Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Nivo traka u aranzmanu (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21847)

AVaX 04-03-2008 11:24 AM

Nivo traka u aranzmanu

Evo imam pred sobom dva projekta, za koje bi trebalo da uradim mix.
Iako oba aranzmana na masteru imaju priblizno isti level, jedan je primetno jaci u odnosu na drugi.
Znaci RMS je skoro isti, a nivoi pri slusanju totalno razliciti.
Jasno mi je da je pogresnom postavkom EQ-a nabijen RMS bez realnog zvucnog rezultata, ali koliko god se ja trudio da jacinu prilagodim prvom aranzmanu, nikako mi ne uspeva.
I sad, kad gledam trake, namece se jos jedno pitanje.

Dok kog nivoa "gurate" pojedinacne trake u aranzmanu?
Da li u samoj postavci aranzmana sve trake imaju koliko toliko izjednacen nivo pa to sredjujete u miksu, ili je svaka traka prica za sebe u samom startu, pa imate neke koje su npr na -6,druge na -1, a trece na -20?
Znaci, zanima me bas ta postavka aranzmana i odredjivanje nivoa pojedinacnih traka.

perun 04-03-2008 11:42 AM

Re: Nivo traka u aranzmanu

Quote:

Originally Posted by AVaX (Post 193846)
Evo imam pred sobom dva projekta, za koje bi trebalo da uradim mix.
Iako oba aranzmana na masteru imaju priblizno isti level, jedan je primetno jaci u odnosu na drugi.
Jasno mi je da je pogresnom postavkom EQ-a nabijen RMS bez realnog zvucnog rezultata, ali koliko god se ja trudio da jacinu prilagodim prvom aranzmanu, nikako mi ne uspeva.
I sad, kad gledam trake, namece se jos jedno pitanje.

Dok kog nivoa "gurate" pojedinacne trake u aranzmanu?
Da li u samoj postavci aranzmana sve trake imaju koliko toliko izjednacen nivo pa to sredjujete u miksu, ili je svaka traka prica za sebe u samom startu, pa imate neke koje su npr na -6,druge na -1, a trece na -20?
Znaci, zanima me bas ta postavka aranzmana i odredjivanje nivoa pojedinacnih traka.

Ako miksas ITB, svakako si prinudjen da virtuelne reglere "shetash" u miksu, tj. da im vrednosti budu razlicite. Postoje pobornici teorije da ne treba koristiti volume na samoj traci (wavu), vec iskljucivo fadere u mikseru, jer se mnogo vise bitova gubi pomeranjem pomenutog gaina. Opet, ako se razlika ne cuje, a ne cuje se, koga boli K!? S druge strane, ako miksas OTB, pogotovo ako imas ozbiljan sto, pomeranjem PRAVIH fadera na istom (pogotovo u plus/crveno) dobijas mnogo vise od samog NIVOA! A sto se tice vrednosti do kojih "guras" fadere u Nuendu na primer, ne stavljaj ih pretiho, a ni preglasno. Doduse, cuces tragican digitalni clip/dist kad preteras! Ozbiljni konvertori, opet s druge strane u OTB miksu, imaju veliku rezervu, pa je moguce terati ih i overavati u debelom plusu!

A problem koji ti se dogadja da dve identicno tretirane pesme ne zvuce jednako glasno je standardan, a najvise zavisi od samog izbora instrumenata, njihovog kvaliteta/cujnosti, pa i od samog tonaliteta pesme. Naravno, i gomile drugih, miksadzijskih, faktora!

Pozdrav!

DaBear 04-03-2008 11:44 AM

ja kad snmam, rokam do crvenog - (samo da ne krchi - sto bi rekli!!) he,he..

a posle u miksu vidim sta mi treba jace ili tise (miksam!!)

Samo da je signal lepo i glasno i jasno i debelo usao unutra11

Skoro sam dobio projekat da mixam (iz ZG) i producnt je vec predodredio levele (!??) tako da se na nekim trakama wave form nije ni video (!) ...i kaze stavi sve na 0 i imas miks !:shock: :confused: :shock: :confused:

ocigledno nije cuo za gain structuring, itd...

sad kad ja taj track sa jedva cujnim signalom izvucem na analogni desk, ako mi treba jace u miksu..eto suma, itd...pa onda rokaj do nule, pa gain itd...ne valja tako.

a inace ne gledam u metre uopste...samo do crvenog! koroz apogee soft limit i sve je jako i dobro..

eto ja da objasnim, onako, laicki...kad ne znam u te decibele da gledam, majka mu stara..:ups:

Max 04-03-2008 11:49 AM

Quote:

Originally Posted by AVaX (Post 193846)

Zavisi od mnogo cinilaca , kao sto rece Perun i od samih instrumenata , mixa , satracije , pa cak i od toga da dosta glasnosti moze da stane sa strane ( na side ) sto bitno utice na percepciju jacine .....

Bilo bi super da okacis po 15 sec , da cujemo , lakse bi bilo naci resenje , nego ovako napamet .....

Pozdrav

Max 04-03-2008 11:50 AM

Quote:

Originally Posted by perun (Post 193850)
S druge strane, ako miksas OTB, pogotovo ako imas ozbiljan sto, pomeranjem PRAVIH fadera na istom (pogotovo u plus/crveno) dobijas mnogo vise od samog NIVOA! A sto se tice vrednosti do kojih "guras" fadere u Nuendu na primer, ne stavljaj ih pretiho, a ni preglasno. Doduse, cuces tragican digitalni clip/dist kad preteras! Ozbiljni konvertori, opet s druge strane u OTB miksu, imaju veliku rezervu, pa je moguce terati ih i overavati u debelom plusu!

Ovo stoji kao teorija , ali je u praksi davno prevazidjeno ..... imas razne saturatore gde mozes da guras koliko te volja ..... odavno vise ne postoje ti problemi ....

Pozdrav

Max 04-03-2008 11:53 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 193851)
ja kad snmam, rokam do crvenog - (samo da ne krchi - sto bi rekli!!) he,he..

a posle u miksu vidim sta mi treba jace ili tise (miksam!!)

Samo da je signal lepo i glasno i jasno i debelo usao unutra11

Skoro sam dobio projekat da mixam (iz ZG) i producnt je vec predodredio levele (!??) tako da se na nekim trakama wave form nije ni video (!) ...i kaze stavi sve na 0 i imas miks !:shock: :confused: :shock: :confused:

I ja radim to :(

Mada mislim da su to recidivi " stare skole " i da je mozda mnogo pametnije ici na peak - 3 do -6 ...... jer je u sustini isto ..... ali ja kao mlad majmun ..... bolje mi zvuci kad je jace :D :D :D

Pozdrav

idekius 04-03-2008 12:07 PM

Neki se za 44.1 kHz - 24 bit kunu u -6, a neki u mrvicu ispod nula, tek da ne pali clip. Ja, ne znajuci kojem carstvu se prikloniti :D, snimam na oko -3, -2 u proseku :) Ako izleti malo, a nije zaklipovalo, tretiram to kao O.K....

vly 04-03-2008 01:29 PM

Hm,tesko je nesto precizno reci a da ne zazvuci suvise uopsteno ili filozofski..

Ja licno pri usnimavanju ne idem preko -3 i gledam da ne idem ispod -6.Takodje volim pristojno zasicen signal pri usnimavanju,vise slusam nego sto gledam.
To je neki moj princip, ali opet i to sve zavisi od karaktera zvuka koji usnimavas.
Isti instrument zna da drasticno promeni svoj frekventni karakter i spl koji proizvodu samo zbog recimo promene intonacije.
U sustini, ja uvek gledam da ostavim prostora u mixu da pojacam nesto lil sve zajedno ako vidim da mi fali jacina,nego da radim od u startu nabudzeih nivoa,pa da onda utisavam sve.
Ja takodje nisam cuo razliku izmedju pojacanja na regleru soft mixera i gaina na samoj traci.Koristim i jednu i drugu mogucost.

Razlicite pesme znaju i subjektivno da zvuce kao da su razlicitog nivoa,zbog razlicitih frekventnih opsega instrumenata koji su u njima i njihovih recimo razlicitih intonacija.
Pozz

Arthur 04-03-2008 02:04 PM

ja teram dokle oce da ide ;)

nego, imam jednu staru nedoumicu. Skolski su me ucili da je fader na unity-u (na nuli) u tzv ravnoteznom polozaju (pricam OTB). Onda, kad se stisava, on izvrsava atenuaciju nivoa sa gain-a. E sad, sta se u tom slucaju desava kada regler guras preko nule? Odakle onda cupa snagu? neki drugi pojacavac ili sta?

Oggy 04-03-2008 02:13 PM

Meni uopste nije jasno ovo pitanje...
Mixas da budes zadovoljan zvukom.
Ako se prica o usnimavanju, licno to radim "najglasnije moguce da ne klipuje".
U mixu u 98% slucajeva utisavam, tj. retko koji fader mi ide iznadu nule, ali ne zato sto sam tako resio, vec je to presek nekoliko godina unazad. Intuitivno i zvucno svaki put dodjem do te situacije.
Kad imam neku zezalicu koja bas nece da izadje, onda pojacam koliko treba, ali verovatno nikada to ne radim sa "nosecim" elementima aranzmana.

All times are GMT +1. The time now is 10:29 PM.