Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-09-2008, 08:46 PM   #1
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Default Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Vec sam clan SOKOJ-a,o kom su misljenja uglavnom negativna,i licno ne znam nikog ko bi imao bilo kakve reci hvale za usluge koje pruzaju.
Videla sam da ima vec nekoliko postova na ovu temu,ali nisam uspela da dodjem do imena drugih agencija za zastitu muzickih autorskh prava koje pruzaju iole bolje resenje.Stoga izvinjavam se ako vas teram da cirkulisete sa pricom,ali ja vas najlepse molim da ponovo podelite tu informaciju koju sam propustila (dugo me ne bejase na forumu).

Osim toga sto nemam apsolutno nikakve koristi od svog clanstva tamo,vise me brine cinjenica da ne dobijam nikakav dokument niti bilo kakav dokaz da je odredjeno delo koje sam im predala pravno zasticeno?

Jednom prilikom pre godinu dana sam im se obratila za gorepomenuto ,medjutim gledali su me kao da im trazim eliksir za vecnu mladost.
Zvali su me posle nekoliko dana,pitali me za sta mi to treba,ja sam im rekla da mi je potrebno jer zelim da konkurisem sa zasticenom pesmom na festival.Tek posle 2 nedelje,ja sam dobila papir na kom samo pise da se potvrdjuje moje clanstvo (bez pominjanja imena zasticenih dela!),i svrha namene doticnog papira (znaci, nisam u mogucnosti da ga koristim za bilo sta drugo,sem za festival).

Ako vec nema autorske naknade,ajde barem da mozemo da obelezimo datum i svoje ime na delu pravno..Koji je najbolji nacin?

Pozdravljam vas,i izvinjavam se na ovoj smaracini,i meni je samoj muka vise od te teme,ali mi treba konacno resenje ovih dana...

hvala unapred
Eeva_r&b is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 08:53 PM   #2
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Ko kaze da nema autorske naknade?!
Ima itekako, samo pesme moraju da ti se emituju i da stanice koje emituju to prijavljuju u skladu sa vec postojecim zakonom.
Ja sam ove godine dobio prilicno dobru lovu upravo od Sokoja, a znam par njih koji su odvalili od love (bukvalno 10 puta vise od mene, iako ni moja suma nije bila mala).

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 08:55 PM   #3
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

za datum i ime ti je dovoljna kopija na CD-u, zapecacena i poslata preporuceno na svoju adresu. Cuvaj neotvoreno dok te neko ne pokrade i dok ga ne tuzis pa tek onda na sudu da se otvori u prisustvu notara itd....ok?
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 08:56 PM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Ima itekako, samo pesme moraju da ti se emituju i da stanice koje emituju to prijavljuju u skladu sa vec postojecim zakonom.
Ja sam ove godine dobio prilicno dobru lovu upravo od Sokoja, a znam par njih koji su odvalili od love (bukvalno 10 puta vise od mene, iako ni moja suma nije bila mala).
kazi koliko? a? ajde...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 09:04 PM   #5
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Pa da sam mislio da kazem konkretno, rekao bih odmah, ali je dovoljno da nisam nezadovoljan.
Jos je bilo par isplata od nove godine do sada od kojih su 2-3 bile "onako", a poslednja je bila "ONAKO"
A racunali su mi samo 4 pesme, jer zbog obaveza i lenjosti nisam prijavio nista sto sam uradio u poslednjih godinu dana, a i tu je bilo svacega sto se vrtelo, pa skupljam snage da to sve ispopunjavam i prijavim
Jedini papiri koje simpatisem su novcanice, ostalo mi stvara averziju...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 09:07 PM   #6
Mitjovan
Member

Mitjovan's Avatar

Ja svoja autorska dela stitim u Zavodu za zastitu intelektualne svojine, ali pretpostavljam da nema istu funkciju kao SOKOJ...

Koliko sam razumeo Zavod samo stiti od kradje ili tako necega, a SOKOJ radi i to, i trebalo bi da isplacuje kesh od pustanja...
Mitjovan is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2008, 09:18 PM   #7
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

hm...Ja nesto i ne primetih da sljaka neki zakon o tome ovde...secam se i njihove frke sa V.Georgijevim one godine...

Pojasni mi malo tu proceduru o prijavljivanju,gde tacno mora muzika da ti se emituje da bi oni koji je emituju prijavljivali to uopste , i, da bi video neki dinar od toga? Jer se meni cini da radio stanice hlade testise po tom pitanju,ili gresim...?

A druga stvar (meni bitnija) sta ako te neko iz inostranstva emituje,ili cak pokrade?Oni ne rade van naseg podrucja

@Da Bear- da,znam za to, to je stara 'ghetto' solucija (svi je preporucuju), mada nisam znala dal to zaista funkcionise?Znas li mozda za neki pravni spor kod nas gde je to imalo nekog ucinka?Ili pak u inostranstvu?

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Old 01-09-2008, 09:22 PM   #8
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
vise me brine cinjenica da ne dobijam nikakav dokument niti bilo kakav dokaz da je odredjeno delo koje sam im predala pravno zasticeno?
U kom obliku si im predala dotično delo? Klavirski izvod? Tonski zapis?
Old 01-09-2008, 09:49 PM   #9
Eeva_r&b
moderator

Eeva_r&b's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
U kom obliku si im predala dotično delo? Klavirski izvod? Tonski zapis?
tonskom,cd...
Old 01-09-2008, 09:53 PM   #10
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
tonskom,cd...
Pa onda nemaš nikakav problem. Svakako si popunila onaj njihov formular, i to ti je dosta. Nije ti potrebna nikakva posebna potvrda da je to delo tvoje.

Ako ti neko ne veruje, reci mu (joj) da se obrati SOKOJ-u. Ako ti neko mazne pesmu i proglasi je za svoju obrati se SOKOJ-u i njihov advokat (ukoliko ne želiš ili nemaš kinte da platiš svog) će te zastupati na sudu, koristeći dokaze koje si im podnela prijavljujući delo. Naravno, više kinte ćeš izvući ako sama platiš advokata, ali i on će morati da se poziva na SOKOJ-evu evidenciju. To je glavni smisao te firme.

To sve funkcioniše (čak i to sa sudom), pričam iz ličnog iskustva. Samo se ti opusti i kupi ear plugs

Last edited by awacs; 01-09-2008 at 10:00 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules