi bilo dobro da neko ko je iz Beograda uzme STatut i sve pravilnike SOKOJA i okaci ih na forum, pa nek forumasi citaju, a onda mozemo da pokrenemo razne stvari prema SOKOJU u cilju bolje i efikasnije zastite autorskih prava jer nismo bas svi Cukici (ima ih dosta, nekorektno je samo Cukica da navodimo-Cukicu izvini). Ko je za akciju dobrodosao je, ja jesam!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Banned
|
![]() Quote:
http://www.rumski.com/forum/showthre...t=21711&page=4 Vratite se s'pocetka ima mnogo zanimlju=ivih informacija,crno na belo za one koji nisu citali ili nisu puno upuceni u rad sokoja.Pozz |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pravilnik o naplati: http://www.sokoj.org.yu//pdf/Tarifa_SOKOJa.pdf Pa koga ne mrzi nek čita i neka zaključuje sam... Koliko ja znam, formalnopravno SOKOJ obračunava honorare na osnovu podataka koje dobija od "korisnika muzičkih dela", tj, kafana, radija, TV stanica, koncertnih sala, čega god... Tu svakako ima silnih mogućnosti za me?etarenje, i to ne u okviru samog SOKOJ-a. Recimo, mogu da napravim dil sa nekim lokalnim bajom koji kontroli?e sve radio stanice u nekom već delu zemlje da uredno prijavljuje kako je emitovao moje pesme dvadeset puta dnevno na svih 20 svojih stanica i tako godinu dana. On to lepo prijavi SOKOJ-u, Gru ga totalno izduva, i mirna Bosna (ili Bačka, kako ko voli). Samo pustite ma?ti na volju i zamislite koliko takvih dilova mo?e da se napravi kada poznajete dovoljno ljudi sa kojima ste voljan da naknadno delite profit ![]() Ko se bavi time? Pa uglavnom oni kojima je inspiracija presu?ila, a dupe bi jo? htelo da jede. Na drugoj strani je ekipa koja se sekira ?to je fasovala 200 kinti. E sad, da li neko od te ekipe ZAISTA ?eli da se bavi pobolj?avanjem situacije? Sumnjam. Čak i kada bi se situacija postavila na "realne" osnove niko tu ne bi uzeo neke pare, po?to kinte od muzičkog autorstva prosto NEMA. DaBear ima nekolicinu pametnih postova na tu temu (kao i na neke druge). Mislim, od muzike ne ?ive autori nego promoteri ili eventualno izvođači radova (npr. vlasnici studija, ako imaju dobre kontakte sa promoterima), i to mu je to. Smisao SOKOj-a (po meni) je samo ta da ne dozvoli nekom magarcu (ili magarici) da se ku.či mojom pesmom, sve drugo je boranija. Niti se Cukić do?ivotno obezbedio svojim pazarom od SOKOj-a, niti je Grua SOKOJ oterao na prosjački ?tap. Problem je, na?alost, ?iri.
![]() |
![]() |
#19 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |