Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-03-2008, 10:50 PM   #31
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Default Re: Nivo traka u aranzmanu

Ma ok ljudi, preskocite nepotrebno nadmudrivanje,sto se mene tice poslusacu Peruna pa cemo videti...
pozz
Old 06-03-2008, 12:14 AM   #32
nenad
Senior Member

nenad's Avatar

Ma probaj da snimis sto glasnije a sa sto manje shuma,dakle...konvertori....mikrofoni....instrumen ti....soba..... sve ima i te kako udela u konacnom GLASNOM usnimku. Druga je pesma VST, tu moz da se igras do sutra....
Moj savet je uradi par usnimka... tise, glasnije....kompresuj....obradjuj kako ti padne na pamet, pa ces verovatno videti sta se iz tvoje opreme i tvog rada moze izvuci...( treba biti objektivan ). Eto ja sam barem to video u mom slucaju... to su neke elementarne stvari..... tek sada vidim gde sam gresio, ali dobro sta da se radi...... no, dobar usnimak je sve sto ti treba...pa miksaj ga gde oces....I sa ovim vazdusnim i vodenim plugovima moz' napravis sasvim pristojan mix....ali samo ako imas dobar usnimak...dakle materijal za obradu trebao bi biti cist, glasan, bez shuma, samo da se oseti karakter sprave kroz koji prolazi i to je to. Ostalo je na tebi i tvojim usima ..... Da, samo da dodam (uvek se setim reci mog raz. staresine) VEZBA CINI MAJSTORA ! Pa eto ako oces da te zovu majstore onda samo VEZBAJ !!!

nenad is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2008, 12:51 AM   #33
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

Quote:
Originally Posted by RokStudio View Post
@idekius: odnos signal/šum ostaće isti, naravno, ako se snima sa manje gaina pa kasnije pojača, isto kao da se odmah snima jače (tako se snimi i jači šum), tako da ta primedba ne stoji. Ono što se gubi je raspoloživ dinamički opseg i to je jedini problem. Oni koji podržavaju ovo o čemu pričam smatraju da je taj dinamički opseg dovoljan da izdrži i znatno smanjenje nivoa snimanja a da i dalje bude iznad potrebnog da pokrije ceo opseg analognog uređaja koji je taj signal proizveo (npr. preamp-a ili line izlaza miksete). Ono što se, s druge strane, dobija, a što neki uz podsmeh odbijaju da makar demantuju, jeste da svaki signal pre nego što se digitalizuje biva nekom analognom metodom pretvoren u line level signal koji na svom nominalnom nivou svakako ne odgovara 0db na konvertoru, već nekom daleko manjem. Da bi se taj signal pojačao tako da A/D konvertor snima blizu klipovanja, izlaz analognog uređaja mora biti pojačan skoro do kraja overheada što čini da signal koji se digitalizuje više nije prirodan već pun distorzionih elemenata nastalih u analognoj opremi koja je prinuđena da radi daleko iznad svog nominalnog nivoa kako bi proizvela signal tražene jačine.

Ovo objašnjenje koje sam sažeto prepričao je meni delovalo interesantno ali nisam bio ubeđen dok nisam eksperimentalno došao do potvrde (subjektivne, naravno). Sad tako snimam u sviom malom, kućnom, amaterskom, neukom, rok studiju, a da nekom govorim kako da snima turbo folk - naprotiv, neka slobodno nastavi u crvenom (ovo poslednje nije bilo za idekius-a)

mislim da je problem u tome shto ti nisi bash savrsheno razumeo sve to.. sve jedno, ako si zadovoljan zvukom, pichi dalje.. prosto und jednostavno.
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2008, 03:11 AM   #34
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

hmm, ja sam te sad skontao, i na tragu smo slaganja, ali je problem samo u pocetnoj idekijusovoj premisi da se ne bi zajebavao sa 20dB dinamike nigde u lancu, sa kojom se slazem. Dakle, ako smo snimili nojmana uspesno na -30ak dB jer je njegov maximum oko 90, trebalo bi da je sve kul. Osim sto nemam pojma koj ce mi K snimak sa referentnim nivo-om od -30, pa cu generalno dal gainom nuenda, dal normalizacijom, dal bilo cim podici do nekih -10 il 0 cisto da bi ga cuo kad vec radim sa njim. E tu sad onaj prag suma sa -110dB mojeg RMEa pocinje vec da igra ulogu, jer se ako nojmanovih 90dB postane digitalna nula (sto nije strasno jer Nuendo barem interno ne klipuje sta god mu radio), onda prag konvertera dize na -70dB. Hmmm, -70? pa to je vec audibilno na tisem materijalu u pauzama (znam jer moj REV 7 iz '84te sumi tu negde na -72dB). Sve je to lepo, i nece da pravi mnogo problema, al za koj klinac lepo i bezbedno ne snimis to do bezbednog nivoa od klipovanja (sto zavisi od programa), i pametno iskoristis tih 20:6 = preko 3 Bit-a digitalnog zapisa..
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2008, 04:34 AM   #35
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

we people..
we are born in sin..

morao sam.. elem, apsolutno se slazem.. u sv sl, to na kraju ide na 16 bita.. i apsolutno se slazem da ce razlika postojati ako se sve snimi sa minimumom shuma, ali na kraju lanca (kucni sistemi) to nece biti ni primetno.. ja ipak snimam na aprox - 4 db.. chisto, da isposhtujem (kolko tolko) katzovih 6 db cebovanja, al realno ni toliko mi nije potrebno jer mi je comp u lancu pre a/d konvertera.. tako da ako ja usnimim svojih 100 db - 4 dinamike na fiktivnih 144 (realno ~110),to ce biti 86db dinamike samo jednog instrumenta.. nakon toga ide ostatak.. i taj preostala bitaza se smanjuje polako, tako da na kraju ni ako snimash na -20 ne mozesh isposhtovati ni onih 96db (16 bita).. jer, kad na kraju dignesh signal, dizesh i shum ad konvertera.. tako da ta pricha ne pije vodu, nikako..

mada realno u ovom krvolochnom dobu gde rms vodi glavnu rech, ne vidim poentu razmishljanja o dinamici u snimanju direkt na komp.. kada je pokolj na drugoj strani bojnog polja, gde niko ni ne razmishlja o dinamici..
Old 06-03-2008, 10:46 AM   #36
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

upravo zbog tog pokolja i rekoh da ne znam koj ce mi k signal koji je usnimljen na -30, kad sve na kraju treba izleti iz nule, a da ga ti teskom mukom clipperskom zadrzis tu negde, na ivici audibilne distorzije.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2008, 11:55 AM   #37
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

zato i kazem da se kontamo...

poz
Old 06-03-2008, 12:00 PM   #38
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Quote:
Originally Posted by nenad View Post
Moj savet je uradi par usnimka... tise, glasnije....kompresuj....obradjuj kako ti padne na pamet, pa ces verovatno videti sta se iz tvoje opreme i tvog rada moze izvuci...( treba biti objektivan ).

...a mozda sam stvarno precenio sebe i svoju opremu...
Old 06-03-2008, 04:36 PM   #39
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
upravo zbog tog pokolja i rekoh da ne znam koj ce mi k signal koji je usnimljen na -30, kad sve na kraju treba izleti iz nule, a da ga ti teskom mukom clipperskom zadrzis tu negde, na ivici audibilne distorzije.
Zbog toga ?to, da ponovim one laičke izraze, takav usnimak zvuči "mek?e i kvalitetnije" od snimanja na -1 db peak. Ali mo?da samo na mom sistemu ili mo?da samo mojim u?ima ili mozgu, priznajem, jer tuđim mozgom, u?ima i sistemom nisam baratao. Logika koju sam naveo deluje zdravo, meni zvuči bolje, za dinamiku se ne bojim jer je ima dovoljno s obzirom da sve na kraju zavr?i kao 16bit i smanji se dinamika zbog glasnoće. Ali, mo?da zaista "nisam savr?eno ba? razumeo", ali ću razumeti bolje kad budem imao "6000 evra u preampima i konvertorima".
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 06-03-2008, 04:56 PM   #40
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by RokStudio View Post
ali ću razumeti bolje kad budem imao "6000 evra u preampima i konvertorima".
Rekoh BAR toliko! A ako -20dB tebi resava "probleme", samo udri, svi smo mi skloni bezanju od realnosti, menjanju "pristupa" stvarima i problemima... Svi mastamo... Evo i ja odoh da raspalim kraul u tus kabini, koji ce mi kurac more za to. Jel da!?

Ajd.
perun is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules