Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-10-2012, 10:59 AM   #31
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Default Re: DAW-WINDOWS 7-optimizacija part I

Quote:
Originally Posted by boggy View Post

Uglavnom... moj zakljucak je da su upotrebljivost operativnog sistema narusili (namerno) sami tvorci, pokusavajuci jos vise da snize neophodni koeficijent inteligencije potencijalnog korisnika... na stetu onih koji ponekad stvarno nesto rade na racunaru... a i da zarade pare od novih kurseva....
Ovo rezimira celu ovu raspravu... Nasa 'dovijanja' ne pomazu u borbi protiv ovakve sistematicnosti microsofta, ali, tu i tamo pomognu.

Ipak, windows 7 (ili 8, ko ga voli u sarenom pakovanju, je verovatno najbolji daw OS ikad napravljen.

Quote:
Ne... ovo jeste bolje, pogotovo ako aktivno spusta prioritete trenutno nekoriscenim aplikacijama... recimo otvorenim browserima gde se vrte flash reklame koje mi ni ne gledamo... mada to resavam Adblock Plus-om... na rumskom kod mene vise NEMA reklamnih banera

Sve su ovo blage izmene kod TuneUp... ali dosta efikasne... ono sto ne doprinosi nicemu, ni ne cacka...

Realno je problem i sa stabilnoscu celog OS-a te ako nista ne trosi, neka i gori... ako ce sve biti stabilnije.
Ovo je vec licna custom-izacija, tako da nema finalne reci. Za situaciju koju si opisao, dao si jasno resenje i to je -to.

Ja sam govorio o slucaju gde se daw koristi iskljucivo za audio, tako da gasim sve u vezi sa mrezom, kao i sav hardware koji ne koristim u radu. A to se vec oseti u radu.

Quote:
hvala
Molim lepo!

Quote:
Pa ako ne uradis indeksiranje, instant search (koji se NE moze iskljuciti, pa da fino saceka da otkucam i pritisnem enter)... cini search prakticno neupotrebljivim... Oni su ga napravili tako da moze raditi samo kada je indeksiranje ukljuceno, a to znaci neke druge probleme.
Da, to je neresiv problem. Iskljucivanje indeksiranja je opet komromis, koji je opcion, zavisno od toga sta je bitnije u nacinu na koji koristimo masinu.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2012, 11:20 AM   #32
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Khan View Post
........
Ovo je vec licna custom-izacija, tako da nema finalne reci. Za situaciju koju si opisao, dao si jasno resenje i to je -to.
........
Da, to jeste iz moje perspektive... ali ipak ocekujem da Classic Shell jos nekome moze biti od pomoci...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-10-2012, 11:51 AM   #33
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Od ostalih funkcija koje su bile nekada podnosljive a sada su katastrofa, bi naveo i sam windows explorer, koji mi je samo izgledao u pocetku nezavrseno, ali posle pokusaja koriscenja, video sam da je on znacajno izmenjen i da su korisne funkcije sasvim izbacene (recimo, slobodni prostor na disku na statusnoj liniji, odmah, bez cekanja da se sve "sracuna")

Jel na ovo mislis ? Evo kod mene je lepo ispisan free space i ostalo na svakom drajvu, nista ne racuna, odmah izbaci. Hehe, nema ga bas i nesto mnogo pa ga mozda zato i ne racuna
Ima i u status baru... Nisam primetio da to nesto koci i racuna, kad otvorim prozor, odmah izbacuje podatke...

Quote:
Copy file, move file, je katastrofa kada se prebacuju celi direktorijumi... jer on mora da ih sve prebroji i sta vec ne.. i onda se prvo ceka to, pa se posle ceka na kopiranje... to sve traje daleko duze nego na XP.
Eto rekao je Khan - TeraCopy je ime te alatke. Ja koristim i Directory Opus - totalna zamena shella, mnogo dobar Norton Commander style program, prisutan jos iz doba Amige
Ja sam davno prestao da se bakcem sa XPom, ali u to doba sam prebacivao manju kolicinu podataka i fajlova nego sada. Tada mi je 320GB hard bio izdeljen na 4 particije i to je bilo svemirski veliko. Danas radimo u terabajtima, tako da je mozda u tome problem. Mozda je jednostavno veca kolicina fajlova i podataka, zato mu duze treba. A da nesto broji i nabraja - istina, ne secam se stvarno da li je i XP to radio ili ne.

Quote:
Za windows explorer koji je nalik starom, XPovom postoji alternativa u vidu projekta "Classic Shell", koji je besplatan, i koji stvarno olaksava zivot barem u delu funkcija baratanja sa fajlovima... podesavanje mu je veoma sofisticirano, i moguce je izvuci dobre funkcije novog explorera, a ostale skloniti da ne smetaju. Nije obavezno ga uvek podesavati, default stanje mu je sasvim ok.
Directory Opus, Total Commander... Svi su u stilu old time DOS komandera, DOpus cak moze potpuno da eliminise ucitavanje windows explorera... Ta ideja prozora je meni licno glupa jos od samog starta.

Quote:
Za iskljucenje instant search i INSISTIRANJE sistema na indeksiranju svih fajlova ako zelim da to bude i brzo (citaj, upotrebljivo) nisam nasao alternativu.
Svi sad nesto "furaju taj fazon". Ako obratis paznju, videces da se to desava i na raznim browserima, smart telefonima i slicno. Samo sto tamo, uredjaj barata sa indeksiranim bazama i sa manjim kolicinama podataka, nego sto su fajlovi na hard disku - koji je sam po sebi spor medijum. E jednog dana kada SSDovi zavladaju trzistem, i kad se danasnji klinci budu sa setom secali kako su se nekada tu neke ploce okretale, kao na gramofonima, onda ce taj search raditi malo bolje, kao i cela ta ideja searcha i indeksiranja.

BTW, mozes sve drajvove ubaciti u indeks, upravljati indeksiranjem i onda ce, kada jednom izgradi database, sve ici malo brze. Evo pogledaj OVAJ link kako se to radi, ako nisi i sam vec pokusao...

Quote:
Na Win7 sam presao iz razloga zbog koga sam zeleo da ostanem na XP:
-na Win7 x64 bolje rade stare 32-bitne aplikacije, nego na XP x64 (!?)...
defintivno jos jedna M$ brljotina...
Windows operativni sistem se razvija dalje i razvijace se u pravcima koji se nekima nece svideti, nekima hoce, opet ubacivace stvari koje ce biti bolje nego pre, a druge ce praviti probleme, pa ce ih pachovati do u nedogled i tako dok ne izbace neki win 9... To je neminovnost.

Pored novina koje nam se svidjaju ili ne, razvijali su i sam OS kernel, pokusavali da ga unaprede, dok su od XPa davno digli ruke. Bagovi koji su kocili XP da radi dobro, narocito XP64 (koji nikad nisu ni razvili do kraja) su ostali neotklonjeni i preslo se na rad na tada novom Windowsu. Sada je sedmica glavna stvar i naravno da se iz sve snage trude da radi. Najzad, tada su svi imali XP 32bit, sada vecina ljudi ima WIN7 64bit, a kako i dalje postoji more programa na 32bita, morali su dobro da se potrude da win7 64bit "svira" u 32bita - besprekorno...
Old 06-10-2012, 12:02 PM   #34
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post

Jel na ovo mislis ? Evo kod mene je lepo ispisan free space i ostalo na svakom drajvu, nista ne racuna, odmah izbaci.
Hehe, nema ga bas i nesto mnogo pa ga mozda zato i ne racuna
Ima i u status baru... Nisam primetio da to nesto koci i racuna, kad otvorim prozor, odmah izbacuje podatke...
.........
Ne, ne... mislim na ovo, kad kliknes na direktorijum ispise koliko imas fajlova i koliki ti je prostor na hard disku

Tu funkciju su NAMERNO izbacili iz windows explorera, a moze se vratiti sa Classic Shell.

EDIT:
Objasnjenje za to je:
Quote:
The free space reporting for the Status Bar was removed when the new Libraries were included in the OS. Because of the way the Status Bar reports free space and because it was designed long before the Libraries were conceived, it was seen to be reporting inaccurate information about the free space on the drives. There was a choice of completely recoding the way the Status Bar reported the free space or simply removing that capability. Since there are many other ways to see the free space for a drive, they decided to remove that code.

Another reason is that the Status Bar has always been close to useless when reporting free space, since it is not a realtime component. If the free space on a drive changes, the Status Bar will not reflect the new free space number until there is a refresh of Windows Explorer.

The Status Bar was not completely removed, because it is still useful since it is an easy way to see the number of parent objects in a folder.
Tako da su najstrasnije hteli da podrze libraries, kojima ja ne vidim uopste namenu... sto volim sto "demokratski" razmisljaju, i odmah su odlucili da je ideja sa libraries sjajna... kao nosorog u prodavnici lustera...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by psionic; 06-10-2012 at 12:32 PM. Reason: Usudio sam se da ti editujem post, bila slika prevelika pa izasla iz ekrana :D
Old 06-10-2012, 12:28 PM   #35
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Evo sta se desi kada kliknem na drajv C npr. Pa onda kada otvorim folder. Da sam selektovao folder, ispisao bi mi properties (kad je modifikovan, ako ima fajlova - koliki su...) Dinamicki menja sadrzaj status bara. Mozda su "dopakovali" opciju u nekom patchu.

EDIT: Da, sada ne ispisuje koliki su fajlovi, dok se ne selektuju (sto mi i ne smeta toliko) Samo njihov broj... I ne ispisuje free space uvek, samo ako selektujes drajv. Svejedno, ne vidim to kao neki veliki hendikep, free space mozes videti na raznim drugim mestima...
Old 06-10-2012, 01:28 PM   #36
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
...Tako da su najstrasnije hteli da podrze libraries, kojima ja ne vidim uopste namenu...
A evo jedne prakticne primene Library opcije, korisno je i ubrzava rad. Napravite svoju zbirku omiljenih mesta, nazovete biblioteku kako zelite i sve je tu, na dohvat ruke. Iz bilo kog prozora, u svakom trenutku. Meni zaista ponekad koristi ovo...

Pozivanje iz bilo kog prozora:

Ja sam u nekom "random" folderu, a sa strane uvek stoje biblioteke, kao neke favorit lokacije, koje uopste ne moraju da budu videos, music, sve to pobrisete i napravite svoje... Ako cu vec da radim sa prozorima, ovo i nije toliko losa stvar...
Old 06-10-2012, 01:34 PM   #37
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Evo jedne prakticne primene Library opcije, korisno je i ubrzava rad. Napravite svoju zbirku omiljenih mesta, nazovete biblioteku kako zelite i sve je tu, na dohvat ruke. Iz bilo kog prozora, u svakom trenutku. Meni zaista ponekad koristi ovo...

A evo i pozivanja iz prozora:

Ja sam u nekom "random" folderu, a sa strane uvek stoje biblioteke, kao neke favorit lokacije, koje uopste ne moraju da budu videos, music, sve to pobrisete i napravite svoje... Ako cu da radim sa prozorima, ovo i nije toliko losa stvar...
Ma ne treba mi windows libraries, da bi slozio slicne stvari na jedno mesto...

Mnogo mi je zanimljivije sto su (NAPOKON!!!) napravili UNIX-like funkciju za simbolicki link... tako a mogu naknadno da premestim program koji je instaliran (recimo) na C: a da on fiktivno ostane u C:\Program Files.. iako je fizicki na disku F:
to je savrseno za programe koji tokom rada povecavaju prostor koji zauzimaju na instalacionom disku (ne kazem da je to mudro, ali se ne moze ispraviti)

Old 18-01-2013, 11:34 PM   #38
senoprpuba
Junior Member

senoprpuba's Avatar

Pozdrav svim ?lanovima i korisnicima ovog foruma, novi sam ?lan i upravo nameravam da instaliram win7 radi isklju?ivog kori??enja konfiguracije za muzi?ku produkciju u ku?nim uslovima. ?itam ovu temu koja se bavi eventualnom opimalizacijom sistema ali nikako da na?em ili barem ja nisam uo?io, o kojem win7 je re? PROFESSIONALx64 ili ULTIMATEx64. D a li je to uop?te bitno svakako da ?e odgovor mo?i dati neko od ko je u tome iskusan.
Dakle dilema koji sistem odabrati da bi se eventualno izvr?ila neka od pomenutih radnji.
senoprpuba is offline   Reply With Quote
Old 19-01-2013, 11:57 AM   #39
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Dobrodosao!

Za sve navedene optimizacije je nebitno da li se radi o prof. ili ultim. verziji windowsa. Ako imas izbor, ultimate, mada realno gledano za sve ono sto se odnosi na DAW, razlika je nebitna.
Khan is offline   Reply With Quote
Old 04-06-2013, 10:50 AM   #40
silzg
Member

silzg's Avatar

Sa Win XP sam isprobao sve moguće optimizacije (i one egzotične kao što je rad sa nLite-om) al nikad nisam primjetio nikakvu bitnu razliku ako se instaliraju kao DAW OS a to znači bez suvišnih drivera i bez antivirusa i firewall-a (bez konekcije na internet).
Win 7 još bolje radi sa više jezgri, stabilniji je i još manje treba optimizacije. Uostalom, većina popularnih "optimizacije" kao što je npr. stopiranje ms servisa spadaju u kategorije mitova i legendi a kada ne štete, ne koriste ničem.

Sad nakon friške instalacije OS-a, jedino što napravim je:

- isključim UAC
- fiksiram virtualnu memoriju
- u power scheme prebacim na High Performance
- u system properties - performance options vizualne efekte stavim na best performance.

Zatim instaliram samo ono što je vezano za DAW i defragmentiram tu particiju. Kad poželim skenirat sa antivirusnim onda to radim iz drugih windowsa. Sve radi bez greške. Osim kad proizvođači kartica naprave loš drajver.

Eh da, prebacit scheduling procesora mada sumnjam da ima ikakve bitne razlike ako ostane na opciji foreground procesa.

Last edited by silzg; 04-06-2013 at 10:53 AM.
silzg is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
optimizacija windows 7

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules