Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 10-07-2004, 12:38 PM   #1
AVaX
Stara Rumski Elita 2003.

AVaX's Avatar

Default Slab nivo signala i pored 0dB

Sa jednom svojom kompozicijom imam simpatican problem...
Znaci, finalni snimak je lepo kompresovan, tako da je uglavnom blizu 0dB, zavisi od dinamike u pesmi.
Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha
Pretpostavljam da neka odredjena frekvencija gura nivo ka 0dB, ali da ona nije dominantna, pa pesma ima snagu ali ne i jacinu (inace imam utisak da ima nesto vise niskih frekvencija, mozda je tu problem?)
Jednom prilikom sam pokusao da malo spustim 'pikove' u pesmi, pa da onda imam prostora da celu pesmu pojacam, a da i dalje ne pikuje.
Medjutim, ona je i dalje tiha, nijansa je u pitanju.
Any idea?!
Old 10-07-2004, 12:41 PM   #2
puRe
Administrator

puRe's Avatar

jesi li pokusao da nadjes te frekvencije analyzerom...uzmi skini sve necujne frekvencije (ultraniske i ultravisoke) pa vidi da li ce biti kod 0db
Old 10-07-2004, 02:21 PM   #3
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

probaj sa L2 da odradis posao i to tako sto ces izlazni signal stisati a RMS pojacati do granice i onda normalizuj
Old 10-07-2004, 06:38 PM   #4
idekius
Mason

idekius's Avatar

Srezi extremne pikove, pa onda raspali L2 (preset CD final master, spusti treshold dok pik ne ode u onom vu metru sa strane do 3, 4 db). Posle izmeri RMS i pazi da ga ne prebudzis. Meni se svidja kada je negde do -10, -9 db, ma da danas to umeju da srokaju i do -7 da bi pesma bila sto glasnija. Ja licno nisam za tolika prebudzivanja....
Old 10-07-2004, 11:40 PM   #5
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

meni je najodgovarajuce od -11 pa do -10 iako mi je i to previse oko -11 je najbolje.
Old 10-07-2004, 11:52 PM   #6
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
meni je najodgovarajuce od -11 pa do -10 iako mi je i to previse oko -11 je najbolje.
Slazem se, ma da nije prijatno kada tvoju pesmu puste posle nekog manijaka koji je svoju stvar zbudzio na RMS -7 :roll:
Old 11-07-2004, 06:56 AM   #7
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

hehe ovo je istina, iako ce ta pesma zvucati mnogo neuravnotezenije nego ona od -11 koja ce imati tihu snagu u sebi, naravno ako je mix dobro odradjen
Old 13-07-2004, 12:33 PM   #8
davormen
Member

davormen's Avatar

U takvim slucajevima obicno bas niske frekvencije prave problem. Probaj da iskontrolises iste sa nekim multiband kompresorom i verovatno ces onda moci da povecas, kako da kazem, "audible" glasnocu...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2004, 04:58 AM   #9
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

Evo meni se javlja jedna totalna budalastina i nerviram se vec nekoliko dana zbog toga. Recimo da mi je u mix-u (premasteru) najjaci kick na -6... U trenutku kada se bass "pitchuje" da zazvuci kao da je odradjen slide, output se bukvalno "nagruva" do -4, pa cak i -3 ? Odnosi su dobri, to nije nikakav problem, samo se javlja to... Dal je moguce da sempl bass-a toliko radikalno promeni svoju freq. sliku kad u pitchu ocigledno poremetim key note osnovnog sempla ? Kako to resiti ?

Quote:
Sa jednom svojom kompozicijom imam simpatican problem...
Znaci, finalni snimak je lepo kompresovan, tako da je uglavnom blizu 0dB, zavisi od dinamike u pesmi.
Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha Confused
Pretpostavljam da neka odredjena frekvencija gura nivo ka 0dB, ali da ona nije dominantna, pa pesma ima snagu ali ne i jacinu (inace imam utisak da ima nesto vise niskih frekvencija, mozda je tu problem?)
Jednom prilikom sam pokusao da malo spustim 'pikove' u pesmi, pa da onda imam prostora da celu pesmu pojacam, a da i dalje ne pikuje.
Medjutim, ona je i dalje tiha, nijansa je u pitanju.
Any idea?!
Ja evo pizdim vec 10 dana zbog toga... ))

Eone, idekiusu. Ne valja to raditi sto ste rekli, bar ja tako mislim. L2-ka ne sme da sabija svaki kick (aj da uzmemo to za najjaci peak) vec samo one najjace i on treba da ih fiiiiino samo malo ispegla, i da globalno naravno poveca rms celoj stvari. Ako ce mi vec na prvom kicku vu metar otici na 0.0 gde mi je onda dinamika koju sam toliko budzio u mixu ? Ja razmisljam u tom smeru. Sad, ako je overall rms pretih sa takvim setovanjem, onda nesto u mixu ne valja i to su ocigledno niske frekvencije, ko gore u mom slucaju sa bassom... Sranje moze isto tako da napravi i losa reverbacija, provereno.

p.s. Ovo ne vazi za house, tehno i sl. muziku gde je kompresor taj koji igra kljucnu ulogu i gde sve treba da gruva konstantno i istim intenzitetom.

poz!
kVu is offline   Reply With Quote
Old 06-11-2004, 08:25 AM   #10
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by puRe
jesi li pokusao da nadjes te frekvencije analyzerom...uzmi skini sve necujne frekvencije (ultraniske i ultravisoke) pa vidi da li ce biti kod 0db
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules