|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Interesuje me da li ima neki efekat, neko chudo koje u masteringu moze osveziti snimak, prosiriti ga i sl.
Koristio sam Izotope Ozone, ali je mnogo zao, unisti snimak i prenabudzi ga. U kojim programima radite mastering, sta koristite od efekata i sl ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
u wavelab-u sa plugins predvidjenim za to... a sto se ne vratis u mix i rasiris na zdrav nacin?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
[quote=Mitjovan;148365]Interesuje me da li ima neki efekat, neko chudo koje u masteringu moze osveziti snimak, prosiriti ga i sl.
Koristio sam Izotope Ozone, ali je mnogo zao, unisti snimak i prenabudzi ga. U kojim programima radite mastering, sta koristite od efekata i sl Za mastering koristim Wavelab 5 i u inserte mu stavljam obicno (i to jedan po jedan plugin pa renderiram, nikad sve pluginove od jednom) na pocetku Wavesov low band eq i rezem sve ispod 32 Hz i to dosta strmo, zatim neki eq i s njime uglavnom skidam po 1-2 dB frekvencije koje mi strse i koje ce mi uzet puno energije, a sve zato da mi kompresor ne bi previse okidao na njih. Eventualno malo visokih dodam i to 1 dB na 15 kHz (air), zatim Wavesov MB multiband kompresor i na kraju maximizer L3. ![]() Ako ti je ovo prekomplicirano, nabavi "Izotope Ozone" i stavi mu preset "CD mastering with wide & exciting" (ili tako nekako) i ubrzat ces stvar. Ali sve to pada u vodu ako ti sam miks vec nije transparentan i tonalno izbalansiran. Pokusaj prije miksa na svim kanalima lagano spustit sve ispod 250 Hz osim kicka i bas gitare da ti miks ne bude mumljav, a kick lagano digni oko 70 Hz a spusti na 40Hz, dok bas spusti na 70 Hz, a digni oko 120. To bi bilo onako okvirno. Stvar je ta da moraju postojati kompromisi- znaci, ako dizes neki instrument u jednoj oktavi, u drugoj oktavi ga moras malo smanjit i obrnuto! I to ti je uglavnom veliki dio cijele mudrosti oko EQ! Sa efektima u miksu-oprezno! Ne utapaj vokal sa mnogo reverba. Dodaj mu samo malo plate reverba i Wavesov Renesance compressor , te mu skini lagano sve ispod 200 Hz a dodaj lagano iznad 1,5 kHz! Na bas mozes dodt malo "maxx bass-a" da dobije malo dna. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pro Member
|
![]()
[quote=mett_yu;148391Ali sve to pada u vodu ako ti sam miks vec nije transparentan i tonalno izbalansiran. Pokusaj prije miksa na svim kanalima lagano spustit sve ispod 250 Hz osim kicka i bas gitare da ti miks ne bude mumljav, a kick lagano digni oko 70 Hz a spusti na 40Hz, dok bas spusti na 70 Hz, a digni oko 120. To bi bilo onako okvirno. Stvar je ta da moraju postojati kompromisi- znaci, ako dizes neki instrument u jednoj oktavi, u drugoj oktavi ga moras malo smanjit i obrnuto! I to ti je uglavnom veliki dio cijele mudrosti oko EQ!
Sa efektima u miksu-oprezno! Ne utapaj vokal sa mnogo reverba. Dodaj mu samo malo plate reverba i Wavesov Renesance compressor , te mu skini lagano sve ispod 200 Hz a dodaj lagano iznad 1,5 kHz! Na bas mozes dodt malo "maxx bass-a" da dobije malo dna.[/quote] Mislim da je vrlo opasno davati ovakve shablonizirane savete, bez obzira na tvoju dobru nameru. Ne smem da zamislim snimak gde je sve ispod 250 HZ osim noge i bassa seceno, gde se na vokalima u svakom mixu koristi samo plate, gde je noga uvek ispod bassa frekvencijski........
![]() |
#5 |
Banned
|
![]()
ja ne znam je li iko od vas probam onaj AAMS?!
to je jedan napredni analajzer dinamike i frekvnecije plus komporesor i ekvilajzer.Dakle, učitaš neku stvar sa za koju smatraš da je referenta i onda je on dugo i detaljno analizira pa to primjeni na tvoj miks? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
VIP Member
|
![]()
Opet ista prica....
Ako ocekujes od nekog mastering software-a da ti spase snimak, MRKA KAPA. sedi lepo pa izmiksuj najbolje sto mozes...rasiri ga, oboji ga, itd itd....e kad si zadovoljan sa takvim miksom - onda ce ti ga mastering poboljsati jos recimo 10%.... Znaci, od pilecih g*v*na , nemozes da napravis pilecu supu!! (sto bi rekli englezi...) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
To je nesto kao Har-Bal?
![]() |
#8 |
Banned
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Ima li josh neki nachin da se proshiri snimak u mixu, osim panovanja i slicnih stvari? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Snimka mog benda - Sirova Snaga | sira | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 8 | 23-02-2011 06:22 PM |
Najbolji kvalitet snimka | pevac | Computer Hardware | 16 | 11-03-2009 02:26 PM |
Probna snimka bubnjeva u (polu) kucnoj radinosti - savjeti potrebni (56K Warning) | Koshpa | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 81 | 18-04-2008 06:44 PM |
Shirina zvuka u prostoru! | Brka | Audio Produkcija - Tehnike | 39 | 21-04-2006 01:05 PM |