Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-02-2011, 11:38 PM   #421
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
pa da... hahaha... ako bi tako i?lo ne bi bilo takvi ili skoro nikakvih problema!
Da li je 100dB+100dB=200dB?!
Pričamo o logaritamskoj skali... ali dobro da ne zalutamo...
Oko 2 dosta okej odrađena Helmholtza u prosječnoj manjoj prostoriji i oko efikasnosti sam več komentirao, odgovor nikako! nije egzaktan, nego empirijski.........
Za helmholze konkretno, zbog prostornog "sabiranja" uticaja, tesko moze da se izvede obicna formula, slazem se... te ako jedan napravi 3dB, lako se desi da dodatni helmholz (zbog ko zna kojih razloga) ne popravi karakteristiku za vise od 1dB... iako je isti. Treba imati u vidu da pozicija igra znacajnu ulogu sto moze umanjiti efikasnost do potpune besmislenosti tih apsorbera.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 05:31 AM   #422
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
.........

p.s. da, mislim da ce valjati i peta rupa, ali ipak premeri u vecoj prostoriji, pre nego sto je izbusis.
Ovo nemam gdje, osim u dnevnom boravku koji je za 1 metar du?i od control rooma, pa i nisam siguran koja bi preterana razlika bila, a da sve trpam u auto, pa nosim nekome , to nema ?anse ovaj cijeli tjedan, jer sam bejbisiterica maloj popodne. Ono ?to stignem jest u sat-dva vremena naveče, kada nju stavim spavati.

Pa, stoga da ja ipak probu?im i petu rupu, ha ?

Studio Predator
Eomsy is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 12:01 PM   #423
Zoki
Member

Pozdrav Eomsy

Ako ti nije tesko posalji i reverb time (RT60),da li ima promena sa HelmHoltzom i bez?
Ja sam dosta vremena proveo trazeci mesta za resonatore(imam ih dosta)
uglavnom po coskovima,svaki od njih je tjunovan na svom mestu(jako bitno).Nema nikakve veze kolike su rupe,kao sto znas vazna je povrsina svih rupa zajedno.
Ja sam busio sa svim i svacim pa i po 10mm precnik jer mi je bila na dohvat ruke.
Video sam kutiju koju si pravio,mislim da je iverica pretanka i da ta kutija
ne moze dati tacne rezultate i da mu efikasnost za tu litrazu moze biti veca.Zidovi kutije(HelmHoltz resonatora )moraju biti jaci(deblji,jaci materijal).
Zoki is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 05:10 PM   #424
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Debljina je OK.

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Old 01-03-2011, 05:25 PM   #425
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eomsy View Post
Ovo nemam gdje, osim u dnevnom boravku koji je za 1 metar duži od control rooma, pa i nisam siguran koja bi preterana razlika bila, a da sve trpam u auto, pa nosim nekome , to nema šanse ovaj cijeli tjedan, jer sam bejbisiterica maloj popodne. Ono što stignem jest u sat-dva vremena naveče, kada nju stavim spavati.

Pa, stoga da ja ipak probušim i petu rupu, ha ?
ok, probusi., morace ozbiljno da se stimuje cevima.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 01-03-2011 at 05:49 PM.
Old 01-03-2011, 07:53 PM   #426
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
ok, probusi., morace ozbiljno da se stimuje cevima.

pozdrav

bogi
E sad ono kaj se bojim pitati (jer se kao pouzdam u svoju logiku, koja me "nikada" nije napustila ... tu i tamo mi je "dala" krive smjernice ), pa pitam ne?to o tim cjevima. Kada recimo imam 5 rupa u ovom slučaju, odre?em 5 komada 15 cm cijevi i gurnem u svaku rupu. Onda pomalo vadim te cijevi prema van dok iz svake rupe ne rezonira na 100 Hz-a! Taj dio sam shvatio . No kad to u?timam, da li onda re?em vi?ak cijevi koja ostaje van kutije ?? Tu moja "prokleta" logika nala?e da je bitan onaj dio koji se nalazi u kutiji, kaj ne? A nebi ba? htio da mi viri nekih 5 cm cijevi iz kutija , neće bit lijepo kada prevučem tkaninu preko njih ...

@ Zoki
RT60 se nekaj promjenio, ali tu mogu i pripisati polu-zavr?ene binarce ...

Studio Predator
Old 01-03-2011, 08:01 PM   #427
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:
... te ako jedan napravi 3dB, lako se desi da dodatni helmholz (zbog ko zna kojih razloga) ne popravi karakteristiku za vise od 1dB... iako je isti.
To me zanimalo ...

[/quote] Treba imati u vidu da pozicija igra znacajnu ulogu sto moze umanjiti efikasnost do potpune besmislenosti tih apsorbera.
[/quote]
Imam jo? ona dva sjedeća Helmholtza od po cca 125 litara, koji su na kotačima, pa kad i njih u?timam (gerila style ) ih mogu da ?altam po zadnjem dijelu studija ... inaće stoje uz sami zid, pa mo?da će tamo da i najbolje rade (mislim kut-zid/pod) kada su mi u samim kutovima već SC-i.

@NLP

Htio sam prvo da vidim kaj se de?ava sa jednim ?timovanjem H. rezonatora, da vidim kak to izgleda, a onda idem sa ?timanjem ostala 4 u komadu ... Dao Bog za 7 Db- a ukupno i ja sam na konju!!!!

P.S. To Boggy. Probat ću premje?tanjem zvučnika da rije?im onaj veliki dip na "dva manja", ali za to mi treba barem cijelo prijepodne, a to do subote nemam, tak da do tada radimo na H-ima, kad već znamo koju gerila tehniku upotrijebiti ... (totalno si mi bacio osmijeh na lice sa tom izjavom ) ...

Studio Predator
Old 01-03-2011, 08:10 PM   #428
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
E sad ono kaj se bojim pitati
pitaj, makar i ne znali da ti damo odgovor
Quote:
(jer se kao pouzdam u svoju logiku, koja me "nikada" nije napustila ... tu i tamo mi je "dala" krive smjernice ),
i meni se to desava(lo)
Quote:
pa pitam nešto o tim cjevima. Kada recimo imam 5 rupa u ovom slučaju, odrežem 5 komada 15 cm cijevi i gurnem u svaku rupu.
da
Quote:
Onda pomalo vadim te cijevi prema van dok iz svake rupe ne rezonira na 100 Hz-a!
da
Quote:
Taj dio sam shvatio . No kad to uštimam, da li onda režem višak cijevi koja ostaje van kutije ??
Naravno, ali se ondaK mrdne podesena frekvencija za koji herc... ipak.

Mozes da biras:
1. Da narezes gomilu cevi razlicitih duzina, pa da ih gurkas na probu,
2. Ubacis dugacku pa je skracujes testerom za metal
3. Ubacis dugacku pa je izvlacis po malo dok ne bude dovoljno, i onda odrezes visak (s tim sto napravis malu gresku)

Pri tom imaj u vidu da svih cetiri pet cevi/rupa rade u "horu" tako da medjusobni uticaji postoje.... nisu preterani ali postoje, takodje mogu da se pojave i parazitne oscilacije zbog sprege dve bliske cevi... no kod tebe nece biti takav slucaj jer ti je apsorpcija u kutiji prilicno "heavy".
Quote:
Tu moja "prokleta" logika nalaže da je bitan onaj dio koji se nalazi u kutiji, kaj ne?
Pronicljivost/intuicija te dobro sluzi
Quote:
A nebi baš htio da mi viri nekih 5 cm cijevi iz kutija , neće bit lijepo kada prevučem tkaninu preko njih ...
Pa vidi... ja sam akusticar a ne enterijerista

pozdrav

bogi

Old 01-03-2011, 08:18 PM   #429
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
...............
P.S. To Boggy. Probat ću premještanjem zvučnika da riješim onaj veliki dip na "dva manja", ali za to mi treba barem cijelo prijepodne, a to do subote nemam,
Helmholze spremamo za takav setup... ona rupchaga na 80Hz se ne da popraviti nikakvim poznatim metodama.... mozda EQ .... ali o tom potom... ovo sa pozicijama je mnogo efikasnije.
Quote:
tak da do tada radimo na H-ima, kad već znamo koju gerila tehniku upotrijebiti ...
jeste
Quote:
(totalno si mi bacio osmijeh na lice sa tom izjavom ) ...
Pa da ti pripremam rupe za sanduke za koje ti nisam ja rekao kolike da pravis, nego sada prilagodjavamo tvojim problemima je cista guerrilla ili u prevodu improvizacija! No ... ako vidim da je sagovornik kulturan, i nije smarach/gnjavator, te ako je strpljiv i raspolozen da, pre svega, sam sebi pomogne,... ok.. ja sam spreman da doprinesem koliko znam i umem!

pozdrav

bogi

Old 01-03-2011, 08:18 PM   #430
Eomsy
Pro Member

Eomsy's Avatar

Quote:

Pronicljivost/intuicija te dobro sluzi
Jbte, 'ko bi reko ...
Quote:
Pa vidi... ja sam akusticar a ne enterijerista
He, he, glavno da hoda ... Danas bu?im rupu,a sutra guram cijevi ... Misli? da će 15 cm biti dovoljne du?ine? Čist da ne bacam previ?e cijevi bez-veze ...

Studio Predator
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules