|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#41 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Ja sam ih cak i pohvalio par puta u ovom thread-u ![]() Quote:
Ja sam od Decembra do Juna dobio "za nista" (naravno uslovno, ali "nista" zato sto sam ja svoj rad tu vec jednom naplatio...) onoliko koliko moja majka zaradi za pola godine svakodnevnog rada posle 35 godina radnog staza. Nije to "nesto", obzirom da znamo kolike su plate, ali nije ni malo, obzirom da barem 20 pesama od proslog Jula pa do sada nisam ni prijavio, a vrte se. To mi cak nije ni uslo u tu isplatu. Znam da bi to trebalo da bude i vise, jer znam otprilike sta se i koliko emituje i gde, ali ja niti sam neskroman, niti nezadovoljan. U odnosu na proslu godinu iznos je vise nego duplo veci, pa ako se trend rasta nastavi, zaista ce biti pristojno. Sustina cele price oko prava nije bas SOKOJ (u smislu da ne isplacuje, ima tu drugih stvari...), vec da emiteri to ne prijavljuju, a zakon kakav je sada poznaje to kao prekrsaj, ali ne poznaje sankciju za taj prekrsaj. SOKOJ bi morao da utice na to da se zakon ili menja ili redefinise, te jasno odredi i to je ono sto ja uglavnom zameram njima. A neko je pitao za prijavljivanje svojih pesama na radio stanicama... Pa to je bar prosto... Ako ces da postujes zakon, moras da saljes plej liste i da na osnovu njih vrsis uplate. Covek ima stanicu i prijavljuje samo svoje pesme, uplacuje lovu koju svakako mora da uplati, a na kraju dobija povracaj dela te love na osnovu autorskih prava. Big deal...
![]() |
![]() |
#44 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
1998. sam tužio Radio Košavu zato što je izdala nekakvu kompilaciju hitova koji su se vrteli na tom radiju. U okviru kompilacije je bila i obrada jedne moje stare pesme (Daj mi snagu košave) koju je u "Band Aid" fazonu uradio Dream Team. Nemam ništa protiv toga da bilo ko obradi bilo koju moju pesmu, ama je izdavač propustio da me na CD izdanju navede kao autora. To mu dođe kršenje "moralnih autorskih prava" koja se ne mogu otuđivati ni pod kojim uslovima i ne zastarevaju nikada (za razliku od materijalnih koja prestaju da važe valjda 50 godina posle smrti autora. Onda sam otišao na dotični radio i pokušao da se vansudski poravnam (finansijski, naravno ![]() U to vreme je Marija Milošević bila vlasnica Radio Košave, ali tadašnjem advokatu SOKOJ-a Omilju Glišiću (pokoj mu duši) uopšte se nisu tresle gaće kada je podnosio tužbu sudu. Doduše, spor se otegao, pošto je u medjuvremenu bilo i bombardovanje i svašta još, ali smo spor na kraju DOBILI. I bilo je para koliko smo tražili, i SOKOJ mi nije tražio nikakvu nadoknadu za zastupanje. Molim lepo. Valjda taj procenat koji pominješ i uzimaju da bi svi autori koje štite imali pravo na besplatnu pravnu zaštitu. E sad, ko nije tražio, nije ni dobio. Znam za još neke slučajeve koji su rešeni povoljno po autore (npr. Zoran Simjanović vs. Evrolex nekretnine). Samo ponekad i autori treba da mrdnu dupetom.
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 02-09-2008 at 02:01 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Moderator
|
![]()
shto ste sad napali svarovski? vishe volite one izvorne krvave dijamante?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Moderator
|
![]()
Ja volim i zlatne poluge...
![]()
![]() |
#48 | |
Vibrator
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||
Senior Member
|
![]()
SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.
Quote:
Ja se nisam uopste oslanjao na SOKOJ, mada se sada mozda stvari donekle menjaju, ali samo u zemlji, a posto sam se do sada orijentisao, uglavnom, na plasman van ove zemlje, nemam nameru da se predomislim u dogledno vreme. Quote:
RM |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Quote: Originally Posted by awacs Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu. Da, trebalo je da napi?em "Valjda taj procenat koji pominje? uzimaju i da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu." Opet, mo?da kako ti ka?e? to nije tačno, ali ja sam taj zaključak izveo empirijski ![]()
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |