Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Produkcija Elektronske Muzike

Produkcija Elektronske Muzike Sve sto vas interesuje u vezi produkcije elektronske muzike, modernih zanrova i pravaca:

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 26-03-2010, 04:06 PM   #41
djtopa
Junior Member

Default Re: Kick i bass u House glazbi?

Quote:
Originally Posted by Mika Technika View Post
taj waves eq odma u kantu!

iseci sa njim neke frekvencije i probaj sa bilo kojim drugim, i sve ce ti biti jasno
A jbg!Neki ka?u Waves zakon neki ne,pa bolji je valjda od onog ugrađeng u Cubase 5 (Onaj je 4 way)
djtopa is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 06:16 PM   #42
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

nemoj da ti neki kazhu! uzmi lepo sam pa se uveri
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 06:25 PM   #43
djtopa
Junior Member

Quote:
nemoj da ti neki kazhu! uzmi lepo sam pa se uveri
Probat ću koji mi i preporučaš i ako znaš neki VSTi za bass dobar i sax?
Old 26-03-2010, 06:26 PM   #44
google
Banned

Quote:
Originally Posted by djtopa View Post
Probat ću cijeli audio projekt ponovo bez ikakvih pluggina izvući najbolje
To je najbolja i najbraza varijanta.

1. Poslusaj sta ti uopste treba od tih kanala. I obrisi kanale koji prave sranje, ima najmanje jedan takav kanal.

2. Od toga sto ti ostane, preslusaj da li sve vreme treba da bas sve svira, obrisi nepotrebno.

3. Od ostatka, preslusaj da li ssve treba da svira uvek istom glasnocom, kad neki kanal svira nesto sto je bitno, drugi se utisa.

4. Posaljes manje vazne kanale na jednu grupu i smanjis sliku sa dobrim eq. Npr Sonny Oxford (nema boljeg native eq, obican eq koji radi, a ne kvari).

5. Insertuj jedan niskopropusni na bas. Ima da se sve cuje jasno.

Dosta. Snimis, pa ponovo snimis pod drugim imenom i onda:

6. Probaj vrlo oprezno po hi/low pass gde treba tako da se ne primeti da je seceno. Seces samo krajnje delove spektra koji se jedva cuju.

7. i mali pik na srednim, ne treba vise od 3 db. Samo jedan na kanalu, svaki u svojoj oktavi, da se slaze sa tonalitetom pesme. Razlicit q na svakom.

8. Limiter + diter u masteringu. Najvise 5 db odseces. 3-4 je dovoljno.

Quote:
Probat ću koji mi i preporučaš i ako znaš neki VSTi za bass dobar i sax?
Ja sam za bas uzeo Yamaha RBX 765a, odsvirao i to je to. Bas je nabudzen, velik i sirov, a ne smeta ostalim instrumentima. Sa Cambridge eq sam sekao strmo na oko 25 -40 Hz i 12.5- 15 kHz. I to je dovoljno da izadje.

Sintove ne koristim, ali se secam da je bio jedan vrlo interesantan, mislim da se zvao VST Morfology. Dobar zvuk ima stari Roland JVC 880, ako sam pogodio oznaku. Mozes ga naci dzbe, a ima odlican synt bas, vredi ga uzeti samo zbog tog basa, a ima lepih i interesantnih zvukova za klavijature.

Ako kupis jos i jedan dobar hardverski reverb, to bi bila vrlo ozbiljna produkcija. A i bez reverba je solidno, ne moras davati novac gde ne moras.

Last edited by google; 26-03-2010 at 06:57 PM.
google is offline   Reply With Quote
Old 26-03-2010, 06:36 PM   #45
djtopa
Junior Member

Quote:
Originally Posted by google View Post
To je najbolja i najbraza varijanta. Poslusaj sta ti uopste treba od tih kanala.

2. Od toga sto ti ostane, preslusaj da li sve vreme treba da bas sve svira, obrisi nepotrebno.

3. Od ostatka, preslusaj da li ssve treba da svira uvek istom glasnocom, kad neki kanal svira nesto sto je bitno, drugi se utisa.

4. Posaljes manje vazne kanale na jednu grupu i smanjis sliku sa dobrim eq. Npr Sonny Oxford.

5. jedan niskopropusni na bas. Ima da se sve cuje jasno. Dosta.

6. Probaj vrlo oprezno po hi/low pass gde treba tako da se ne primeti da je seceno.

7. i mali pik na srednim, ne treba vise od 3 db. Samo jedaan na kanalu, svaki u svojoj oktavi.

8. Limiter + diter u masteringu. Najvise 5 db odseces. 3-4 je dovoljno.
OK;točke 5,6,7 dali misliš samo na bass ili na sve?
A bass mora svirati tako kako je i sve mi treba kako je i sada.
Vidiš to sa stišavanjem mogu probati...
Probao sam ja stavit dupli kick i bass no onda je tek kuršlus kad krenu svi instrumenti još više nestanu kick i bass.

Još nešto koje monitore da uzmem do 500 Eura?
KRK?Alesisi MK2?
Kolega ima Alesise i nekako su mi prepuni srednjih onih što smetaju nisam baš oduševljen njima...ima u oglasu rabljeni Rokit 5 po dobroj cijeni.
radim u maloj sobi cca 3-3m punoj ormara i stvari...

Last edited by djtopa; 26-03-2010 at 06:57 PM.
Old 26-03-2010, 07:30 PM   #46
google
Banned

Quote:
OK;točke 5,
niskopropusni na samo bas gitaru. Moze i malo slobodniji.

[quote=djtopa;275165,6,7 dali misli? samo na bass ili na sve?[/quote]Mislim na ostale instrumente. Vro strmo i vrlo oprezmo, seces samo ono sto ne cujes jasno, sto smeta ili se cuje kao "muljanje", "mulanje", "gruvanje", "duvanje" i sl. Ako toga nema, onda samo malo, krajnje delove spektra.

Mali pik na srednjim, moze na svaki kanal, do 3 db (moze i vise, ali nema potrebe) to je varijanta sto manje zahvata da bi se neki zvuk jasno cuo. A idealno je nista ne dirati. A kad seces, onda seci ono sto je u pozadini, krajnji spektar, gde se skoro i ne cuje da je odseceno i ono sto smeta sluhu, sto zvuci gadno. To ce vrlo malo popraviti sliku koja ce zvucati malo vece (nista izuzetno).

Ali ce liciti na miks.

Quote:
A bass mora svirati tako kako je i sve mi treba kako je i sada.
Ibiraj tri kanal koji zuce najlepse zajedno, ono sto je najvaznije. Sve ostale mutiraj.

Onda odmutiras prvi, poslusaj kako rade zajedno. Cim ti zasmetaslici odseci jedan takt ranije. Posle nekog vremena ponovo pusti da svira. Onda odmutiraj sledeci.

Isti postupak. Potrebno je da ima slobodnog prostora da bi se 1. plan cuo jasno i veliko. To tako mora, jer bolje zvuci.

Quote:
Vidi? to sa sti?avanjem mogu probati...
To su sve stare i proverene tehnike, koje se primenjuju vec vekovima i moze ladno da izadje ceo sinfonijski orkestar na taj nacin, a kamoli 10-15 kanala.

Quote:
Probao sam ja stavit dupli kick i bass no onda je tek kur?lus kad krenu svi instrumenti jo? vi?e nestanu kick i bass.
Naravno. Nema potrebe duplati, treba smanjiti zvucni spektar, a povecati. Instrumenti "nestaju", kada nema dovoljno prostora, tada se "gue" i "nestaju", jer ih vise NE CUJES JASNO. Da bi ih cuo JASNO. MORA da se napravi PAUZA kod manje bitnih instrumenata. Kapiras?

Quote:
Jo? ne?to koje monitore da uzmem do 500 Eura?
Ako moze nadji Adam A7, tu je negde sa cenom, Dynaudio BM5a. Oni su nesto skuplji, ali ne mnogo. To su vrlo fine kutije za te pare, samo ih nemoj unistiti. Aktivni su. Upalis/radis.

U maloj sobi ne vredi uzimati neki sa mnogo basa, neces nista moci cuti, jos malo ce se jace cuti bas.

Ovi sto sam naveo, imaju malo manje basa, koji ce se u maloj sobi cuti ok. Kada uradis miks na njima, na drugim kutijama ce se cuti bas malo jace, sto je verovatno pozeljno za tu muziku koju radis.

Ako miksas na sistemu sa vuferom (sto je u maloj sobi vrlo glupavo resenje), na ostalim kutijama ce faliti basa.
Old 26-03-2010, 08:40 PM   #47
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Quote:
Probat ću koji mi i preporuča? i ako zna? neki VSTi za bass dobar i sax?
preporucujem ti bilo koji sem waves-a, znaci bukvalno, mozes probati: sonox oxford, apeq, sonalksis, voxengo gliss eq.. itd, svi su bolji od waves-a.
a ako hoces da bojish zvuk onda je tu neprikosnoveni: Genwave EQ.
a za mastering je neprikosnoven: Brainworx BX Digital i novi i staru verziju treba imati, u novoj je nesto drugaciji hi pass i low pass u 1-voj je bolji imas mono+stereo i sve se fino dotera

da ponovim jos jednom: od waves-a mozes sve koristiti, samo ne eq.

za sax ne znam ni jedan vst, ali za bass ima trilogy ili novi trilian imas jos neke synthove, tipa: Rob Papen SubBoomBass..

Last edited by Mika Technika; 26-03-2010 at 09:20 PM.
Old 26-03-2010, 09:17 PM   #48
google
Banned

Quote:
preporucujem ti bilo koji sem waves-a, znaci bukvalno, mozes probati: sonox oxford
Ovo je ozbiljan alat.

Quote:
apeq, sonalksis, voxengo gliss eq..
Ovi su isti ko i Waves ili gori. Waves SSL je klasu bolji od njih.

Last edited by google; 26-03-2010 at 09:25 PM.
Old 26-03-2010, 09:21 PM   #49
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Quote:
Originally Posted by google View Post

Ovi su isti % ko i Waves ili gori. Waves SSL je klasu bolji od njih.
ssl nisam koristio, tako da ne znam kako zvuci u poredjenju sa ovima

Last edited by Mika Technika; 26-03-2010 at 09:24 PM.
Old 26-03-2010, 09:39 PM   #50
google
Banned

Radi za klasu bolje. Dosta eq upropaste zvuk cim ih insreetujes (malo zamuljaju zvuk), ne znam kako da opisem, to se jasno cuje na dobrim kutijama, posle toga isto to mozes primetiti i na osrednjim monitorima.

SSL, ne kvari zuk, nije los, ko voli takav zvuk. Oxford je drugasciji, ali isto tako ne kvari zvuk.

Mada su svi eq, najbolji za izbegavati. Treba ih koristiti sto manje. Mora biti sve tip- top pre produkcije.

Mada svi (i ja) smo radili, osrednja pesma, pretrpan aranzman, glup miks, pa budzenje do zore u masteringu. Ja sam odustao od toga i vratio se na tezu i posteniju varijantu> pisi, dok ne ubodes, bar ces nauciti kako se radi aranzman i cemu sluze instrumenti u miksu. Kako treba odsvirati da bi zvucalo i sl.

Eq i ostalo dodju kao, ne slag na tortu, vec tresnjica na slag.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules