![]() |
Nivo traka u aranzmanu
Evo imam pred sobom dva projekta, za koje bi trebalo da uradim mix.
Iako oba aranzmana na masteru imaju priblizno isti level, jedan je primetno jaci u odnosu na drugi. Znaci RMS je skoro isti, a nivoi pri slusanju totalno razliciti. Jasno mi je da je pogresnom postavkom EQ-a nabijen RMS bez realnog zvucnog rezultata, ali koliko god se ja trudio da jacinu prilagodim prvom aranzmanu, nikako mi ne uspeva. I sad, kad gledam trake, namece se jos jedno pitanje. Dok kog nivoa "gurate" pojedinacne trake u aranzmanu? Da li u samoj postavci aranzmana sve trake imaju koliko toliko izjednacen nivo pa to sredjujete u miksu, ili je svaka traka prica za sebe u samom startu, pa imate neke koje su npr na -6,druge na -1, a trece na -20? Znaci, zanima me bas ta postavka aranzmana i odredjivanje nivoa pojedinacnih traka. |
Re: Nivo traka u aranzmanu
Quote:
Ako miksas ITB, svakako si prinudjen da virtuelne reglere "shetash" u miksu, tj. da im vrednosti budu razlicite. Postoje pobornici teorije da ne treba koristiti volume na samoj traci (wavu), vec iskljucivo fadere u mikseru, jer se mnogo vise bitova gubi pomeranjem pomenutog gaina. Opet, ako se razlika ne cuje, a ne cuje se, koga boli K!? S druge strane, ako miksas OTB, pogotovo ako imas ozbiljan sto, pomeranjem PRAVIH fadera na istom (pogotovo u plus/crveno) dobijas mnogo vise od samog NIVOA! A sto se tice vrednosti do kojih "guras" fadere u Nuendu na primer, ne stavljaj ih pretiho, a ni preglasno. Doduse, cuces tragican digitalni clip/dist kad preteras! Ozbiljni konvertori, opet s druge strane u OTB miksu, imaju veliku rezervu, pa je moguce terati ih i overavati u debelom plusu! A problem koji ti se dogadja da dve identicno tretirane pesme ne zvuce jednako glasno je standardan, a najvise zavisi od samog izbora instrumenata, njihovog kvaliteta/cujnosti, pa i od samog tonaliteta pesme. Naravno, i gomile drugih, miksadzijskih, faktora! Pozdrav! |
ja kad snmam, rokam do crvenog - (samo da ne krchi - sto bi rekli!!) he,he..
a posle u miksu vidim sta mi treba jace ili tise (miksam!!) Samo da je signal lepo i glasno i jasno i debelo usao unutra11 Skoro sam dobio projekat da mixam (iz ZG) i producnt je vec predodredio levele (!??) tako da se na nekim trakama wave form nije ni video (!) ...i kaze stavi sve na 0 i imas miks !:shock: :confused: :shock: :confused: ocigledno nije cuo za gain structuring, itd... sad kad ja taj track sa jedva cujnim signalom izvucem na analogni desk, ako mi treba jace u miksu..eto suma, itd...pa onda rokaj do nule, pa gain itd...ne valja tako. a inace ne gledam u metre uopste...samo do crvenog! koroz apogee soft limit i sve je jako i dobro.. eto ja da objasnim, onako, laicki...kad ne znam u te decibele da gledam, majka mu stara..:ups: |
Quote:
Bilo bi super da okacis po 15 sec , da cujemo , lakse bi bilo naci resenje , nego ovako napamet ..... Pozdrav |
Quote:
Ovo stoji kao teorija , ali je u praksi davno prevazidjeno ..... imas razne saturatore gde mozes da guras koliko te volja ..... odavno vise ne postoje ti problemi .... Pozdrav |
Quote:
Mada mislim da su to recidivi " stare skole " i da je mozda mnogo pametnije ici na peak - 3 do -6 ...... jer je u sustini isto ..... ali ja kao mlad majmun ..... bolje mi zvuci kad je jace :D :D :D Pozdrav |
Neki se za 44.1 kHz - 24 bit kunu u -6, a neki u mrvicu ispod nula, tek da ne pali clip. Ja, ne znajuci kojem carstvu se prikloniti :D, snimam na oko -3, -2 u proseku :) Ako izleti malo, a nije zaklipovalo, tretiram to kao O.K....
|
Hm,tesko je nesto precizno reci a da ne zazvuci suvise uopsteno ili filozofski..
Ja licno pri usnimavanju ne idem preko -3 i gledam da ne idem ispod -6.Takodje volim pristojno zasicen signal pri usnimavanju,vise slusam nego sto gledam. To je neki moj princip, ali opet i to sve zavisi od karaktera zvuka koji usnimavas. Isti instrument zna da drasticno promeni svoj frekventni karakter i spl koji proizvodu samo zbog recimo promene intonacije. U sustini, ja uvek gledam da ostavim prostora u mixu da pojacam nesto lil sve zajedno ako vidim da mi fali jacina,nego da radim od u startu nabudzeih nivoa,pa da onda utisavam sve. Ja takodje nisam cuo razliku izmedju pojacanja na regleru soft mixera i gaina na samoj traci.Koristim i jednu i drugu mogucost. Razlicite pesme znaju i subjektivno da zvuce kao da su razlicitog nivoa,zbog razlicitih frekventnih opsega instrumenata koji su u njima i njihovih recimo razlicitih intonacija. Pozz |
ja teram dokle oce da ide ;)
nego, imam jednu staru nedoumicu. Skolski su me ucili da je fader na unity-u (na nuli) u tzv ravnoteznom polozaju (pricam OTB). Onda, kad se stisava, on izvrsava atenuaciju nivoa sa gain-a. E sad, sta se u tom slucaju desava kada regler guras preko nule? Odakle onda cupa snagu? neki drugi pojacavac ili sta? |
Meni uopste nije jasno ovo pitanje...
Mixas da budes zadovoljan zvukom. Ako se prica o usnimavanju, licno to radim "najglasnije moguce da ne klipuje". U mixu u 98% slucajeva utisavam, tj. retko koji fader mi ide iznadu nule, ali ne zato sto sam tako resio, vec je to presek nekoliko godina unazad. Intuitivno i zvucno svaki put dodjem do te situacije. Kad imam neku zezalicu koja bas nece da izadje, onda pojacam koliko treba, ali verovatno nikada to ne radim sa "nosecim" elementima aranzmana. |
All times are GMT +1. The time now is 10:29 PM. |