Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Pravna Pitanja

Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-09-2008, 12:26 PM   #41
master29
Banned

Default Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Quote:
Originally Posted by "7" View Post
Malopre nisam bio siguran ali sad sam siguran da mi nesto nije jasno...
... ako neka radio stanica pusta odredjenu pesmu i to prijavljuje Sokoju, zar ne mora i da plati svako emitovanje doticne pesme pa od tih para Sokoj placa tantijeme? ... jer ako je tako onda radio ne bi imao racunicu da pravi slicne prevare, a ocigledno se to radi... pa mi nije jasno kako onda funkcionise placanje radia za emitovane pesme... zna li neko?

Pozz
Pardoks je ta prica,al je istinita....ima radio i tv emitera koji ne daju ni dinara sokoju a imaju tu opciju da prijave sta su pustali,nazalost to su mnoge manje televizije koristile....o te kako koristile.Tako da se dobije pogresna slika...
master29 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 12:28 PM   #42
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Eeva_r&b View Post
Sto se tice kradja pesama,ja se za ove prostore ni ne brinem,jer nema ni ko da ukrade nit ko da prepeva,jer pre svega ova muzika ovde nema toliku komercijalnu vrednost da bi bilo kom to bilo od koristi.

Sa druge strane, preko neta se svasta desava,i moram reci da su me malo iznenadila iskustva nekih ljudi....
Onda nemojte pesme stavljati na facebook i myspace i ostale stranice.Kako mislite da se zastitite????
Old 02-09-2008, 12:39 PM   #43
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ma dobro, nemoj da si na kraj srca. Ne mora? toliko da se ?esti? na SOKOJ.
Pa nije bas da se zestim, ali tako kad se zamislim, onda se svacega setim...
Ja sam ih cak i pohvalio par puta u ovom thread-u

Quote:
Samo sam hteo da ka?em da je para od muzičkog autorstva generalno malo i da se silan narod bije oko kese kikirikija (KNKNPNKNJA). Zato mi je malo ?aljiva ta tvoja priča o "profitu".
Zavisi kako gledas...
Ja sam od Decembra do Juna dobio "za nista" (naravno uslovno, ali "nista" zato sto sam ja svoj rad tu vec jednom naplatio...) onoliko koliko moja majka zaradi za pola godine svakodnevnog rada posle 35 godina radnog staza.
Nije to "nesto", obzirom da znamo kolike su plate, ali nije ni malo, obzirom da barem 20 pesama od proslog Jula pa do sada nisam ni prijavio, a vrte se. To mi cak nije ni uslo u tu isplatu.
Znam da bi to trebalo da bude i vise, jer znam otprilike sta se i koliko emituje i gde, ali ja niti sam neskroman, niti nezadovoljan. U odnosu na proslu godinu iznos je vise nego duplo veci, pa ako se trend rasta nastavi, zaista ce biti pristojno.
Sustina cele price oko prava nije bas SOKOJ (u smislu da ne isplacuje, ima tu drugih stvari...), vec da emiteri to ne prijavljuju, a zakon kakav je sada poznaje to kao prekrsaj, ali ne poznaje sankciju za taj prekrsaj.
SOKOJ bi morao da utice na to da se zakon ili menja ili redefinise, te jasno odredi i to je ono sto ja uglavnom zameram njima.
A neko je pitao za prijavljivanje svojih pesama na radio stanicama...
Pa to je bar prosto...
Ako ces da postujes zakon, moras da saljes plej liste i da na osnovu njih vrsis uplate.
Covek ima stanicu i prijavljuje samo svoje pesme, uplacuje lovu koju svakako mora da uplati, a na kraju dobija povracaj dela te love na osnovu autorskih prava.
Big deal...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 01:29 PM   #44
master29
Banned

Quote:
Originally Posted by Oggy View Post
Pa nije bas da se zestim, ali tako kad se zamislim, onda se svacega setim...
Ja sam ih cak i pohvalio par puta u ovom thread-u

Zavisi kako gledas...
Ja sam od Decembra do Juna dobio "za nista" (naravno uslovno, ali "nista" zato sto sam ja svoj rad tu vec jednom naplatio...) onoliko koliko moja majka zaradi za pola godine svakodnevnog rada posle 35 godina radnog staza.
Nije to "nesto", obzirom da znamo kolike su plate, ali nije ni malo, obzirom da barem 20 pesama od proslog Jula pa do sada nisam ni prijavio, a vrte se. To mi cak nije ni uslo u tu isplatu.
Znam da bi to trebalo da bude i vise, jer znam otprilike sta se i koliko emituje i gde, ali ja niti sam neskroman, niti nezadovoljan. U odnosu na proslu godinu iznos je vise nego duplo veci, pa ako se trend rasta nastavi, zaista ce biti pristojno.
Sustina cele price oko prava nije bas SOKOJ (u smislu da ne isplacuje, ima tu drugih stvari...), vec da emiteri to ne prijavljuju, a zakon kakav je sada poznaje to kao prekrsaj, ali ne poznaje sankciju za taj prekrsaj.
SOKOJ bi morao da utice na to da se zakon ili menja ili redefinise, te jasno odredi i to je ono sto ja uglavnom zameram njima.
A neko je pitao za prijavljivanje svojih pesama na radio stanicama...
Pa to je bar prosto...
Ako ces da postujes zakon, moras da saljes plej liste i da na osnovu njih vrsis uplate.
Covek ima stanicu i prijavljuje samo svoje pesme, uplacuje lovu koju svakako mora da uplati, a na kraju dobija povracaj dela te love na osnovu autorskih prava.
Big deal...
Jedino ne kapiram,koji ce im ku..c,toliko advokata u firmi,plus honoraraca(sa strane)kada nisu nista uradili,kad vec postoje zbog nas...kako smeju da uzmu 40% od ukupnog prihoda je njihov rashod...na sta???kada nema efekta,tijanic ih ne jebe struno i mnogi drugi,uzimaju ko lesinari onim mucenicima sto drze frizerske salone...itd,a od velikih im se muda tresu,i sta ce na kraju toliko ljudi u sokoju??Koji ce kur..c kad nista ne rade...ni jedan spor nisu dobili,imaju zarobljene pare od 91 godine,ma jebes sokoj ja od njega ne zivim ali brate bezobrzni su zato sto igleda svi imamo takav stav..a to je "jebes sokoj ja od njih ne zivim"
Old 02-09-2008, 01:57 PM   #45
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by master29 View Post
Jedino ne kapiram,koji ce im ku..c,toliko advokata u firmi,plus honoraraca(sa strane)kada nisu nista uradili,kad vec postoje zbog nas...kako smeju da uzmu 40% od ukupnog prihoda je njihov rashod...na sta???kada nema efekta,tijanic ih ne jebe struno i mnogi drugi,uzimaju ko lesinari onim mucenicima sto drze frizerske salone...itd,a od velikih im se muda tresu,i sta ce na kraju toliko ljudi u sokoju??Koji ce kur..c kad nista ne rade...ni jedan spor nisu dobili,imaju zarobljene pare od 91 godine,ma jebes sokoj ja od njega ne zivim ali brate bezobrzni su zato sto igleda svi imamo takav stav..a to je "jebes sokoj ja od njih ne zivim"
Pa vidi, ne znam da li sam to već negde pisao na forumu, ali eto nije zgoreg da ispričam:

1998. sam tužio Radio Košavu zato što je izdala nekakvu kompilaciju hitova koji su se vrteli na tom radiju. U okviru kompilacije je bila i obrada jedne moje stare pesme (Daj mi snagu košave) koju je u "Band Aid" fazonu uradio Dream Team.

Nemam ništa protiv toga da bilo ko obradi bilo koju moju pesmu, ama je izdavač propustio da me na CD izdanju navede kao autora. To mu dođe kršenje "moralnih autorskih prava" koja se ne mogu otuđivati ni pod kojim uslovima i ne zastarevaju nikada (za razliku od materijalnih koja prestaju da važe valjda 50 godina posle smrti autora.

Onda sam otišao na dotični radio i pokušao da se vansudski poravnam (finansijski, naravno ). Njihov pravnik me je pitao: "A jel' vi znate ko je vlasnik ove stanice?", na šta sam mu odgovorio: "Znam, a jel' znate vi čija je ovo pesma?" Kada sam mu rekao da ću podneti tužbu grohotom se smejao dok me je pratio do lifta.

U to vreme je Marija Milošević bila vlasnica Radio Košave, ali tadašnjem advokatu SOKOJ-a Omilju Glišiću (pokoj mu duši) uopšte se nisu tresle gaće kada je podnosio tužbu sudu. Doduše, spor se otegao, pošto je u medjuvremenu bilo i bombardovanje i svašta još, ali smo spor na kraju DOBILI. I bilo je para koliko smo tražili, i SOKOJ mi nije tražio nikakvu nadoknadu za zastupanje. Molim lepo.

Valjda taj procenat koji pominješ i uzimaju da bi svi autori koje štite imali pravo na besplatnu pravnu zaštitu. E sad, ko nije tražio, nije ni dobio. Znam za još neke slučajeve koji su rešeni povoljno po autore (npr. Zoran Simjanović vs. Evrolex nekretnine). Samo ponekad i autori treba da mrdnu dupetom.

Last edited by awacs; 02-09-2008 at 02:01 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 03:30 PM   #46
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

shto ste sad napali svarovski? vishe volite one izvorne krvave dijamante?
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 03:59 PM   #47
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ja volim i zlatne poluge...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 07:38 PM   #48
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
Originally Posted by "7" View Post
Malopre nisam bio siguran ali sad sam siguran da mi nesto nije jasno...
... ako neka radio stanica pusta odredjenu pesmu i to prijavljuje Sokoju, zar ne mora i da plati svako emitovanje doticne pesme pa od tih para Sokoj placa tantijeme? ... jer ako je tako onda radio ne bi imao racunicu da pravi slicne prevare, a ocigledno se to radi... pa mi nije jasno kako onda funkcionise placanje radia za emitovane pesme... zna li neko?

Pozz
mislim da se placa neka fiksna suma mesecno..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2008, 11:38 PM   #49
RetroMan
Senior Member

RetroMan's Avatar

SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.

Quote:
KAKO NACI U OVOJ ZEMLJI POUZDANU ZASTITU PRAVA KOJA VAZI SVUDA U SVETU?
Nigde u svetu ne postoji organizacija koja (unapred) "stiti" pesmu, niti ima za tim potrebe. Ako te neko pokrade, idete na sud i tu se dokazuje cija je pesma. Kao dokaz mozes doneti CD koji si sama sebi poslala (danas je to poprilicno losa varijanta), potvrdu da si prijavila SOKOJu (sto ovde mozda vredi ali napolju, hm... ne znam, ne bih se preterano nadao), CD koji je zvanicno izdat pa se zna datum, ali jedini "pravi" nacin za jos neizdate (i izdate) pesme je registracija kod LOC (u USA), sto se placa. Naravno da ni LOC (Library of Congress) ne stiti tvoju pesmu ali ti dobijes dokument o registraciji, koji svi sudovi na svetu priznaju kao valjan dokaz autorstva. Uostalom vec sam ovde o tome pisao, pa potrazi.

Quote:
Ima li nekoga od vas ko se ne oslanja samo na SOKOJ?
Ja se nisam uopste oslanjao na SOKOJ, mada se sada mozda stvari donekle menjaju, ali samo u zemlji, a posto sam se do sada orijentisao, uglavnom, na plasman van ove zemlje, nemam nameru da se predomislim u dogledno vreme.

Quote:
Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu.
Ne, nego zato sto za njih skupljaju tantijeme.

RM
RetroMan is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2008, 10:17 AM   #50
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.
Koliko vidim na SOKOJ-evom sajtu (www.sokoj.org.yu) oni su "Organizacija za za?titu muzičkih autorskih prava". U tom smislu, jeste, oni i ubiraju tantijeme i distribuiraju ih autorima, ali to nije jedina njihova delatnost. Takođe se bave i za?titom "moralnih prava" (poput primera koji sam već naveo) i, po potrebi i zahtevu autora, pokreću sporove koji se tiču povrede svih vidova autorskih prava. Dakle, sve ?ta sam napisao je provereno u praksi.

Quote:
Originally Posted by awacs
Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu.

Quote:
Originally Posted by RetroMan View Post
Ne, nego zato sto za njih skupljaju tantijeme.
Da, trebalo je da napi?em "Valjda taj procenat koji pominje? uzimaju i da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu." Opet, mo?da kako ti ka?e? to nije tačno, ali ja sam taj zaključak izveo empirijski .

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules