![]() |
Humanizovanje PC mixa i produkcije
Prakticno savet/ pitanje: kako preprodukciju, produkciju i uopste kompletnu zvucnu sliku dobijenu na kompu gde su vecinom koristeni virtualni istrumenti humanizovati? NPR, jedan lik mi je rekao da se ceo mix snimi u jednom trenutku analogno i da ga ponovo obradjujem digitalno!
Koliko tu ima logike raditi destrukciju snimka? I da li mislite da to vazi i za vokal? Ili njega ne treba dirati, jer je prosao kroz dobar mic i pre-amp? |
Re: Humanizovanje PC mixa i produkcije
Quote:
|
Quote:
Sto se tice originalnog pitanja, finalni digitalni snimak moze dobiti dimenziju vishe, ali samo ako je sve jako konkretno smiksano, bacanjem na traku, ali bar na 1/2" 2 kanala, ili "proterivanjem kroz neku skupu analogiju (kompresor, limiter...) ili bar neki EQ izrazenog "karaktera"... Ali ljudi u svetu svoje digitalne mikseve salju na mastering i tek u tom segmentu ih eventualno "analogno oplemenjuju". Sve je stvar ukusa, ali po meni je digitalija i dalje daleko od skupe analogije!!! A ova pricha vazi samo za tu "skuplju" kategoriju "HUMANIZATORA"! Pozdrav...;) |
Moguce je da si ti radio na takav nacin, ali igrom slucaja, licno sam upoznat sa rezultatima takvih napora........... Kada se analogni signal, konkretno vokala, prebaci u digitalni, ti ga onda kao digitalni zapis prebacujes na traku i tada je, naravno, doslo do konverzije u analogni, a zatim ga ponovo prebacujes u digitalni da bi ga tamo naknadno editovao, a onda ga ponovo prebacujes u analogni da bi ga izbacio kao finalni produkt!............ Ne cini li ti se da da se sa takvim postupkom pomalo unistava zvucna slika?......AD/DA konvertori u tom slucaju moraju da budu externi i da kostaju par hiljada eura! :o
|
Quote:
Mislim, sve je stvar navike i tripa. Ali kao sto vec rekoh, podrazumeva se da je ceo lanac TOP!!! Polako, moj jos nije sastavljen do kraja, ali uskoro ce biti... Od kabla do stola! Ali kazem, cak i jeftinije varijante daju bolju separaciju, ali ako se ima uslova, ako je sve top, kombinacija skupe digitalije i skupe analogije je jedini bingo... I jedina mogucnost, realno... Pozdrav! |
Quote:
http://www.thefurtrapper.com/images/brass%20bucket.jpg |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
ja to postizem tako sto u midi editoru rucno pomeram note,sve dok ne dobijem taj utisak.ovo je pod obavezno kad programirash hi-hat-ove.. |
"humanize" i analogna saturacija nemaju bash veze jedno s drugim. Humanize se primjenjuje na sekvencirane trake kako bi se izbjegao "sterilitet" midi fraze. Sekvenceri poput Sonicbytes ERA imaju opciju humanize koja nudi humaniziranje groove-a, velocity-a, naglashavanja prve dobe, duljinu trajanja tonova itd. Time se jednostavno simulira ljudski faktor u svirci.
Analogna saturacija zvuka koju se dobije kompresijom s trake, optichkim kompresorima, aphex aural exciter i ostalim skupim spravama se svodi na dodavanje parnih harmonika koje dozhivljavamo toplima. Digitalne sprave uglavnom proizvode neparne harmonike koi nam zvuche hladno i digitalno. No i to je pomalo stvar proshlosti. Sprave kao SpectraQ mogu dodavati i parne i/ili neparne harmonike logikom EQ-a i to bez da mjenjaju gain pojedinog band-a. Josh uvijek to nie potpuno adekvatna zamjena za traku, ali uzmemo li u obzir cjenu pristojnog trakasha i objektivnu razliku u zvuku... IMO sve se manje isplati gombanje sa ormarima trake. |
All times are GMT +1. The time now is 09:43 PM. |