|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#22 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
RMS je jedan od načina prikaza glasnoće ali ne i jedini. Zato se događa da ima? dvije snimke sa identičnim RMS mjerenjem ali različitom subjektivnom glasnoćom. Uglavnom, da bi postigao veću glasnoću bez diranja limitera, koristi se balans, EQ i distorzija/clipping određenih zvukova unutar miksa npr. kicka. Dobro balansirani miks će moći biti glasniji od onoga koji to nije. Miksevi koji su bogatiji u opsegu od 1khz do 5-6khz su i "glasniji" jer uho prepoznaje taj frekvencijski opseg kao glavni izvor glasnoće. Dakle, dodavanjem 1-5khz, klipanjem zvukova i rezanjem subova i ultra visokih dobit će? na "subjektivnoj glasnoći". Ja na master busu uvijek imam high-pass filter na 20hz kojim re?em sve ispod sa kompletnog miksa i imam nekoliko subgrupa na kojima imam high-pass i low pass filtere koji re?u i puno vi?e i onda tamo ?aljem instrumente ovisno o tome koliko ih ?elim odrezati. Bitno je zapamtiti da u digitalnoj domeni problem nastaje neograničenim resursima i mogućnostima. Zato analogno i zvuči bolje jer je frekvencijski i dinamički limitirano u startu pa o tome ni ne razmi?lja? ali na digitalnom jednostavno mora? drugačije razmi?ljati i koristiti upravo obrnutu taktiku. Mora? se limitirati sam. Tako ja to barem vidim |
|
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !! | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 94 | 30-03-2010 05:38 PM |
Humanizovanje PC mixa i produkcije | Defragment | Tutorijali | 20 | 26-10-2006 09:51 PM |