|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
mod?rateur analogue
|
![]()
prva faza mojih radova je gotova. u ex-balkon sam ugradio PVC prozore, tervol pod knauf prema van, ofarbao, i na kraju - cijeli oblozio sa DIY broadband absorberima. koristio sam 18 and 12cm panele od konoplje (termo-hanf.de). ideju sam za to dobio od kolege sa GS. glavni razlog je bio - nema stakla, nema kvarca (ne podnosim stakl. vunu.) i vrlo slicna ili bolja akusticka svojstva kao owens corning. podaci su tu: SCHALL_Englisch.pdf
okvir sam slozio u photoshopu i dao stolaru da mi izradi. otvoren je sa svih strana jer tako jos bolje radi nego kad je u punom drv. okviru. takodjer, htio sam da budu lagani i mobilni - ako budem selio studio sve mogu demontirati u roku par minuta. svi vise na nosacima u tiplama, osim dva panela na prozorima koji samo stoje na klupcici i skidam ih kad ne snimam da imam sunca ![]() jos mi je ostala ugradnja novih PVC vrata, u stilu kao sto su prozori, i panel koje ce se vjesati/skidati na ta vrata. za sada drzim zakacen jedan oriolik. na donje panele sam metao i tzv. FRK sloj, odn. papir za izolaciju vlage - to daje vise absorpcije od 125Hz na nize, i malo reflektira hi mid i hi. ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
mod?rateur analogue
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() imao sam prvo snimanje u cetvrtak. klijenti zadovoljni, ja zadovoljan. nakon ovoga ide sredjivanje mix room-a - bass trapovi, rfz, strop itd. kupio sam dovoljno materijala i za to. s time da na RFZ pozicijama namjeravam kombinirati - sloj azmafona, pa konoplja. a ako se studio zapali naduvat ce se cijeli kvart .. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Hvala, clusterchord!
Stavljam na sticky. Ako mozes malo samo da ispricas kako si i gde nabavio materijal od konoplje, mislim da bi to i ostale zanimalo. pozdrav bogi
![]() |
#4 |
mod?rateur analogue
|
![]()
hej Boggy.. pa nabavio sam ga u njemackoj, i uvezo na firmu od prijatelja. mateirjal je vrhunski, i teze se proizvodi od npor owens corning-a pa je tako i skuplji. jedan 18cm panel 120x160 je oko 19 eura. shipping je relativno skup, ali ne kao iz amerike. ja sam uzeo skoro 5 kubika, i to me izaslo 730 eur materijal, plus 250eur shipping do vrata u zagrebu (kuhne n nagel - to sve thermo hanf organizira , nem abrige). spedicija i pdv su mi jos uzeli nesto, ali pdv cu si vratiti natrag.
firma je: http://www.thermo-hanf.de vise infa na engleskom o materijalu : http://www.thermo-hanf.de/upload/pdf...t_2004_ENG.pdf gustoca im varira kako koje godine od 25 do 40kg/m3. ove godine je 30. s time da je materijal flexibilan, ako hoces povecati gustocu, malo ga stisnes - npr. ja sam zagurao 18cm panel u okvir od 16cm.. materijal je izuzetno porozan, puno vise od stkl vune. sad kad sam ga instalirao, cini se fantastican u basevima, rekao bi da je st vuna nesto bolja u visokima. ali visoki su najmanji problem, dodas jedan azma i gotovo. ja nisam htio da mi booth bude pretaman, vec da ubije sve te midlove, niske midlove i baseve. difuzori su tip 734, i rezani su od gustog 30kg/m3 industrijskog stiropora, farbao sam ih bojom za zid, dvije ruke, da povecam reflektivnu povrsinu - daje mi dodatni presence na vokalu - isto su pomicni ako hocu vise gusenja stavim panel umjesto difuzora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Moderator
|
![]() Quote:
Pri tom, konoplju postujem... ipak je to prirodan materijal. ![]() Quote:
Inace smo nalazili konoplju na trzistu, ali je to bilo dosta skuplje od ovog tvog resenja. Quote:
Staklena vuna je dosta teza, i opet ima svoju funkciju, ali i prasina koja se "emituje"... nije bas zdrava... tako da se mora praviti kompromis. Quote:
Svaka cast!!!! Hvala na slikama!!! pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#6 |
mod?rateur analogue
|
![]()
generalno mi se cini da je atenuacija prilicno linearna. jednostavno soba prakticki nema odjeka, s time da se nije pojavio onaj efekt "pritiska na uho" koji je tipican za sobe s tanjim rijsesenjima ili sa spuzvom - gjd e je atenuacija ogromna za hi i mid, ali je nema za niske. ovdje je zvuk vokala ostao prirodan.
azma za usporedbu, kad pricam u 2cm panel malo bolje gusi visoke. medjutim kad zagusis cijelu sobu sa konopljom , to vise nema efekta jer si postotno dovoljno pokrio koliko trebas rusiti visoke. (princip piramide - sto visa frekva to manje gusenja, sto niza - vise gusenja) . mixing room necu cijeli gusiti naravno, pa zato i idem na kombinaciju s azmafonom samo na RFZ (reflection free zone) pozicijama - lijevo desno iza ispred gore. 16cm konoplja, 2cm azma. a bass trapovi ce i dalje biti samo konoplja sa FRK slojem. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Tu imas onu "grubu ivericu",... poigraj se malo sa njom... ako imas volju, i ako hoces lepe refleksije,... nije mnogo homogena, i nema puno lepka na povrsini, vise je drveta... a nije ni mnogo skupa... ona meni cak simpaticno izgleda. Moze ti dobro odraditi posao u cilju kombinacije apsorpcije i refleksije... Mozda cak da od necega takvog uradis nekoliko 734 na mestima prvih refleksija (bocno, gore i iza ledja)... ako ti finansijska konstrukcija i volja pokriva tu akciju, naravno. Quote:
Sa konopljom, azmafonom i raznim drvenim materijalima, ako ih zadrzis mobilne... mozes prakticno "trimovati" sobu do mere kako ti najvise odgovara... Drago mi je da si pronasao konoplju prihvatljive cene... to je sasvim specifican materijal i u kombinaciji sa azmafonom ti moze obezbediti odlicne rezultate... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#8 |
Pro Member
|
![]()
pa da zavijemo ovaj nazdravimo :]]] ipak ima neke koristi i od industrijske duvke :]
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
mod?rateur analogue
|
![]() Quote:
sto se tice ostalih non-RFZ podrucja, znaci bass trapovi i ostale lokacije , konoplja sa FRK daje finu, tek neznatnu refleksiju highs/hi mids, sto je pozeljno da rezija nebude premrtva, Quote:
generalna logika je dakle, stavljati 734 na RFZ pozicije, u ovakvoj sobi ko mojoj nema smisla (4.7x3.36.2.55), prekratke su distance. osim odotraga, za sto vec imam plan - dat cu napravit 3 Skyline diffuzora 60x60 (12x12 kockica) od drveta. za dubinu max 25cm podrucje rada mu je 688Hz do 3kHz. sto je i najinteresantinje. za ispod toga se brinu trapovi i broadband sa FRK slojem. drvo u pravilu i jest bolje za difuzore, kako kod skyline tako i za 734. medjutim, u vecini studija sa 734, na stropove se obicava metnuti od lakses materijala i plice (tanje). ja sam radio sa stiroporom ,ali moze i lijevani pvc, prozirna plastika itd itd.. mislim da je to prvenstveno zbog dimenzija, troska, a i sigurnosti - ako ti puni, drveni 734 difuzor padne na glavu ima da te nema.:o svakako ostavit cu si prostora za mjenjanje i eksperimentiranje. ostat ce na stropu dovoljno mjesta za , po potrebi i tuned bass trap - centriran oko room noda za visinu, i odotraga za po duzini, i sa strane ako bude trebalo za node od sirine - u tom krajnjem slucaju isao bih tu na onaj winnerov sistem sa sper ili ivericom koja hermeticki zatvara trap. ali bi ih naravio uske sa raznim debljinama, da mi opet rade difuznije. makar on mi je savjetovao za manje sobe (i to "manje" po amer. standardim) bolje je sve rjesavati sa broadband panelima, ako na kraju usfali visokih ond. postane premrtvo, dodati koji FRK sloj na panel ili koji difuzor tu i tamo. ugl. radio jesam tako da je sve promjenjivo, moze se skinut, montirat ponovo, zamijeniti materijal itd.. treba se na sve naviknuti prije nego postavim konacnu varijantu, tako sam radio i kod razmjestaja studijskog namjestaja, sinteva, ergonomije i dosega ruke itd itd.. sve je to spor ali dostizan proces. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
DIY Vocal booth & Control room?! | Eomsy | Dizajn i konstrukcija studija | 719 | 20-10-2014 09:35 PM |
VOCAL???HITNO | Zid | Audio Produkcija - Tehnike | 11 | 02-09-2005 06:39 AM |