Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Slab nivo signala i pored 0dB (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9290)

AVaX 10-07-2004 12:38 PM

Slab nivo signala i pored 0dB

Sa jednom svojom kompozicijom imam simpatican problem...
Znaci, finalni snimak je lepo kompresovan, tako da je uglavnom blizu 0dB, zavisi od dinamike u pesmi.
Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha :?
Pretpostavljam da neka odredjena frekvencija gura nivo ka 0dB, ali da ona nije dominantna, pa pesma ima snagu ali ne i jacinu (inace imam utisak da ima nesto vise niskih frekvencija, mozda je tu problem?)
Jednom prilikom sam pokusao da malo spustim 'pikove' u pesmi, pa da onda imam prostora da celu pesmu pojacam, a da i dalje ne pikuje.
Medjutim, ona je i dalje tiha, nijansa je u pitanju.
Any idea?! :idea:

puRe 10-07-2004 12:41 PM

jesi li pokusao da nadjes te frekvencije analyzerom...uzmi skini sve necujne frekvencije (ultraniske i ultravisoke) pa vidi da li ce biti kod 0db

Eon 10-07-2004 02:21 PM

probaj sa L2 da odradis posao i to tako sto ces izlazni signal stisati a RMS pojacati do granice i onda normalizuj

idekius 10-07-2004 06:38 PM

Srezi extremne pikove, pa onda raspali L2 (preset CD final master, spusti treshold dok pik ne ode u onom vu metru sa strane do 3, 4 db). Posle izmeri RMS i pazi da ga ne prebudzis. Meni se svidja kada je negde do -10, -9 db, ma da danas to umeju da srokaju i do -7 da bi pesma bila sto glasnija. Ja licno nisam za tolika prebudzivanja....

Eon 10-07-2004 11:40 PM

meni je najodgovarajuce od -11 pa do -10 iako mi je i to previse oko -11 je najbolje.

idekius 10-07-2004 11:52 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
meni je najodgovarajuce od -11 pa do -10 iako mi je i to previse oko -11 je najbolje.

Slazem se, ma da nije prijatno kada tvoju pesmu puste posle nekog manijaka koji je svoju stvar zbudzio na RMS -7 :roll:

Eon 11-07-2004 06:56 AM

hehe ovo je istina, iako ce ta pesma zvucati mnogo neuravnotezenije nego ona od -11 koja ce imati tihu snagu u sebi, naravno ako je mix dobro odradjen

davormen 13-07-2004 12:33 PM

U takvim slucajevima obicno bas niske frekvencije prave problem. Probaj da iskontrolises iste sa nekim multiband kompresorom i verovatno ces onda moci da povecas, kako da kazem, "audible" glasnocu...

kVu 06-11-2004 04:58 AM

Evo meni se javlja jedna totalna budalastina i nerviram se vec nekoliko dana zbog toga. Recimo da mi je u mix-u (premasteru) najjaci kick na -6... U trenutku kada se bass "pitchuje" da zazvuci kao da je odradjen slide, output se bukvalno "nagruva" do -4, pa cak i -3 ? Odnosi su dobri, to nije nikakav problem, samo se javlja to... Dal je moguce da sempl bass-a toliko radikalno promeni svoju freq. sliku kad u pitchu ocigledno poremetim key note osnovnog sempla ? Kako to resiti ?

Quote:

Sa jednom svojom kompozicijom imam simpatican problem...
Znaci, finalni snimak je lepo kompresovan, tako da je uglavnom blizu 0dB, zavisi od dinamike u pesmi.
Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha Confused
Pretpostavljam da neka odredjena frekvencija gura nivo ka 0dB, ali da ona nije dominantna, pa pesma ima snagu ali ne i jacinu (inace imam utisak da ima nesto vise niskih frekvencija, mozda je tu problem?)
Jednom prilikom sam pokusao da malo spustim 'pikove' u pesmi, pa da onda imam prostora da celu pesmu pojacam, a da i dalje ne pikuje.
Medjutim, ona je i dalje tiha, nijansa je u pitanju.
Any idea?!
Ja evo pizdim vec 10 dana zbog toga... :)))

Eone, idekiusu. Ne valja to raditi sto ste rekli, bar ja tako mislim. L2-ka ne sme da sabija svaki kick (aj da uzmemo to za najjaci peak) vec samo one najjace i on treba da ih fiiiiino samo malo ispegla, i da globalno naravno poveca rms celoj stvari. Ako ce mi vec na prvom kicku vu metar otici na 0.0 gde mi je onda dinamika koju sam toliko budzio u mixu ? Ja razmisljam u tom smeru. Sad, ako je overall rms pretih sa takvim setovanjem, onda nesto u mixu ne valja i to su ocigledno niske frekvencije, ko gore u mom slucaju sa bassom... Sranje moze isto tako da napravi i losa reverbacija, provereno. ;)

p.s. Ovo ne vazi za house, tehno i sl. muziku gde je kompresor taj koji igra kljucnu ulogu i gde sve treba da gruva konstantno i istim intenzitetom. :)

poz!

puRe 06-11-2004 08:25 AM

Quote:

Originally Posted by puRe
jesi li pokusao da nadjes te frekvencije analyzerom...uzmi skini sve necujne frekvencije (ultraniske i ultravisoke) pa vidi da li ce biti kod 0db

All times are GMT +1. The time now is 03:10 AM.