|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
|
![]() ![]() ![]() ![]() Misliiiiiim.... ![]() Ima tu dosta nelogicnosti u vezi samog bodovanja... "Pop pesma" je najmanje bodovana iako donosi najvise profita, a dzez, etno i klasika imaju maximum bodova iako sve savrseno zabole ona stvar za to... To bi moralo da se menja pod hitno jer je potpuno nelogicno nebulozno i sve u tom kontextu... A sada su uveli da se boduje i trajanje numere, pa imas recimo da kraca pesma nosi manje bodova, a ako je duza, onda nece da ti je pustaju na stanicama... Idiotizama ima, ali se stvari krecu na bolje. Trebalo bi ih samo jos malo stisnuti da se stvari dovedu na svoje i da ne mogu kojekakvi metuzalemi sto rade muziku koju niko nije slusao vec par vekova, odredjuju sistem vrednovanja. Istina, ja ne poznajem bas aktuelnu situaciju, pa se u tom smislu ogradjujem od mozda nekih stvari koje su pogresno izrecene ili interpretirane, ali stoji cinjenica (na osnovu licnog novcanika) da se stvari krecu na bolje, sto pozdravljam.
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Nemoj pogre?no da me shvati?, i ja sam zarađivao od "Swarowski" muzike... Nego, nije fora da ne kapiramo razliku. Mislim, ako ne kapiramo, nema veze. I mesing je ?ut, jel' da?
![]() |
![]() |
#3 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Dijamanti su super, ali njih nema odavno, a u tom slucaju je bolje valjati Swarovski nego privezak iz paracinske staklare ![]() Gde to pise i ko sme javno da kaze da je savremena "umetnicka" muzika "umetnickija" od neke druge muzike, pa da zasluzuje vece bodovanje? Ako vec ne postoji nacin da se odredi parametar za tako nesto, onda se treba voditi trzistem i ulagati u ono sto donosi profit. Ko kaze da "komercijalna" muzika ne moze biti "umetnicka"? Cini mi se da si bas ti spomenuo neki dokumentarac koji radis o EKV. Sustinski, to se u SOKOJ-u boduje kao "pop" pesma i ima manje bodova od bilo kog etno-classic-jazz sranja napisanog "levom rukom", zato sto je neko rekao da je ovo drugo "vrednije". Nema logike, zaista ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
Banned
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Hehehe...
![]() To je da ne moram bas da prozivam poimence. Zelim da izbegnem da povredim osecanja njihovih slusalaca... Oba... ![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
oni imaju slušaoce ? viš, nikad mi nije palo na pamet da to neko zapravo voli da sluša..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Member
|
![]()
Evo resenja!!!!Pre nekoliko godina sam uradio neke demo hip hop songice za xx decka,on je u svojoj varosici otvorio radio stanicu i SOKOJ -u prijavio da emituje svoje pesme po ceo dan, koje je legalno prijavio.Nije sala ali je od sokoja je dobio 120 000 dindzi za proslu godinu na ime tantijema!!!
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Poenta svega onoga ?to sam pisao nije da branim SOKOJ, nije mi to ni na kraj pameti. Samo sam hteo da ka?em da je para od muzičkog autorstva generalno malo i da se silan narod bije oko kese kikirikija (KNKNPNKNJA). Zato mi je malo ?aljiva ta tvoja priča o "profitu". Celokupna vrednost isplaćenih tantijema (od strane SOKOJ-a) za pro?lu godinu je manja od 2 miliona ojra (zapravo, malo vi?e od 1,5 miliona). Sigurno je da te pare nisu dobro raspoređene, ali su i dalje sme?ne kad ima? u vidu da ih dele Čolić, Georgijev, Cukić, Gru, ti, ja, Eeva i jo? skoro 7000 manijaka koji prave neku galamu. Meni je sme?no ?to uop?te pričamo o tome.
![]() |
![]() |
#9 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Ja sam ih cak i pohvalio par puta u ovom thread-u ![]() Quote:
Ja sam od Decembra do Juna dobio "za nista" (naravno uslovno, ali "nista" zato sto sam ja svoj rad tu vec jednom naplatio...) onoliko koliko moja majka zaradi za pola godine svakodnevnog rada posle 35 godina radnog staza. Nije to "nesto", obzirom da znamo kolike su plate, ali nije ni malo, obzirom da barem 20 pesama od proslog Jula pa do sada nisam ni prijavio, a vrte se. To mi cak nije ni uslo u tu isplatu. Znam da bi to trebalo da bude i vise, jer znam otprilike sta se i koliko emituje i gde, ali ja niti sam neskroman, niti nezadovoljan. U odnosu na proslu godinu iznos je vise nego duplo veci, pa ako se trend rasta nastavi, zaista ce biti pristojno. Sustina cele price oko prava nije bas SOKOJ (u smislu da ne isplacuje, ima tu drugih stvari...), vec da emiteri to ne prijavljuju, a zakon kakav je sada poznaje to kao prekrsaj, ali ne poznaje sankciju za taj prekrsaj. SOKOJ bi morao da utice na to da se zakon ili menja ili redefinise, te jasno odredi i to je ono sto ja uglavnom zameram njima. A neko je pitao za prijavljivanje svojih pesama na radio stanicama... Pa to je bar prosto... Ako ces da postujes zakon, moras da saljes plej liste i da na osnovu njih vrsis uplate. Covek ima stanicu i prijavljuje samo svoje pesme, uplacuje lovu koju svakako mora da uplati, a na kraju dobija povracaj dela te love na osnovu autorskih prava. Big deal...
![]() |
![]() |
#10 | |
Banned
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |