|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
Prakticno savet/ pitanje: kako preprodukciju, produkciju i uopste kompletnu zvucnu sliku dobijenu na kompu gde su vecinom koristeni virtualni istrumenti humanizovati? NPR, jedan lik mi je rekao da se ceo mix snimi u jednom trenutku analogno i da ga ponovo obradjujem digitalno!
Koliko tu ima logike raditi destrukciju snimka? I da li mislite da to vazi i za vokal? Ili njega ne treba dirati, jer je prosao kroz dobar mic i pre-amp?
![]() |
#2 | |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Sto se tice originalnog pitanja, finalni digitalni snimak moze dobiti dimenziju vishe, ali samo ako je sve jako konkretno smiksano, bacanjem na traku, ali bar na 1/2" 2 kanala, ili "proterivanjem kroz neku skupu analogiju (kompresor, limiter...) ili bar neki EQ izrazenog "karaktera"... Ali ljudi u svetu svoje digitalne mikseve salju na mastering i tek u tom segmentu ih eventualno "analogno oplemenjuju". Sve je stvar ukusa, ali po meni je digitalija i dalje daleko od skupe analogije!!! A ova pricha vazi samo za tu "skuplju" kategoriju "HUMANIZATORA"! Pozdrav... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Moguce je da si ti radio na takav nacin, ali igrom slucaja, licno sam upoznat sa rezultatima takvih napora........... Kada se analogni signal, konkretno vokala, prebaci u digitalni, ti ga onda kao digitalni zapis prebacujes na traku i tada je, naravno, doslo do konverzije u analogni, a zatim ga ponovo prebacujes u digitalni da bi ga tamo naknadno editovao, a onda ga ponovo prebacujes u analogni da bi ga izbacio kao finalni produkt!............ Ne cini li ti se da da se sa takvim postupkom pomalo unistava zvucna slika?......AD/DA konvertori u tom slucaju moraju da budu externi i da kostaju par hiljada eura! :o
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Mislim, sve je stvar navike i tripa. Ali kao sto vec rekoh, podrazumeva se da je ceo lanac TOP!!! Polako, moj jos nije sastavljen do kraja, ali uskoro ce biti... Od kabla do stola! Ali kazem, cak i jeftinije varijante daju bolju separaciju, ali ako se ima uslova, ako je sve top, kombinacija skupe digitalije i skupe analogije je jedini bingo... I jedina mogucnost, realno... Pozdrav! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
ja to postizem tako sto u midi editoru rucno pomeram note,sve dok ne dobijem taj utisak.ovo je pod obavezno kad programirash hi-hat-ove.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Psiho
|
![]()
"humanize" i analogna saturacija nemaju bash veze jedno s drugim. Humanize se primjenjuje na sekvencirane trake kako bi se izbjegao "sterilitet" midi fraze. Sekvenceri poput Sonicbytes ERA imaju opciju humanize koja nudi humaniziranje groove-a, velocity-a, naglashavanja prve dobe, duljinu trajanja tonova itd. Time se jednostavno simulira ljudski faktor u svirci.
Analogna saturacija zvuka koju se dobije kompresijom s trake, optichkim kompresorima, aphex aural exciter i ostalim skupim spravama se svodi na dodavanje parnih harmonika koje dozhivljavamo toplima. Digitalne sprave uglavnom proizvode neparne harmonike koi nam zvuche hladno i digitalno. No i to je pomalo stvar proshlosti. Sprave kao SpectraQ mogu dodavati i parne i/ili neparne harmonike logikom EQ-a i to bez da mjenjaju gain pojedinog band-a. Josh uvijek to nie potpuno adekvatna zamjena za traku, ali uzmemo li u obzir cjenu pristojnog trakasha i objektivnu razliku u zvuku... IMO sve se manje isplati gombanje sa ormarima trake.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?! | oliver10 | Audio Produkcija - Tehnike | 101 | 22-10-2012 08:02 PM |
Razlika izmedju mixa na pc i na profi mixeti !! | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 94 | 30-03-2010 05:38 PM |
Razlika izmedju produkcije i pesme ?? | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 29 | 23-04-2009 11:38 AM |
Evo nesto iz moje produkcije | Manley | Promocija radova | 12 | 21-04-2007 12:25 PM |