Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-10-2011, 07:59 PM   #71
Geronimo
Member

Geronimo's Avatar

Default Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
trebace mi malo vremena da se setim dobrih primera...

1) Mark "Spike" Stent (UK) miksa sve zive, ali mu nisu svi miksevi uvek koma...od mega, ja bih izdvojio (za sad) No Doubt - Hella Good sa "Rock Steady Albuma" i Gwen Stefani - What You Waiting For (njen solo) ..

ove dve pesme zvuce mega, a i ostale pesme, jer je miksao sve. Madonin album, na primer (isto on miksao) zvuci k***c, tipicna "bedroom produkcija", jer je STVARNO snimano u spavacoj sobi sve na compu...
Dok su NoDubt i Gwen, ozbiljno snimani u pravim studijima, sa dobrim muzicarima itd..

Goldfrap - supernature album je isto miksao i dobro zvuci (iako su sve samo sterilni sintisajzeri)

2) Dexter Simmons - miksao isto sve zive...biseri
BRANDY - Never Say Never album...OVO JE PO MENI JEDNA OD NAJBOLJE SNIMLJENIH / SMIKSANIH I IZPRODUCIRANIH RnB ALBUMA

poslusajte, ako nadjete pravi CD, ne mp3. Z A K I V A !!

Od miksera su jos tu:
JJ Puig (ima ludacki studio, uglavnom miksa rock),
Tony Masseratti - trenutno najtrazeniji u Americi (RnB, pop)
Serban Ghenea - isto top, RnB, Hip Hop

kad nadjem jos primera okacicu...

odoh kuci sad..

Tony Maserati razbija!!!
Geronimo is offline   Reply With Quote
Old 23-10-2011, 04:17 PM   #72
HeatMan
Moderator

HeatMan's Avatar

iskren da budem, mislio sam da je puig do jaja "miksadzija" dok nisam skontao da je on miksao prvi i drugi (valjda) album od john mayera i tu sam se duboko razocharao.. dont get me wrong, sve se lepo chuje sve to radi, ali je pretanko i prekompresovano..

zato je "gravity" ablum objasnio shto se tiche miksa..

tony msseratti sa druge strane me odushevio na jason mrazovom albumu "we sing we dance we steal things" tako nekako se zove album.. odlichno zvuchi! i bash je do jaja shto nije prenapumpan!

bob power je bio ubica, ali nisam chuo da je radio ishta novo, mada i ne pratim to vishe toliko..
HeatMan is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2012, 11:50 PM   #73
cheiron
Junior Member

Quote:
Originally Posted by oliver10 View Post
Bavim se muzikom skoro 15 godina(komponovanjem,pisanjem tekstova,izdavanjem albuma)ali tek od prosle godine sam se zainteresovao za rad na aranzmanima i produkciji pesama.Citao sam dosta i trudio se da sto bolje izucim nacin mixanja(dosta stvari sam naucio na Rumskom)ali jos uvek me intrigira kako to da je bas izrazena jedna razlika izmedju domacih mixeva(mislim na ceo prostor stare jugoslavije)i inostranih mixeva u recimo 90 % slucajeva.
Urade nasi i paning i odlicno oboje i komprimuju instrumente ali kad slusas recimo snimak nekog stranog izvodjaca i uporedis sa nasim dobijes utisak da sekvencer(na primer)daleko u daljini,stringsi nekeko opet malo blize ali ne "udaraju u glavu"i tako dalje.
U razlicitim tutorijalima to se naziva dubina snimka i dobija se (tako barem kazu) reverbima i dilejevima.
To je stvar koja mi uvek prva zapadne za oko kad upredjujem neki snimak sa svojim ili nekim dobrim snimkom domaceg izvodjaca sa nekim snimkom iz recimo Engleske ili USA.
Mozda cu ispasti neozbiljan posto postavljam ovo pitanje ali u cemu je problem?
Razlika u hardveru(kolko para toliko muzike)ili u muzickim inzinjerima?
Da li neko moze da mi pomogne da dobijem vise DUBINE u svom mixu?
Unapred sam zahvalan!!!
Dobivanje treće dimenzije - dubine sa tehničke je strane zapravo prilično jednostavna tehnika. Doziranje i ostalo ovisi o ukusu i afinitetu miks inženjera/producenta. Ovo naravno nisam otkrio sam, već sam naučio od nekih znalaca voljnih da podijele.

Subjektivni psihoakustički dojam uha je slijedeći: kada je uključen loudness (pojačane bas i visoke frekvencije) zvuk djeluje bliže. Suprotno tome, kada zvuk nema dubokih i visokih frekvencija djeluje udaljenije.

To je osnovna tehnika postavljanja dubine zvuka u miksu. Ako zvuk u miksu želimo bliže dodavat ćemo duboke i visoke frekvencije. Ako želimo dalje oduzimat ćemo duboke i visoke. Duboki i visoki ne moraju biti dodavani/oduzimani u istom iznosu, moguće je eksperimentirati, ali to je uglavnom pravilo.

------------

Još jedan 'trik' za dobar miks (izvinite na izrazu, ali riječ trik zvuči dobro). Čim više kanala treba snimati mono. Čak i sint kanale, jer outboard procesori uvijek imaju bolji stereo od ugrađenog procesora u sintu. Također snimanjem mono zvuka izbjegava se fazni pomak. Na kraju u miksu treba ostaviti većinu kanala mono - koristiti samo pan - (što većina 'majstora' i radi) da bi samo neki (npr prateći vokali ili pad/strings/podloga) kojima je dodan stereo djelovali kontrastnije tj bolje a miks raskošnije. Ako je sve stereo nema kontrasta, nema ni 'atraktivnosti'. Kod dodavanja sterea jekom dužina jeke/rooma uglavnom ne prelazi 1 sec. Kod doziranja manje je bolje i ne sluša se rezultat dodavanja na pojedinom kanalu već u miksu. Svrha nije da se doda jeka već da se doda 'dojam' - zato je 'manje' bolje nego 'više'.

Općenito ako nešto ne štima u miksu bolje je oduzimati a ne dodavati. Oduzimanje frekvencije na kanalu, količine jeke, dileja itd. Slavni producentsko autorski trio Stock Aitken Waterman rekli su da je napraviti aranžman i produkciju lako. Teži dio posla slijedi na kraju kada započinje oduzimanje - ukidanje suvišnih kanala, fekvencija, efekata itd.

------------

treći miks 'trik' (hehe dobar izraz) - miksanje ekvilajzerom. Miksanje ekvilajzerom smatra se višom fazom umijeća miksanja, bolje je od pomicanja fadera jer je ujednačenije, miks je prirodniji tj bliži zvuku u realnom životu, nema puno rada fadera i nema peakova. Prvo je potrebno sa Q faktorom pronaći karakterističnu frekvenciju pojedinog instrumenta (malo suziti Q, pojačati gain do kraja i vrtiti potenciometar za frekvenciju dok se ne nađe kerakteristična frekvencija tog instrumenta tj 'tijelo' zvuka. Kada to imamo vratimo 'gain' frekvencije kako je bio prije traženja, a potenciometar sa pronađenom frekvencijom 'tijela' zvuka ostavimo. Na miksu tada sa gainom dodajemo ili oduzimamo tu karakterističnu frekvenciju (tijelo) i tako subjektivno pojačamo ili stišamo taj kanal, bez potrebe da 'vozimo' fader. Miks je ujednačeniji i profesionalniji

sretno

Last edited by cheiron; 09-08-2012 at 12:02 AM.
cheiron is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2012, 01:46 AM   #74
Boombass
Member

Quote:
Originally Posted by cheiron View Post
Na kraju u miksu treba ostaviti ve?inu kanala mono - koristiti samo pan - (?to ve?ina 'majstora' i radi) da bi samo neki (npr prate?i vokali ili pad/strings/podloga) kojima je dodan stereo djelovali kontrastnije tj bolje a miks rasko?nije.
Da li bi to mogao malo pojasniti?Da li to zna?i da neki kanali i na out-u kanala trebaju biti mono?(npr. kick , snar )
I da li ih ako koristimo grupe treba stavljati na mono grupe?
Boombass is offline   Reply With Quote
Old 10-09-2012, 11:32 AM   #75
cheiron
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Boombass View Post
Da li bi to mogao malo pojasniti?Da li to zna?i da neki kanali i na out-u kanala trebaju biti mono?(npr. kick , snar )
I da li ih ako koristimo grupe treba stavljati na mono grupe?
Što se tiče slanja na grupe npr udaraljki, naravno grupa je uvijek na mixu stereo, ali instrumenti unutar grupe su i dalje mono (sa dodanim ili ne Aux efektima). Grupa ionako služi samo za lakše kolektivno dizanje i spuštanje jačine signala na mixu i nema veze sa mono-stereo odnosom.

Poenta je da čim više kanala bude snimljeno mono i tek na miksu nekima od njih se dodaje malo rooma, ili plate za vokal npr, ili korus za bas itd. To je situacija slična akustici u stvarnom životu.

Jedan primjer (/naravno samo jedan od primjera mogućih kombinacija):

Instrument.... Snimljeno.... Aux efekt na mixu

bas git --- mono --- malo Dimension D korusa
kick --- mono --- -
snare --- mono --- rev. plate (ispod 1sec)
konga --- mono --- mali room
perkusije --- mono --- neke bez, neke mali room, delay itd
el klavir --- mono --- malo rooma (ispod 1sec), malo korusa, ili ništa
pad -podloga --- mono(1) --- room, chorus, harmonajzer, kratki delay
violine --- mono(1) --- isto kao pad
Lead vokal --- mono --- plate, room (1-1.5 sec), delay (20ms). (2)
Prateći vok. --- mono --- jako komprimirati, standardni back vokal param. (3)

Cilj je na mixu dobiti stereo sliku od mono kanala (Pan-om razmještenih u stereo prostor), od kojih će neki ostati mono, neki će dobiti malo rooma (1.sec) za osjećaj prostora, a samo rijetki će dobiti puni stereo (npr back vokali, pad podloga itd) radi dobivanja kontrasta u stereo miksu.

------------------------

Napomene:
(1) u većini slučajeva studijski room ili korus biti će kvalitetniji od stereo procesora u sintu. Zato je dobro snimati sint mono i to kroz mono izlaz a ne stereo izlaz slati na jedan kanal (phase reverse efekat). Također, naknadnim dodavanjem sterea moguće je dozirati količinu. Svi najbolji sintovi Prophet 5, OBXA itd su mono.

(2) dobro je vokal najprije Aux-om poslati u predelay 200 msec i tek taj zakašnjeli (100% wet) mono signal poslati Aux-om na stereo reverb (room ili plate). Na taj način ostat će 'prostora' između vokala i početka reverba pa će vokal biti razgovjetniji.

(3) standardni parametri za back vokale su komprimiranje svakog posebno, zatim opet kompr. svih zajedno na grupi, tj. višestruko komprimiranje jer back. vok. ne trebaju dinamiku. Također dodavanje malo rooma (1sec) ili stereo procesora (npr Roland RSP koji koriste puno njih za back vokale - jeftin). Također dodati vrlo malo finog korusa npr Dimension D (odabrati sporiju modulaciju signala). I naravno vokalima odrezati sve low frekvencije

Last edited by cheiron; 11-09-2012 at 04:12 PM.
cheiron is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 01:21 AM   #76
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Cheiron objasnio! Ovo mozete staviti sticky, da kada neko nov nabasa na forum, nece morati da postavlja pitanje, imace sticky

Sent from my Desire HD using Tapatalk 2 on ICS 4.0.4 soon JB 4.1
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 11:21 AM   #77
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

Quote:
Originally Posted by cheiron View Post
Poenta je da čim vi?e kanala bude snimljeno mono i tek na miksu nekima od njih se dodaje malo rooma, ili plate za vokal npr, ili korus za bas itd. To je situacija slična akustici u stvarnom ?ivotu.
Situacija slična akustici u stvarnom ?ivotu je ipak malo kompliciranija, jer imamo 2 uha, a ne 1.

Osobno, od kada snimam sve vi?e ono ?to ću u mixu imati stereo, sa nekom stereo tehnikom (većinom M/S jer sam veliki ljubitilj iste!) sve mi zvuči dublje i ?ire, prirodnije..
Old 11-09-2012, 12:54 PM   #78
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Nije dzabe brainworx izbacio brdo alata za taj pristup Mnogo mi dobro zvuci bubanj snimljen m/s-om!
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 12-09-2012, 10:03 AM   #79
Reinhardt
Pro Member

Reinhardt's Avatar

M/S je super..samo ima jedan zajeb- akustički zahtjevi su fakat visoki, nema skrivanja, u sobi ne mo?e biti samo 1 sweet spot nego cijela soba mora biti dobro tjunana/balansirana.
Ali kad to dobije? onda je rad milina, nema potrebe za drastičnim procesingom, kompresor radi minimalno, gain struktura se gradi postupno
do finalnog mixa..
Old 12-09-2012, 11:39 AM   #80
Braca
Senior Member

Braca's Avatar

Bravo Reinhard, sada si otvorio jednu novu temu, i sam sam dosao do slicnog zakljucka ali tek kad sam imao sredjenu akustiku. Mislim da je tajna dobrih mixeva i taj deo oko tehnika usnimavanja i to u dobro sredjenim akustickim uslovima. Sve je drugacije i odziv mikrofona, i karakteristike instrumenata, naravno u pozitivnom smislu. I sam Brus Sweden je govorio o tome kad je radio izmedju ostalog sa Jacksonom, snimao ga je par puta sa razlicitih distanci i tako dobijao taj prirodni prostor, i sad dolazimo do zakljucka da je i taj deo fizika-akustika presudan, nijedna emulacija ne moze da bude bolja od zvuka koji je realan u odredjenojj prostoriji. Recimo primetio sam da kada se bubnju doda room sa hardverskog reverba, to nikad ne moze da zvuci tako dobro kao kad snimis drum sa pristojnim room mikrofonima u pristojno akusticki sredjenoj sobi. I sad neminovno dolazimo na temu profesionalnih studija (uslova koji oni pruzaju po svim segmentima) i malih soba u kojima vecina danas radi u svetu, prosto to se cuje na snimcima kako god oni smisljali softverska resenja sa odzivom legendarnih soba i dvorana.
Braca is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules