Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-03-2008, 01:49 AM   #21
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Nivo traka u aranzmanu

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Ja kada snimam ne prelazim -40 Db kod tranzijentnih instrumenata, a kod netranzijentnih instrumenata neprelazim - 50 Db.
E onda kada to krenem da mixam, gledam da nivo nepredje -12 Db (BBC standard), a posle toga u Msteringu gledam da mi RMS nepredje -12 Db.
E onda kada se probudim, to sve zaboravim, sednem, i teram sve u crveno.

hahahahahaha
Jan is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2008, 12:49 PM   #22
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

^pratim.. ahahh... pao sam sa stolice.. hhahhahh
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2008, 01:32 PM   #23
idekius
Mason

idekius's Avatar

Quote:
Originally Posted by RokStudio View Post
Nepotrebna nadmenost, čini mi se.
Nije nadmenost, vec je covek lepo rekao ono sto i ja mislm.
Citao sam temu na GS i meni to deluje skroz bezveze... nelogicno...
Na GS teba malo i znati sta citati, jer i tao dolazi svako i pise svasta. Ne kazem za coveka koji je ono pisao da je "svako i svasta", da je teoreticar koji sa praksom nema veze (posto je matematika jedno, a realan rad drugo), ali... teorija mu je blago receno chudna.

Obrati paznju!
Ako ri je odnos signal/shum na AD recimo -95 db... mic koji koristis sigurno ima neki svoj shum, gitara takodje... ili sta vec, prostorija u kojoj snimas takodje npr. -50 db... (Neprecizno i ofrlje nabrajam sta se sve odrazava na usnimak.)..Kad kasnije te kanale popnes na 0, -1, -2... koliko vec... pa kad se to malo komprimuje... itd... pojachaces pored zeljenog signala i to "ostalo"...

Moguce je da ja gresim, ali sa tih -20 db se ne bih bas igrao .
Old 05-03-2008, 02:45 PM   #24
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Quote:
Originally Posted by LACKY View Post
Ja kada snimam ne prelazim -40 Db kod tranzijentnih instrumenata, a kod netranzijentnih instrumenata neprelazim - 50 Db.
E onda kada to krenem da mixam, gledam da nivo nepredje -12 Db (BBC standard), a posle toga u Msteringu gledam da mi RMS nepredje -12 Db.
E onda kada se probudim, to sve zaboravim, sednem, i teram sve u crveno.

VRH!:rot fl:
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2008, 03:21 PM   #25
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

@idekius: odnos signal/šum ostaće isti, naravno, ako se snima sa manje gaina pa kasnije pojača, isto kao da se odmah snima jače (tako se snimi i jači šum), tako da ta primedba ne stoji. Ono što se gubi je raspoloživ dinamički opseg i to je jedini problem. Oni koji podržavaju ovo o čemu pričam smatraju da je taj dinamički opseg dovoljan da izdrži i znatno smanjenje nivoa snimanja a da i dalje bude iznad potrebnog da pokrije ceo opseg analognog uređaja koji je taj signal proizveo (npr. preamp-a ili line izlaza miksete). Ono što se, s druge strane, dobija, a što neki uz podsmeh odbijaju da makar demantuju, jeste da svaki signal pre nego što se digitalizuje biva nekom analognom metodom pretvoren u line level signal koji na svom nominalnom nivou svakako ne odgovara 0db na konvertoru, već nekom daleko manjem. Da bi se taj signal pojačao tako da A/D konvertor snima blizu klipovanja, izlaz analognog uređaja mora biti pojačan skoro do kraja overheada što čini da signal koji se digitalizuje više nije prirodan već pun distorzionih elemenata nastalih u analognoj opremi koja je prinuđena da radi daleko iznad svog nominalnog nivoa kako bi proizvela signal tražene jačine.

Ovo objašnjenje koje sam sažeto prepričao je meni delovalo interesantno ali nisam bio ubeđen dok nisam eksperimentalno došao do potvrde (subjektivne, naravno). Sad tako snimam u sviom malom, kućnom, amaterskom, neukom, rok studiju, a da nekom govorim kako da snima turbo folk - naprotiv, neka slobodno nastavi u crvenom (ovo poslednje nije bilo za idekius-a)

Last edited by RokStudio; 05-03-2008 at 03:25 PM.
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2008, 03:40 PM   #26
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Sad tako snimam u sviom malom, kućnom, amaterskom, neukom, rok studiju, a da nekom govorim kako da snima turbo folk - naprotiv, neka slobodno nastavi u crvenom (ovo poslednje nije bilo za idekius-a)
Ako ti je ona "reklamna stranica" na sajtu i lanac za snimanje, razumem zasto ti sve bolje zvuci na -50 dB. Jos bolje bi bilo kad se priblizio -oo(inf.)! Usput, za klipovanje ti treba bar jos 6000 evra u preampima i konvertorima. Polako.

Pozdrav revolucionaru od turbo folkera!
perun is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2008, 03:45 PM   #27
perun
Pro Member

perun's Avatar

Nego, da prekinemo machevanje Konvertorima, nadam se da je kolegi Avaxu bar neki delic ovde proprdenih filozofija znacio. Jedno od resenja za ujednacavanje traka moze biti i dosta kompresije, paralelne pre svega u samom miksu. Kada se u komp. signalu pretera, a mi uglavnom preteramo i egal je u nivou sa dry trakom, dobija se nesto "zajednicko" i u vrlo razlicitim matricama. Ima jos nacina... Poigraj se.

Pozdrav Avax!
perun is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2008, 07:50 PM   #28
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

@RokStudio
zbunio si me. Il si nesto lose objasnio nesto il ne znas definiciju dinamickog opsega. Tesko da ne stoji Idekiusova bojazan za 20dB u lancu izgubljenih ovde ili onde.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2008, 08:39 PM   #29
RokStudio
Member

RokStudio's Avatar

@Arthur: dinamički opseg 24-bitnog digitalnog snimka je, teoretski, 144db, a praktično, u zavisnosti od A/D konv., oko 115db. Dakle, ako maksimalni ulazni signal bude tačno na granici pre digitalnog klipovanja, moći ćemo da uspe?no registrujemo i zvuk koji je 115db ti?i. Ako odlučimo da prihvatimo signal koji dolazi iz analogne opreme na nivou na kome ta oprema za najjači ulazni signal daje najbolje rezultate (nominalni nivo, označen kao 0db na analognom izlazu), na ulazu u A/D konv. to će se registrovati na oko 24db ispod maksimuma konvertora (označenog kao 0db na digitalnom ulazu) i time ćemo dobiti dinamički opseg od oko 95db. S obzirom da je S/N odnos, pa primer, Perunovog Neumann U87 jednak 87db, znači da nam vi?e od toga ne treba jer ćemo samo uspeti da preciznije snimimo elektronski ?um ako raspola?emo sa većim opsegom. Zbog toga, sve dok se snima na dobrim konvertorima do oko 30db ispod maksimuma, nećemo izgubiti ni?ta od dinamike. Ali ja zaista ne ?elim vi?e da sam branim ovu teoriju, niti je to moja teorija, niti je namećem, niti me se tiče kako ko snima, niti se usuđujem da nekom ovde ka?em da treba da menja navike. Ja sam samo podsetio da ovakvo gledi?te postoji i objasnio ga ukratko. Ako treba naći ću vam zgodne linkove gde se o tome govori (i zastupaju obe strane).
RokStudio is offline   Reply With Quote
Old 05-03-2008, 09:10 PM   #30
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
@Arthur: dinamički opseg 24-bitnog digitalnog snimka je, teoretski, 144db, a praktično, u zavisnosti od A/D konv., oko 115db. Dakle, ako maksimalni ulazni signal bude tačno na granici pre digitalnog klipovanja, moći ćemo da uspe?no registrujemo i zvuk koji je 115db ti?i. Ako odlučimo da prihvatimo signal koji dolazi iz analogne opreme na nivou na kome ta oprema za najjači ulazni signal daje najbolje rezultate (nominalni nivo, označen kao 0db na analognom izlazu), na ulazu u A/D konv. to će se registrovati na oko 24db ispod maksimuma konvertora (označenog kao 0db na digitalnom ulazu) i time ćemo dobiti dinamički opseg od oko 95db. S obzirom da je S/N odnos, pa primer, Perunovog Neumann U87 jednak 87db, znači da nam vi?e od toga ne treba jer ćemo samo uspeti da preciznije snimimo elektronski ?um ako raspola?emo sa većim opsegom. Zbog toga, sve dok se snima na dobrim konvertorima do oko 30db ispod maksimuma, nećemo izgubiti ni?ta od dinamike. Ali ja zaista ne ?elim vi?e da sam branim ovu teoriju, niti je to moja teorija, niti je namećem, niti me se tiče kako ko snima, niti se usuđujem da nekom ovde ka?em da treba da menja navike. Ja sam samo podsetio da ovakvo gledi?te postoji i objasnio ga ukratko. Ako treba naći ću vam zgodne linkove gde se o tome govori (i zastupaju obe strane).

auuuu! mnogo tu ima da se pamti..gleda..meri!! Nista ja to ne razumem....stvarno..?? Pa ko ma vremena za to?

Samo do crvenog, nakrivis kapu I pichis!!
DaBear is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules