|
Pravna Pitanja Ovdje pi?ite sve ?to znate ili ?elite znati o autorskim pravima, ugovorima sa agentima/izdavačkim kućama itd... i sve ostalo ?to dotiče pravnu stranu poslovanja s glazbom. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
VIP Member
|
![]()
Pa ja sve ne?to kapiram da bi to trebalo da se reguli?e zakonom - format fajlova, elektronska identifikacija istih, ne znam kako to već ide, ali ja to tako zami?ljam. Pa onda sve to ide u neku recimo "srpsku" bazu podataka kojoj mogu da pristupe i oni iz ?eneve (ako je jo? uvek tamo glavna baza podataka) i svi ovda?nji "za?titnici muzičko-autorskih ljudskih prava". Mislim da je ta tehnička stavka ipak u domenu Agencije za telekomunikacije, a ne SOKOJ-a. SOKOJ je sada ipak samo jedna, a ne jedina agencija koja se bavi muzičkom intelektualnom svojinom (?to je nekada bio). Ili ja ne?to ne razumem. Dodu?e ima mnogo stvari koje ja ne razumem
![]()
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 02-09-2008 at 12:04 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
![]()
Pa nase radio stanice u 99% emituju mp3
![]() |
#23 |
Senior Member
|
![]()
Bio sam direktor jedne lokalne drzavne TV stanice, dok sam ja bio odgovorno lice, uredno je popunjavana svakog meseca lista izvodjenja spotova, muzike za spice isl., takodje znam da ostale tv stanice nisu nista placale a ni radio stanice. E sad kad sam ja jednom clanu Upravnog odbora SOKOJA ponudio da ja kao advokat zastupam interese SOKOJA u mom regionu, ljubazno su mi objasnili da to rade vec Bg advokati, a problem je bio u sledecem: covek koji zastupa SOKOJ u mom regionu je cuveni lik koji ce sa tobom da ugovori sta god samo da on ima koristi, znaci ako treba da platis recimo mesecno 30.000 dinara, das njemu 2.000 i platis SOKOJU jos 1.000, kad sam to predocio SOKOJU tj.clanu UO, on mi je objasnio kako to nije moguce, a ja se licno uverio u to jer se i sa mnom pogadjao ko na pijaci. Prema tome eto gde cure pare i nije tacno da se od muzickih autorskih prava ne moze lepo ziveti. Moj kum mi je napravio spicu za dnevnik i od toga je imao 250 eura godisnje, epa to nije za bacanje, za jednok autora koji ima recimo 10 pesama godisnje koje se vrte to je itetako dobra zarada.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Moderator
|
![]()
ok, ja znam ljude koji su dobili ok pare za emitovanje spotova, pesama na radiju itd..
ne znam da li smem da ih uzimam u usta, jer ne znam da li je to tajna.. u sv sl, ni oni nisu dobili sigurno onoliko koliko bi trebalo... zelim samo reci, da mi izgleda da ako nemash neku dobru ekipu iza tebe (advokata, pr-a menadjera) da ce sokoj da te zajebava samo tako.. pogotovo ako nisi u pop vodama gde leti lova na sve strane.. kazem ti, struka ima dosta spotova, i dosta pesama se vrtelo na raznim radio stanicama.. znam jer sam radio jedno vreme u skcu kao tonac.. pa sam bash obracao paznju na to shta se pushta po ostalim stanicama.. svaki put kada sam upalio tv i kada naletim na blok domaceg repa, uvek naleti nekoliko njegovih spotova.. oko kojih se dechko iscimao, i koji su do jaja.. pa chak i ne zaostaju za pinkovskim.. e sad, on je dobio 180 dinara.. tj, dao je to liku shto radi u sokoju, da vodi zenu na pljeskavicu.. mada, dechko je iz advokatske porodice, pa i on zavrshava pravni, i sad ce da im jebu mamu.. al opet, recimo da ja odradim spot za pesmu.. dosta dugo zelim da odradim za tu pesmu spot.. sad josh vishe, kada nemam uslova (ortak iz benda imao saobracajku i nece bar 9 meseci moci da se pomera).. i ja to odradim kako sam zamislio.. bacim na tv.. bacim na radio.. da li cu dobiti pare od sokoja? ja mislim da necu.. verujem da necu.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
MAO
|
![]()
dobićeš ukoliko stanice koje budu puštale to, budu i plaćale SOKOJu. Znam da Metropolis ne plaća, kao ni dosta drugih. Do skora nije ni B92 radio plaćao, sad su počeli. Neka informacija koju sam čuo je da su ove godine naplatili preko 200miliona dinara od samih medija, dok su za prethodnu naplatili jedva 500.000 dinara. Znam dosta ljudi koji su se zabezeknuli što su zapravo dobili kintu za neke prilično malo emitovane pesme, a ni po babu ni po stričevima sa bilo kim. Petar Rudić je za "And More" dobio mislim oko 300e. Da li je neko od vas možda uopšte čuo tu pesmu i video spot? Sale, džaba struci to kad su ga puštali na Skucu, Metropolisu, MTS(koji bre ni radnike ne plaća kamoli prava), i 3k RTS-a koji nije plaćao ništa nikom.
Za Sanju Ilića sam samo načuo da je ceo projekat Balkanika isprojektovan tako da zadovoljava sve neke extra kriterijume koji donose bonus na autorska prava (dužina trajanja pesama, delo od kulturnog značaja, valjda jer je etno i sl.) te da je izbila velika hajka na brata mu kad su skontali da je Balkanika zvanično najpuštaniji projekat na RTSu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Moderator
|
![]()
nije na skcu.. to ni ne rachunam, jer ni oni nisu svoje placali.. nisu ni frekvenciju jebenu platili u usta ih jebem degenerichna.. jebem ti i drzavu i fakultete koji "finansiraju" jednu stanicu kao shto je skc, koja je imala itekakvog potencijala za ozivljanje alternativne muzike u srbiji.. jebem ti rts koji uzima od svih ljudi "pretplatu" pa opet ima 10tominutne epp blokove.. jebem ti sokoj.. i muziku i sve..
e sad kad sam se opustio mogu da nastavim.. hvala. ![]() da, metropolis je jedna od televizija.. al ajd reci ti meni, ako su vec platili frekvenciju, i dobili pravo za rad, i kao ispunjavaju sve uslove.. kako im niko nije jebao kevu za to? i mts-u? pa sad cu da kazem Struki da se sve sa porodicom okomi prvo na njih a onda tek na sokoj.. uh uh.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | ||
VIP Member
|
![]() Quote:
Hm, svi smo čuli za SOKOJ, pa nam je SOKOJ kriv za sve. To je otprilike kao kad se penzosi ljute na kasirku ?to je 'lebac bajat. Tja. Quote:
Od muzike se vazda zarađivalo na drugačiji način, i kogod je računao na autorske tantijeme kao izvor za plaćanje komunalija i bakaluka taj je garantovano propustio neku lekciju u ?koli ![]() Mislim, ni Bah se ne?to nije usrećio autorstvom, čovek je ?iveo (dodu?e jako dobro) od svog umeća da gradi orgulje i upravlja orkestrima. Ili gre?im. Betoven i Mocart su pak druga priča, al' jbg, jedan umro gluv, a drugi mlad...
![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
|
![]() ![]() ![]() ![]() Misliiiiiim.... ![]() Ima tu dosta nelogicnosti u vezi samog bodovanja... "Pop pesma" je najmanje bodovana iako donosi najvise profita, a dzez, etno i klasika imaju maximum bodova iako sve savrseno zabole ona stvar za to... To bi moralo da se menja pod hitno jer je potpuno nelogicno nebulozno i sve u tom kontextu... A sada su uveli da se boduje i trajanje numere, pa imas recimo da kraca pesma nosi manje bodova, a ako je duza, onda nece da ti je pustaju na stanicama... Idiotizama ima, ali se stvari krecu na bolje. Trebalo bi ih samo jos malo stisnuti da se stvari dovedu na svoje i da ne mogu kojekakvi metuzalemi sto rade muziku koju niko nije slusao vec par vekova, odredjuju sistem vrednovanja. Istina, ja ne poznajem bas aktuelnu situaciju, pa se u tom smislu ogradjujem od mozda nekih stvari koje su pogresno izrecene ili interpretirane, ali stoji cinjenica (na osnovu licnog novcanika) da se stvari krecu na bolje, sto pozdravljam.
![]() |
#29 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Nemoj pogre?no da me shvati?, i ja sam zarađivao od "Swarowski" muzike... Nego, nije fora da ne kapiramo razliku. Mislim, ako ne kapiramo, nema veze. I mesing je ?ut, jel' da?
![]() |
![]() |
#30 |
moderator
|
![]()
Ok, ljudi,odlutali ste malo sa topic-a...pa bih vas zamolila da se vratite na moje glavno smaracko pitanje,ako moze...
Akcenat na postu nije bio na autorskim naknadama (sto ne znaci da ih smatram nebitnim,daleko bilo,kapiram sto su svi frustrirani zbog toga jer je stanje vec dugo obeshrabrujuce),vec drugi problem, nastao zbog nemoci SOKOJ-a (u ugovoru sa njima pise da zastita ne vazi van drzave,ili se to nesto promenilo od pre 4 godine kad ja postadoh clan?),a pitanje glasi : ![]() ![]() Ima li nekoga od vas ko se ne oslanja samo na SOKOJ? I da li clanovi SOKOJ-a mogu istovremeno biti clanovi i drugih agencija npr Zastite Intelektualne Svojine (ako je neko od vas njihov clan,bila bih zahvalna da podeli iskustvo)? (ne bih se usudila ove iz sokoj-a nista da pitam,cesto u pauzi izmedju bureka i odmaranja nogu po kancelarijskim stolicama imaju tendencije da pricaju clanovima bajkovite besmislice jer nisu ni informisani o onome sto rade) Hvala na paznji,... |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Agencije za zastitu autorskih prava na teritorijama Ex YU | dexyco | Pravna Pitanja | 19 | 08-01-2008 06:26 PM |
Rumski - Online Zastita Autorskih Prava | Mogli | Predlozi i sugestije | 11 | 24-04-2005 03:59 PM |