|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Evo ovdje :
http://www.rumski.com/forum/showthre...635#post272635 kolega sira pominje pojam : "popeglan" (snimak - mix, master). U jednoj drugoj temi kolega everlast je pomenuo pojam : "uravnote?en" (snimak - mix, master). ?ta je su?tina ovih pojmova? Na ?ta se sve odnose? Kako se to posti?e? Ako ste voljni koju progovoriti o ovome. ![]() Hvala. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Pa ja sam pod tim mislio kao jo? se poigrati s nivoima, da se glas bolje čuje u odnosu na podlogu
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
O! Bez obzira ?ta si ti mislio, pa trebaju ova 4 x
![]() ?ta? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
podji od samog pojma termina MIX i Mastering , pa ce se samo kazati ...
vise mi pashe uravnotezavanje receno u slengu peglanje ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Najcesce, bar u krugu ljudi sa kojima ja komuniciram termin "upeglan" snimak se najcesce koristi za opis snimka koji je dinamicki uravnotezen. To da su odnosi u kompoziciji manje vise uredu se podrazumeva. Dakle, sam mix mora biti u nekim granicama korektnog, sad da nesto moze na drugi nacin uvek moze, ali se podrazumeva da su odnosi ok,da je svaki instrument (kanal) u svom planu postavljen dobro. "Upeglan" znaci da nema prevelike dinamicke skokove (bez nekog posebnog specijalnog razloga,dakle ako je bas takva kompozicija da mora tako...) .
![]() |
#6 |
Pro Member
|
![]()
Ima li nekih 'tajni' da se to postigne, ili je glavni uslov za takav kvalitet isključivo dobar prostor i dobar monitoring?
edit : naravno, dobro uv(h)o, prije i poslije svega (alf-om) ne pominjem jer se podrazumjeva. ![]() Last edited by alfom; 04-03-2010 at 02:07 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Naravno da uvelike u tome moze da pomogne. Najvaznije je: Koliko poznajes monitore na kojima radis. Sta znaci sta na kom monitoru! Pre izvesnog vremena sam kacio kanale (jos rade) i slusao mixeve i u glavnom sam iz toga zakljucio da ljudi strasno ne poznaju ono na cemu rade. Nisu mixevi (odnosi) u osnovi losi , ali cujem da recimo bas duuuva ili prepizdjeni visoki ili sve midlasto... To nije los monitoring, nego ga ne poznaju. Cuveni NS-10 jamasin, je najodvratniji zvucnik na planeti ikad ever... Ali kad na njemu prosvira, ima da gudi na svemu ostalom. Da ne bih samo kenjao ovde, evo i prakticnog saveta: Cesta je pojava u mladih da stave neki brickwall u Nintendo i "o-ruk" ajmo miksanje,ne pale se peak-ovi. ![]() Svako ima neki svoj sistem rada, ne smem da tvrdim da je ovako obavezno ali je u svakom slucaju veoma korisna vezba. Dakle ,ostavite siroma' master bus na miru. On jadnicak treba da je na svojih 0db i to je to. Pokusajte da uradite miks na -10db u pikovima. nece naravno nikad peakmetar mirovati, ali da je tu na oko -10... Dakle ne da je kompozicija na -38db pa dobos na -10db vec u 5-6-7db oscilaciji,vec manje od toga nece lepo disati,bice pretegnuto i muljavo... Nikave brick-beton wall-ove ne palis. I polako mincas,radis dok to ne dobijes. Nije kazem pravilo, ali je dobra vezba iz koje se puuuno da nauciti i o frekvencijama,dinamici,bus kompresiji,gomili drugih aspekata mixanja swakako... Poz'
![]() |
![]() |
#8 |
Senior Member
|
![]()
Upeglan mix znaci kompresija na kvadrat
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
![]()
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
To znam Ever.
Ali, uzmi snimke klasičnih grupa : bubanj, bas, gitara-dvije (i kod nekoga neki sint). Čak i stari sređeni snimci sa traka?a jo? uvijek zvuče predobro. Je li sve zasluga analogije, TC Finalizera, sličnih spravica ili ima jo? ?ta? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snimka mog benda - Sirova Snaga | sira | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 8 | 23-02-2011 06:22 PM |
Najbolji kvalitet snimka | pevac | Computer Hardware | 16 | 11-03-2009 02:26 PM |
Mastering - shirina snimka - pomoc | Mitjovan | Audio Produkcija - Tehnike | 26 | 03-05-2008 08:57 PM |
Probna snimka bubnjeva u (polu) kucnoj radinosti - savjeti potrebni (56K Warning) | Koshpa | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 81 | 18-04-2008 06:44 PM |