Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-03-2007, 09:45 PM   #1
Mitjovan
Member

Mitjovan's Avatar

Default Mastering - shirina snimka - pomoc

Interesuje me da li ima neki efekat, neko chudo koje u masteringu moze osveziti snimak, prosiriti ga i sl.
Koristio sam Izotope Ozone, ali je mnogo zao, unisti snimak i prenabudzi ga.

U kojim programima radite mastering, sta koristite od efekata i sl

Mitjovan is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2007, 12:40 AM   #2
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Default Re: Mastering - shirina snimka - pomoc

u wavelab-u sa plugins predvidjenim za to... a sto se ne vratis u mix i rasiris na zdrav nacin?
kVu is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2007, 08:10 AM   #3
mett_yu
Junior Member

mett_yu's Avatar

[quote=Mitjovan;148365]Interesuje me da li ima neki efekat, neko chudo koje u masteringu moze osveziti snimak, prosiriti ga i sl.
Koristio sam Izotope Ozone, ali je mnogo zao, unisti snimak i prenabudzi ga.

U kojim programima radite mastering, sta koristite od efekata i sl

Za mastering koristim Wavelab 5 i u inserte mu stavljam obicno (i to jedan po jedan plugin pa renderiram, nikad sve pluginove od jednom) na pocetku Wavesov low band eq i rezem sve ispod 32 Hz i to dosta strmo, zatim neki eq i s njime uglavnom skidam po 1-2 dB frekvencije koje mi strse i koje ce mi uzet puno energije, a sve zato da mi kompresor ne bi previse okidao na njih. Eventualno malo visokih dodam i to 1 dB na 15 kHz (air), zatim Wavesov MB multiband kompresor i na kraju maximizer L3.
Ako ti je ovo prekomplicirano, nabavi "Izotope Ozone" i stavi mu preset "CD mastering with wide & exciting" (ili tako nekako) i ubrzat ces stvar.
Ali sve to pada u vodu ako ti sam miks vec nije transparentan i tonalno izbalansiran. Pokusaj prije miksa na svim kanalima lagano spustit sve ispod 250 Hz osim kicka i bas gitare da ti miks ne bude mumljav, a kick lagano digni oko 70 Hz a spusti na 40Hz, dok bas spusti na 70 Hz, a digni oko 120. To bi bilo onako okvirno. Stvar je ta da moraju postojati kompromisi- znaci, ako dizes neki instrument u jednoj oktavi, u drugoj oktavi ga moras malo smanjit i obrnuto! I to ti je uglavnom veliki dio cijele mudrosti oko EQ!
Sa efektima u miksu-oprezno! Ne utapaj vokal sa mnogo reverba. Dodaj mu samo malo plate reverba i Wavesov Renesance compressor , te mu skini lagano sve ispod 200 Hz a dodaj lagano iznad 1,5 kHz! Na bas mozes dodt malo "maxx bass-a" da dobije malo dna.
mett_yu is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2007, 09:02 AM   #4
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

[quote=mett_yu;148391Ali sve to pada u vodu ako ti sam miks vec nije transparentan i tonalno izbalansiran. Pokusaj prije miksa na svim kanalima lagano spustit sve ispod 250 Hz osim kicka i bas gitare da ti miks ne bude mumljav, a kick lagano digni oko 70 Hz a spusti na 40Hz, dok bas spusti na 70 Hz, a digni oko 120. To bi bilo onako okvirno. Stvar je ta da moraju postojati kompromisi- znaci, ako dizes neki instrument u jednoj oktavi, u drugoj oktavi ga moras malo smanjit i obrnuto! I to ti je uglavnom veliki dio cijele mudrosti oko EQ!
Sa efektima u miksu-oprezno! Ne utapaj vokal sa mnogo reverba. Dodaj mu samo malo plate reverba i Wavesov Renesance compressor , te mu skini lagano sve ispod 200 Hz a dodaj lagano iznad 1,5 kHz! Na bas mozes dodt malo "maxx bass-a" da dobije malo dna.[/quote]

Mislim da je vrlo opasno davati ovakve shablonizirane savete, bez obzira na tvoju dobru nameru. Ne smem da zamislim snimak gde je sve ispod 250 HZ osim noge i bassa seceno, gde se na vokalima u svakom mixu koristi samo plate, gde je noga uvek ispod bassa frekvencijski........
Old 07-03-2007, 09:41 AM   #5
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

ja ne znam je li iko od vas probam onaj AAMS?!

to je jedan napredni analajzer dinamike i frekvnecije plus komporesor i ekvilajzer.Dakle, učitaš neku stvar sa za koju smatraš da je referenta i onda je on dugo i detaljno analizira pa to primjeni na tvoj miks?
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2007, 10:02 AM   #6
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Opet ista prica....
Ako ocekujes od nekog mastering software-a da ti spase snimak, MRKA KAPA.
sedi lepo pa izmiksuj najbolje sto mozes...rasiri ga, oboji ga, itd itd....e kad si zadovoljan sa takvim miksom - onda ce ti ga mastering poboljsati jos recimo 10%....

Znaci, od pilecih g*v*na , nemozes da napravis pilecu supu!! (sto bi rekli englezi...)
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2007, 10:57 AM   #7
Zid
Senior Member

Zid's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
ja ne znam je li iko od vas probam onaj AAMS?!

to je jedan napredni analajzer dinamike i frekvnecije plus komporesor i ekvilajzer.Dakle, učita? neku stvar sa za koju smatra? da je referenta i onda je on dugo i detaljno analizira pa to primjeni na tvoj miks?
To je nesto kao Har-Bal?
Old 07-03-2007, 02:57 PM   #8
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Quote:
Originally Posted by Zid View Post
To je nesto kao Har-Bal?
nemam pojma..skinuo sam ga ali ga nisam jos upotrebljavao...
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2007, 07:55 PM   #9
Mitjovan
Member

Mitjovan's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Opet ista prica....
Ako ocekujes od nekog mastering software-a da ti spase snimak, MRKA KAPA.
sedi lepo pa izmiksuj najbolje sto mozes...rasiri ga, oboji ga, itd itd....e kad si zadovoljan sa takvim miksom - onda ce ti ga mastering poboljsati jos recimo 10%....

Znaci, od pilecih g*v*na , nemozes da napravis pilecu supu!! (sto bi rekli englezi...)
Dobro, nisam ja sad mislio da mi snimak "slep progleda", naravno, samo bih da ga malo proshirim posle mixa....

Ima li josh neki nachin da se proshiri snimak u mixu, osim panovanja i slicnih stvari?
Mitjovan is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2007, 08:47 PM   #10
dadson
Member

dadson's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mitjovan View Post
Dobro, nisam ja sad mislio da mi snimak "slep progleda", naravno, samo bih da ga malo proshirim posle mixa....

Ima li josh neki nachin da se proshiri snimak u mixu, osim panovanja i slicnih stvari?
Equilizer cini cuda ali, pocni ga upotrebljavati blagovremeno, ne cekaj kraj miksanja (nije ga David Coperfield izmislio ) Uz dobro osmisljeno koristenje delaya i EQa moze se postici zadovoljavajuca sirina. Ako tezis extremnim mixovima (mislim na neprirodno siroko, izvan zvucnika....) isprobaj neki psihoakusticni procesor (Edison, Panorama...) na jednom elementu mixa, cisto da zavara uho tj. privuce mu paznju na trenutak. Ako pretjeras sa tim uskoro ces imati osjecaj kao da si Znam da je ovo uopsteno do j. ali...krhko je znanje
dadson is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules