Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Produkcija Elektronske Muzike

Produkcija Elektronske Muzike Sve sto vas interesuje u vezi produkcije elektronske muzike, modernih zanrova i pravaca:

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 22-03-2010, 04:55 PM   #1
djtopa
Junior Member

Default Kick i bass u House glazbi?

Pozdrav svima novi sam ovdje i u produkciji...
Zanima me ono ?to me najvi?e pati a to je dobiti dobar zvuk kicka i bassa
u Houseu,radim u Cubaseu 5 ,većinom VSTI:Nexus2,Hypersonic,vengard,B-58 itd...imam par pjesama ali me muči mix da je to za poludit(dodu?e radim ga na Mission zvučnicima,nemam monitore mo?e i preporuka nekih za House mjuzu,ne preskupo)

Na?ao sam neki tutorial i napravio(bar mislim sve OK ) kako pi?e i kick zvuči gore nego bez tog EQ i kompressora(Midi je kick iz Nexusa)...probao sam valjda 10 puta.
NIje mi jasno najvi?e ?to pi?e srezati freqve ispod 64hz jel to znači ispod 64 smanjit sve da niminum?jel ako tako napravim bassa u kicku nema ni?ta i zvuči katastrofalno... I stalno uspoređujem s pjesmama koje mi se sviđaju
a da na početku kick sam svira i nikako dobit dobar zvuk...

Uslikat ću screen Waves 10EQ kako sam podesio EQ na kicku da vidite jesam uopće dobro sku?io te freqve i sve...

THNX evo :

-------------------
KICK TUTORIAL
-------------------

Kick (ili kasa) je masivan element s vechinom "prostora" izmedju 30 i 120 Hz, ali se "protezhe" nerjetko i do 8 kHz. Jasno je da je EQ-ing
kase apsolutno potreban jer u protivnom ona sama "zauzme" gotovo polovicu "slike". Iako nema nekih pravila o tome kako se to radi ja
sam tokom godina razvio jednu relativno jednostavnu tehniku koja u 90% sluchajeva ima dobar rezultat, a ide otprilike ovako:

1. Odaberite bilo koi kick koi vam se svidja i odsvirajte kratak loop u najbrzhem beat-u koji che taj kick svirati u stvari.

2. Dignite nekakav EQ (preporucham VST Refined Audiometrics EQX) i UVIJEK imajte otvoren nekakav analyzer (preporucham odlichan i
besplatan VoxengoSPAN). Prvo pogledajte gdje je kick najglasniji. To mozhe biti bilo gdje izmedju 50 i 120 Hz. Ako je ispod 50 Hz zajebite
radnju. Bude li vam trebao sub uz kasu to radije napravite posebno. Kasa mora bit artikulativna, chvrsta i vodechi ritmichki element.
Dakle recimo da je peak kase na 80 Hz. To je mjesto koje EQ-om NIKAKO nechete dirati. Ako mix zahtjeva da oslobodite bash taj "prostor"
promjenite kasu. Bez puno razmishljanja krenite sa peak EQ-om na 250 Hz i to tako da spustite gain maximalno koliko EQ dozvoljava i Q na
najnizhu moguchu vrijednost (-18 dB ili vishe, a Q obichno ima drugachije oznake kod svakog proizvodjacha).

3. Zvuk kase sada bi morao biti drastichno drugachij, i pomicanjem Q-a (Q je shirina krivulje EQ-a koja je najuzha kada Q "dignete" do
maximuma) prema vechim vrijednostima kasa bi u jednom trenutku trebala zazvuchati dobro. Ponekad je potreban vrlo uski Q, a
ponekad potpuno shirok. To ovisi i o samoj kasi koliko i o vashoj viziji dobrog kicka. Nemojte se pretjerano boriti sa Q-om na 250 Hz.
Jednostavno nadjite neku prolaznu postavku pa idemo dalje.

4. Kasa obichno ima poprilichno informacija ispod 30 Hz i one apsolutno smetaju. Koliko god to dobro "nabijalo" kad kasa svira sama,
u mixu to stvara stravichan metezh, a ljudsko uho ionako ne chuje te frekvencije. Dakle opcija A je LOW SHELF na 64 Hz i
experimentiranje sa postavkama gain-a i Q-a ili za one slabijih zhivaca i zvuchnika jednostavnija opcija B sa HI PASS 24dB ili 2-pole
filterom na 64 Hz. Q-om takodjer mozhete experimentirati, samo pazite da se krivulja EQ-a ne deformira tako da pojachava frekvencije
iznad 64 Hz! U ovom trenutku kasa se mozhe doimati loshom, ali s vremenom chete nauchiti prepoznati kada je Q dovoljno "visok".
Zashto bash 64 Hz? Krenuli smo sa 250 Hz, i obzirom na to da je zvuchni spektar kvadratichne skale, znamo da je 125 Hz tochno oktavu
nizhe od 250, a 62,5 je dakle 2 oktave nizhe. Ovakvo EQ-anje (po oktavama) sigurno neche proizvesti krivi tonalni balans,
i primjenjivo je na sve soundove, samo s puno manje gain reduction-a nego na kasi. Obzirom da na ovako niskim vrijednostima
(ispod 100 Hz) EQ funkcionira relativno nezgrapno, i krivulja nikad nie okomita, obichno rezultat bude bolji ako skinemo par Hz vishe,
no nie krivo niti ako vam kasa bolje zvuchi sa LOW CUT-om na 60 ili 58 Hz. Na zhalost bez monitora ovaj dio posla je poprilichno tezhak,
pa ako ne chujete razliku u pomicanju tih par Hz jednostavno ostavite 64Hz i idemo dalje.

5. Dakle ako smo preskochili oktavu ispod 250 Hz onda preskachemo i onu iznad, i sljedechi peak parametar ide na 1 kHz, te josh jedan na
4kHz. Ovdje je obichno dovoljno -3 do -12 dB relativno uskog Q-a, s time da 4 Khz uvijek smanjujete manje i uzhe nego 1 kHz.
Konstantno se tokom tochke 4 i 5 povremeno vrachajte parametru na 250 Hz i provjeravajte postavke. Kako uklanjate ostale frekvencije
obichno pojas 250 Hz zahtjeva sve manju korekciju. Ja obichno zavrshim sa -12 dB, ali uvijek postoje i iznimke. Shirinu Q-a na 250 Hz
korigiram josh stotinjak puta tokom slaganja stvari U biti ovo je G-SPOT kick-a i tu ga je najlakshe prilagoditi ostatku aranzhmana.

6. Izmedju 4 i 5 kHz nalazi se "PRESENCE" kick-a ili njegov "SNAP" Sve iznad toga je apsolutni vishak pa slobodno nakeljite josh i jedan
LOW PASS filter. Neka to bude isti filter (24 dB ili 2-pole) kao i onaj na 64 Hz, a pozicionirajte ga gdje god vam zvuchi OK. Ovako visoke
frekvencije vishe nemaju razluchiv pitch pa izoblichenja ne mogu nastati neovisno o oktavama. Ja ponekad umjesto parametric
EQ-a na 4 kHz stavim LOW PASS, a "SNAP" kicka nadomjestim josh jednim layerom u sempleru. Za to obichno upotrijebim kakav snare
ili clap, ali to je vech tehnika koja zahtjeva malo prethodnog iskustva sa ovom EQ tehnikom. Tokom procesa stvaranja stvari neprestano
provjeravajte postavke EQ-a na kicku i slobodno ih korigirajte gain-om i Q-om tako da stvorite dodatnog mjesta za druge instrumente.
Nie bitno kako kasa zvuchi na "SOLO"... bitno je kako "lezhi" u mixu EQ-anje je za sad gotovo, ali tek smo pocheli

7. Kompresija je neshto s chime ne mozhete nikako pretjerati kada je kick u pitanju ukoliko slijedite neka pravila i koristite kalkulator
Ako je tempo 120 bpm-a i minuta ima 60 sec. ispada da kick lupa svakih 500 msec. (0.5 sec.). U tih 500 msec kick mora pocheti i zavrshiti.
Traje li sample dulje od 500 msec. OBAVEZNO podesite ADSR (u daljnjem textu attack, decay, sustain i release) tako da kick zavrshi
unutar ovog ciklusa. Sljedecha pretpostavka je da ne zhelite da kick galami kad zasvira bas nota, a svakako bi trebalo izbjechi njihovo
istovremeno "okidanje" ukoliko ne koristite sidechain kompresiju (a o tome vishe nekom drugom zgodom). Dakle glavnina kicka bi
morala odsvirati unutar 250 msec ili manje, ovisno o tome kakva je bas linija. Ja pretezhno koristim vrlo kratke i masivne kickove s trajanjem ispod 100 msec. ali to je dosta specifichno i neuobichajeno pa se time nemojte opterechivati.

8. Kick je najlakshe kontrolirati JEDNOPOJASNIM kompresorom. Izrachunajte koliko kick treba trajati i tu vrijednost u msec. upishite u
parametar ATTACK. Ako dotichni kompresor nema to izrazheno u msec. - promjenite kompresor. Waves R-Comp je Idealan za ovaj posao.
ATTACK oznachava vrijeme koje prodje od trenutka kad zvuk "dotakne" TRESHOLD (u dB) do trenutka kada se kompresor aktivira. Dakle
u ovom sluchaju tochno kad zhelite da kick prestane "galamiti" Parametar RELEASE mozhete spustiti na 50 do 100 msec. On oznachava
koliko dugo che kompresija "drzhati" nakon shto zvuk padne ispod TRESHOLD tochke. Za sada nas to ne brine.

9. TRESHOLD spustite do kraja. Kick bi trebao biti "ugushen" ali bi se svaki udarac kicka trebao chuti jednako glasno i bez "zapinjanja".
Ako to nie sluchaj smanjite RELEASE ili ATTACK dok ne dobijete ravnomjernu kompresiju na svakom kicku.

10. Kada ste s time gotovi podizhite TRESHOLD prema vrhu sve dok kick ne dobije nazad "razgovjetnost" i "snap". Ako kompresor ima
"auto gain makeup" obavezno ga iskljuchite odmah u pochetku tochke 8. Kada ste relativno zadovoljni kickom podignite gain tako da kick
ima glasnochu od -10 do -8 dB. To je neka optimalna glasnocha kicka u mixu prema kojoj mozhete prilagodjavati ostale volumene bez straha
da che u jednom trenutku sve skupa trebati stishavati.

11. Nakon ovako agresivne kompresije dolazi do nuzhnih izoblichenja i stvaranja vecheg broja harmonika (kao lagana drive distorzija).
Prvo provjerite sve postavke EQ-a, a posebno "pojas-250" i korigirajte po potrebi, a zatim ako mislite da je potrebno stavite josh jedan
EQ nakon kompresora i dodatno korigirajte kick NA ISTIM MJESTIMA ali s drastichno suptilnijim korekcijama. To u pravilu znachi manji
gain reduction i shiri Q. Obzirom na to da sam perfekcionist ja uvijek koristim "postcompression" EQ, no za grublju (techno-like) produkciju
to najcheshche i nie potrebno. Korigirajte "output" EQ-a tako da volumen ponovo bude -10 do -8 dB. Ova metoda je izrazito uchinkovita,
ali zahtjeva pomalo vzionarski pristup, jer u nekim fazama kick zvuchi ochajno, i tu se jednostavno treba oduprjeti porivu da odstupite od
opisane tehnike i pomaknete pozicije EQ-a. U pochetku mi je trebalo 2-3 sata za kompletan postupak, ali sada to obavim u cca 10 minuta,
i rijetko moram naknadno popravljati postavke tokom mixa. S vremenom nauchite prepoznati kada je odredjena faza EQ-anja dala
optimalan rezultat, i tada sve postaje drastichno brzhe.

Last edited by djtopa; 22-03-2010 at 05:01 PM.
djtopa is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2010, 05:41 PM   #2
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Default Re: Kick i bass u House glazbi?

Sve pohvale na obimnosti i detaljnosti tvog posta, ali mi nekako sve to zvuci kao receptura u nekoj apoteci Naravno, bez ikakve uvrede nemoj shvatiti ovo, ali nije namestanje kick-a i bass-a u ovoj vrsti muzike rocket science

- dobri samples, sounds koji zahtevaju minumum procesinga(idealni slucaj)
- aranzman tj u ovom konkretnom slucaju distanca izmedju kick-a i bass-a u notnom aspektu, tuning
- balans iliti leveling - ljudi uglavnom stavljaju da bass i kick budu iste jacine
- dobar monitoring, u idealnom slucaju sa povremenom asistencijom sub-a jer je to ipak bitno za House
- mix od strane nekog ko ima iskustva sa transliranjem mixeva iz kucnih uslova u neki klub na vecem ozvucenju
- mastering

Po meni je najidealniji slucaj imati analogne sprave kad je u pitanju dobar, jak i tight bass sound...koliko god voleo digital i dalje mi ti softsynths nemaju to sto treba..kad cujes Waldorf ili Minimoog jasno je o cemu pricam ...mada nije nemoguce pribliziti se tom sound-u softverski
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2010, 06:22 PM   #3
djtopa
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Sve pohvale na obimnosti i detaljnosti tvog posta, ali mi nekako sve to zvuci kao receptura u nekoj apoteci Naravno, bez ikakve uvrede nemoj shvatiti ovo, ali nije namestanje kick-a i bass-a u ovoj vrsti muzike rocket science

- dobri samples, sounds koji zahtevaju minumum procesinga(idealni slucaj)
- aranzman tj u ovom konkretnom slucaju distanca izmedju kick-a i bass-a u notnom aspektu, tuning
- balans iliti leveling - ljudi uglavnom stavljaju da bass i kick budu iste jacine
- dobar monitoring, u idealnom slucaju sa povremenom asistencijom sub-a jer je to ipak bitno za House
- mix od strane nekog ko ima iskustva sa transliranjem mixeva iz kucnih uslova u neki klub na vecem ozvucenju
- mastering

Po meni je najidealniji slucaj imati analogne sprave kad je u pitanju dobar, jak i tight bass sound...koliko god voleo digital i dalje mi ti softsynths nemaju to sto treba..kad cujes Waldorf ili Minimoog jasno je o cemu pricam ...mada nije nemoguce pribliziti se tom sound-u softverski
Čuj meni je sience Kad nikak da zvuči OK.Zvuči mi kick OK ali kad dodajem sve ovo gore on postane užas...
Ne mora to zvučati kao vrhunski svjetski House...
Stavio sam i sidechain kompresiju na bass i pazio na duljinu kicka da ne bude pre dug itd...

Dali ti ovo rezanje EQ ima ikakve logike gore u Tutorialu?
Volio bi vidjet screenshot od EQ kako vi štimate Kick u recimo Waves 10 EQ
a kako bass,pjesma je nekakav tribal tech house s dubokim bassom

Last edited by djtopa; 22-03-2010 at 07:02 PM.
Old 22-03-2010, 07:02 PM   #4
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

okaci neki konkretan rad koji si pravio da cujemo, mozda bi dobio puno konkretnije savete. Tesko da mozemo da "razgovaramo" o muzici, jel to zvuci ok?
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 22-03-2010, 07:08 PM   #5
djtopa
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
okaci neki konkretan rad koji si pravio da cujemo, mozda bi dobio puno konkretnije savete. Tesko da mozemo da "razgovaramo" o muzici, jel to zvuci ok?
We have a deal

Okačim ako ne večeras ,sutra!Pozdrav i hvala puno!
Exportirat ću neki dio pjesme u mixdown.
Btw.o masteringu vas neću ni pitat ni?ta to ću prepustiti pravom studiu.

Last edited by djtopa; 22-03-2010 at 07:19 PM.
Old 22-03-2010, 09:30 PM   #6
Lag
Moderator

Lag's Avatar

kao shto everlast reche - zavisi sve od kika do kika. nema tu neshto ultra jasno definisanih pravila
Old 23-03-2010, 04:24 AM   #7
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

ja prvi put čujem izraz "kasa"...
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2010, 01:21 PM   #8
djtopa
Junior Member

Evo je stvar...
Poslušajte kako kick i bass mumljaju kao da sam ih provukao kroz filter i dodao cut off.
A i taj gore tutorial mi nema nekog smisla ako s kicka srežem sve ispod 64hz to onda zvuči jako tanko i plitko pa sam srezao samo jako duboke ispod 30 isto tako kaže i visoke treba odrezati,kako onda dobit onaj punch kicka,
hoću da mi kick ima bassa ali i da se kroz cijelu stvar čuju i njegovi visoki....kao u svim noviji tech house/house stvarima,mislim da je najbolje da zaboravim sve sljedim uho i smixam koliko mogu a onda dam u studio na mastering?
Nosio sam ja nju i na mix ali kad donesem kući i poslušam zvuči mi lošije nego da ja smixam kad sam navikao na svoje zvučnike jer ih imam 5 godina.

Mislim neka pravila sigurno postoje okvirna...
Još nešto kad mixam audio trake kolika glasnoća je idealna u cubaseovom mixeru na masteru?
On pokazuje dolje desno valjda trenutne dB(idim da se mijenjaju stalno kako stvar svira)
neka srednja vrijednost me zanima,znam da ne smije ići u klip

http://soundcloud.com/djtopa/topa-so...-100ti-pokosaj

Last edited by djtopa; 23-03-2010 at 01:25 PM.
Old 23-03-2010, 01:54 PM   #9
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Quote:
Originally Posted by djtopa View Post
Evo je stvar...
Poslu?ajte kako kick i bass mumljaju kao da sam ih provukao kroz filter i dodao cut off.
A i taj gore tutorial mi nema nekog smisla ako s kicka sre?em sve ispod 64hz to onda zvuči jako tanko i plitko pa sam srezao samo jako duboke ispod 30 isto tako ka?e i visoke treba odrezati,kako onda dobit onaj punch kicka,
hoću da mi kick ima bassa ali i da se kroz cijelu stvar čuju i njegovi visoki....kao u svim noviji tech house/house stvarima,mislim da je najbolje da zaboravim sve sljedim uho i smixam koliko mogu a onda dam u studio na mastering?
Nosio sam ja nju i na mix ali kad donesem kući i poslu?am zvuči mi lo?ije nego da ja smixam kad sam navikao na svoje zvučnike jer ih imam 5 godina.

Mislim neka pravila sigurno postoje okvirna...
Jo? ne?to kad mixam audio trake kolika glasnoća je idealna u cubaseovom mixeru na masteru?
On pokazuje dolje desno valjda trenutne dB(idim da se mijenjaju stalno kako stvar svira)
neka srednja vrijednost me zanima,znam da ne smije ići u klip

http://soundcloud.com/djtopa/topa-so...-100ti-pokosaj
Oops, looks like we can't find that page!
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Old 23-03-2010, 01:55 PM   #10
Mika Technika
Pro Member

Mika Technika's Avatar

Quote:
Originally Posted by balthazaar View Post
ja prvi put čujem izraz "kasa"...
isto
Mika Technika is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules