|
Zoran Vračević - Vrač Jedan od nasih najrenomiranijih producenata, Clubing/Single Mixing veteran, covjek ciji je spisak uspjesnih radova veoma, veoma bogat (Ceca-London Mix, Las Ketchup (2 singla),Kylie, Jamelia, Bob Marley (2 singla), M People, Gloria Estefan, Bond, Narcoti Thrust (2 singla), Aaron Soul, Sugarbabes, Candice Alley,, Nate James, Kathy Brown, Kristine W, Doobie Brothers, Shystie, Raghav, Negrocan, Alabina, Ladies First, Nio...) |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Senior Member
|
![]()
Pozdrav DaBear!
Zanima me kako u miksu tretiras kick i bass (bas gitaru), koje frekvencije "dodirujes" za odredjeni stil pjesme, koliko kompresije stavljas, koju tehniku koristis (sidechain ili kick i bass u istu sub grupu pa onda procesiras)? Sto sve od efekata koristis u lancu grupe gdje su kick i bass? Naravno, zanima me, ako dobijes materijal (u wave-u), kako dobivas cvrsti bottom? Znam da bi se o ovom mogla napisat knjiga, ali pokusaj objasnit svoj nacin u nekoliko recenica. Pozdrav! |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pa vec sam se dodirnuo svega ovoga u par postova.... Bass, uglavnom Waves R-Bass plug in sa nekim od preseta (on mu radi i EQ), pa onda u desk (Audient), gde je na insertu skoro uvek stari (1968) Spectra Sonics 610 comp limiter... Cesto puta presviramo bass liniju ili podvucem novu ispod. Nekad je cak iskasapim da radi sa kikom! Uvek mi sve izlazi na isto mesto na desku i uvek tu ima neki eq setting od pre koji uz malo okretanja zavrsi posao...Cesto nema vremena da se eksperimentise! Bubanj, uvek probam da zamenim zvuk ako nevalja pre nego sto ga EQualizujem,...nekad stavim Bomb Factory 1176, nekad Spectar Sonics, nekad nista ako je dobar sampl! Nogu uvek imam na dva fadera (za dodatnu jacinu) a nekad je izbacim i na tri pa se zezam sa kompresorima i eq na svakom, pa onda saberem sve na cetvrtom faderu.. Sta si mislio sa wave-e formatom? Mislis ako ja ne snimam materijal? |
|
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Da, pod wave-ove sam podrazumjevao kako zavrsiti posao ako vec dobijes sve kanale u wave formatu i nisi previse odusevljen izborom kicka i basa. Da li si ikad koristio nesto poput Dbx-120, Aphex Big bottom, SPL Vitalizer ili nesto slicno za dobiti low-end?
Usput, citao sam prije par godina na netu intervju sa nekim "Lordom low-enda" (Roger Moutenot) da on koristi zvucnik od 15" (dva albuma Paule Cole) kao mikrofon za kick i bass u kombinaciji sa AKG D-112 te ih onda miksa na dva kanala. Da li i kod vas postoje takvi egzibicionisti? Pozdrav. |
![]() |
![]() |
#4 | |
Psiho
|
![]() Quote:
![]() Kad na bas liniji koristish R-Bass i shto s njime dobijesh zapravo? Ja sam koristio taj plug in ali ne za baseve... pa me interesira. Hvala!
![]() |
#5 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pa ono sto mi se najvise svidja, je sto mu izvuce frekvencije koje nedostaju (pojaca mu bass)..imas klizac kojim biras freq. plus mu da compress. Ali UVEK, bass posle zvuci deblji. 100 puta mi je izvukao tanku bass liniju...Posle ga jos stavim u neki hardware, da pojacam tranzijente, ako treba... |
|
![]() |
![]() |
#6 |
MAO
|
![]()
slazem se za R-Bass .. od najobicnijih korpi ume da napravi zmajeve!
|
![]() |
![]() |
#7 |
Psiho
|
![]()
hmmm... IMO R-Bass ima najslabiji efekt na bas linijama. Daleko bolje mi se pokazao na klavirima, synthevima i sl. PSP Bass ima interesantan sklop za "podebljavanje" bas linija i po meni daje puno bolje rezultate od R-Bass. R-Bass zapravo uglavnom sluzhi za instrumente koima nedostaje niskih frekvencija, a bas linije su uglavnom samo u bas frekvencijama. Ne kazhem da ne pomogne i na bas liniji, ali to je daleko od efekta koi postizhe na synthevima i sl.
#8 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
ja neznam sta IMO R-Bass, ja pricam o Waves plug in-u.... |
|
![]() |
![]() |
#9 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ali ono na sta treba paziti kod upotrebe rbass a ili max bassa je to da po pravilu " zatamne " instrument na kome se nalaze ( ja ga cesto koristim na " tankim " dobosima ) tako da je preporucljivo da duplirate taj instrument pa na jedan kanal da stavite rbass i mixate oba ..... tako cete dobiti bas a zadrzati visoke , pa i atack , koji mi se cini se instrument gubi pod efektom rbass a ..... Meni licno je to jedan od najkorisnijih waves pluggova .... @ Da Bear ..... ( ukoliko ne zavitlavas Shivu ...... ) IMO je kracenica na forumima za ..... in my opinion ...... mislim da postoji i IMHO in my humble opinion ..... ako se ne varam ( a mozda sam i pogresno spelovao ) Pozdrav |
|
![]() |
![]() |
#10 |
VIP Member
|
![]()
@ Da Bear ..... ( ukoliko ne zavitlavas Shivu ...... ) IMO je kracenica na forumima za ..... in my opinion ......
mislim da postoji i IMHO in my humble opinion ..... ako se ne varam ( a mozda sam i pogresno spelovao ) Pozdrav[/QUOTE] Mi stariji ne visimo toliko po forumima, pa nisam znao ! ![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Basshunter kick | Psychogen | Produkcija Elektronske Muzike | 70 | 29-07-2009 03:19 PM |
kick i bass | babilon33 | Audio Produkcija - Tehnike | 8 | 09-10-2008 09:37 PM |
Kick, Kick i Kick | Alen@l5 | Audio Produkcija - Tehnike | 131 | 19-09-2008 10:09 PM |
Bass+kick | Eon | Vlado Georgiev | 6 | 25-02-2005 07:52 PM |