Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 28-01-2012, 08:35 PM   #11
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Default Re: Kviz Pogodi miksetu

Pa evo i rezultata.

Sve verzije su miksane 1995/1996. godine.

Work it out 3- radio remix je miksan u svjetski poznatom Wisseloord studiju na prvom instaliranom SSL 9000 J mikseru u Europi.

Zanimljivo je to da sam imao bookiran jedan dan za miks i dolazimo ja i partner ujutro oko 9 i na moj užas saznajemo da se inženjer koji treba miksati razbolio i da neće moći doći.

Šta sad? Ništa. Varijanta sam svoj majstor. Međutim ja nemam blage veze kako SSL 9000 radi jer su neke stvari na njemu drugačije nego na 4000 niti nemam nekog velikog iskustva sa 4000.

Svi inženjeri koji su bili u drugim studijima( Wisseloord je imao jedno 5 studija) su zauzeti sa klijentima, da ne pričam da ispred mojeg studija istovaruju flight case-ove opreme u rackovima a na flight case-ovima piše bijelim slovima Bob Clearmountain.

Na žalost nisam ga imao priliku upoznati jer je on došao tek drugi dan i ne sjećam se niti što je točno miksao, znam samo da je bila totalna panika tehničara i inženjera koji su morali svu tu opremu od Clearmountaina ubaciti u studio i spajati na patchbayima.

Ali pošto je studio bookiran sa inženjerom, morali su mi nekako pomoći pa mi je jedan inženjer iz susjednog studija dolazio pokazati gdje je šta na 9000, da ne pričam o Ultimation sistemu kojeg nisam poznavao..

Uglavnom, totalni kaos a ja ne znam niti miksetu niti monitoring niti ništa.
Monitoring je bio nekakav veliki custom JBL sistem, pojma nemam, od outboarda nisam ništa imao jer nisam znao spojiti na patchbayu, tako da je sve rađeno na SSL-u.
Primjetiti ćete da mi je vokal preglasan ali jednostavno nisam znao monitoring i tako je ispalo.
U svom tom kaosu nisam se sjetio snimiti verziju sa tišim vokalom.

Work it out 2-remix 5 je miksan kod kuće u Amsterdamu na Mackie-ju i Genelec 1030 monitore sa jednim outboard stereo kompresorom(ne sjećam se kojim) i Ensoniq DP 4 efektom.

Work it out 1-radio edit je miksan u Cavern recording studiju u Amsterdamu na Soundtracs Quartzu.
Monitoring je bio na KRK 9000 i JBL 4435 koji sam poznavao vrlo dobro jer sam radio s njim svaki dan, akustiku i dizajn studija je radio Nick Whitaker iz Recording Architecture. Od outboarda Focusrite Isa 110 i Tubetech CL1A na vokalu, Urei 1176 na clapu.

Moram priznati da je ovo bilo dosta teško za pogoditi s obzirom da sam ja radio sve aranžmane i miksao sve verzije a moj zvuk će uvijek biti vrlo sličan bez obzira na opremu koju koristim kao i bez obzira na aranžman ili pjesmu.

I tako, bez obzira što je ovaj thread otvoren za zabavu, razvio se u thread koji je pokazao kako najveći utjecaj na miks nema oprema nego čovjek.
Mislim da je ovaj thread dobro poslužio za tu realizaciju.
Dakle, moji miksevi bi slično zvučali na bilo kojoj opremi.
Daleko od toga da oprema ne igra veliku ulogu ali ona tu ulogu igra tek i naročito kad je koristi netko tko ima znanje.
U mojim rukama će SSL sigurno zvučati bolje od Mackie-ja ali u rukama pravog miksing inženjera će zvučati 10 puta bolje.

Čestitke svima koji su bili blizu a najveća čestitka ide kolegi Da Bearu na točnom odgovoru.
Nagradu može podići osobno u bilo kojem kafiću u Zagrebu.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules