|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banned
|
![]()
Slučajno sam saznao podatak da je Pink Floyd u svoje vrijeme morao dva puta da snimi Shine on you crazy diamond...Prvi put su je zadovoljavajuće odsvirali - svih 9 djelova koji zajedno traju nekih 20-ak minuta...Međutim,javio se problem - kad je sve snimljeno čuli su da na čitavom snimku postoji neki eho...Naime, na masteru je valjda ostao upaljen neki efekat sa kojim je čitava pjesma snimljena...Jedini način je bio da se snimi opet! E, zamislite sad - odsvirana je odlično pjesma od čitavih 20-ak minuta i mora da se snima opet! Za?to? Zato ?to nije bilo undo dugmeta
![]() Da razjasnimo jo? jednu stvar - ?to se tiče čitave ove priče - Meni je postalo jako dobro poznato da na prostorima čitave ex-yu NIKADA nije bilo neke vrhunske produkcije zvuka...u filmovima nam je ton mahom govnav, a postoji svega par albuma za koje se mo?e reći da su solidno snimljeni...ni?ta vi?e - ni?ta manje...TEK sa razvitokom tehnologije koje i ovamo do?la počeli su da se rade iole pristojniji snimci, a to je tek s polovine osamdesetih pa nadalje i to je jo? uvijek bilo samo pristojno...Realno - i dan danas gotovo sve varira u okvirima pristojnog...Za?to ovo govorim? Zato ?to su se odekud pojavili ljudi koji odjedom odnekud znaju ili imaju osjećaj ?ta je vrhuski zvuk - odjedared se raspravlja o raznim finesama, o "toplinama", o "mastima"...odjednom neki prefinjeni "?mek za sound"....Ne znam samo gdje se i kad taj ?lif sticao!? Stvarno ne ?elim nikog da uvrijedim , već samo realno da postavim situaciju...Sada odjednom postoje ljudi koji znaju bolje od tih enlgeza koji su svjetlosnim godinama daleko - ne od na?e produkcije, nego od samog poređenja sa na?om produkcijom! ?ta hoću da ka?em - ovdje se stanard produkcije malo povećao tek kad su zavladali pluginovi i digitalija...ovo je surova istina! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
sve si lepo rekao..i mudro! Samo bih dodao da kod nas (pored toga sto sve zvuci osrednje - I PORED TOGA STO SE SAD KORISTI OZBILJNA OPREMA ZA SNIMANJE IMIX)..nasi pevaci i kompozitori su jos uvek ISPOD osrednjeg... A sto volim price tipa.."moja prva pesma, ne ide mi nesto ovaj S/M mastering i paralelna kompresija kroz sidechain...a od pesme NI TRAGA! A za digitalije - ja mislim da su jos vise usrale domace prdukcije...
![]() |
![]() |
#3 | |
Member
|
![]() Quote:
istina. Nekad su albumi u jugi bar imali neki "naif karakter"...poslu?a? Azru ili bilo ?ta od novog vala pa sku?i? da su, usprkos velikoj objektivnoj razlici u kvaliteti zvuka sa stranom produkcijom, ti albumi bili ALBUMČINE sa PJESMAMA!!! Puno vremena u gara?i i malo u studiju...danas bendovi prije nego su odsvirali 2 koncerta krenu slagat mixeve u kompu i ganjaju neki "svjetski zvuk".. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Member
|
![]()
Jos jedna bitna razlika da na analognom i te kako moras da umes da radis i znas sta radis jer ne prasta ni najmanje brljotine i treba mnogo vise vremena za upoznavanje sa spravama nego digitalnim.
Meni milion puta dodju gitaristi i trube kako su procesori shit(ne tvrdim da je daleko od istine ako pricamo o vrhunskom tonu!) i hoce da donesu glavu,kabinet,ozvuce svojim mic-om jer imaju vrh setup,sto je najcrnje ljudi odlicno sviraju,ja ih pustim i na kraju posle prvog takea definitivnog set-upa uradimo ab poredjenje sa line6 podxt i covek se smori i kaze kako?Pa lepo somino treba iskustva u ozvucavanju i setovanju isto koliko i vremena da naucis da sviras a kad vidi kako mu ide satnica bode line6 i pevaaaaaaa!!!!!Naravno kolegi kaze da je sve snimio na marshall-u a kolega kaze cuje se i te kako,cuje se cuje al se cuje amplitube!!!
![]() |
#5 | ||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
Nisam kontao (tada) koji ce mu % preamp (samo jedan potenciometar, kao na sporetu) i zato sve to dobro svira. Sada mi se cini da je to vro inteligento upareno, kao da je birao producent, a ne gitarista. ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
![]()
Neko rece u Jugi bili snimci i tako...
Pa ne bih se slozio da nikad niko nije imao neki "svetski zvuk",bez obzira na to da li se nekome dopadaju ili ne, ali albumi "generacije 5" s kraja sedamdesetih i pocetka osamdesetih su tada zvucale "svetski", cak po neki corbin album je uspeo da zvuci sa svim u korak sa vremenskom produkciom, Smak je takodje imao snimke i produkciju "na nivou"... Uzmimo u obzir i to da su bas ovi bendovi i jos nekolicina drugih (galija...etc) snimali recimo u RTB i nosili materijal na mix po Londonima,Nemackama, Amerikama itd... Corbina Buvlja pijaca mixana u Londonu od strane Dzona Mekoja pa nam ni to nije dobro... ...ili je to onaj Gej-92 sindrom samo seri sam po sebi...! Ajde i da se vratimo u "realnost" pa da pomenemo da je piraterija u Jugi bila na nekom mizernom nivou,da je Juga imala trziste od preko 20 miliona ljudi sa platama koje su bile veoma povoljne sa stanovista cene kostanja ploca i kazeta i samim tim onaj ko je izdao par desetina ili stotina hiljada ploca mogao je da dobije finu naknadu! Sada je kriza posla opsterasirena na planeti + trziste koje je daleko manje + youtube + nostalgija.com + torrenti + klinci koji bi sve na gotovs... ![]() Jbt,dosao mi neki klinac iz komsiluka pre par nedelja da snimi "hit" i kazem mu ja "jbt, ko ti je radio ovaj mjuz (neko hip-trip-smece), rek'o super zvuci? Kaze klinac: "...pa skines matricu sa neta!"...kao sta ga ja to uopste pitam? Hladno...
Ljudi hoće da čuju istinu, a ne kako je stvarno bilo! Last edited by Bockie; 26-03-2010 at 02:26 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Mars,rek'o, kuci da te ne vidim...! Covek resio problem,skinuo mjuz sa neta...
![]()
![]() |
#9 |
Member
|
![]()
Naravno da je teska prica muzika vise nikada nece kostati koliko je nekad i to ne pada nikome lako,ali situacija je takva.Nikada vise nece biti kao pre a vreme software-a tek dolazi,ljudi lexicon se predao izbacio je ljudski software plugin a pitanje je momenta kada ce neka druga soft firma potpuno da ga skine i sroza cene jos gore,za deset godina ce taj klinac da radi produkciju,mi cemo da pricamo da to ne valja i tako ne moze a pare necemo videti ni mi ni oni nema vise povratka koliko god mi pricali o kvalitetui kada je bilo kinte produkcija je bila tuga,mi smo gluv narod i najmuzikalniji medju nama su gluvi kao top,najkomercijalnije sa zapada je jos uvek pojam za nas,b-92 mrzim ali prica o produkciji u srbiji je kao kad se tripujemo da nam je fudbal jak,a pricamo o vremenu koje je bilo pre sad vec dvadeset godina.
![]() ![]() Last edited by serbianzoro; 26-03-2010 at 04:14 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?! | oliver10 | Audio Produkcija - Tehnike | 101 | 22-10-2012 08:02 PM |
Razlika izmedju produkcije i pesme ?? | ugljesa | Audio Produkcija - Tehnike | 29 | 23-04-2009 11:38 AM |
Humanizovanje PC mixa i produkcije | Defragment | Tutorijali | 20 | 26-10-2006 09:51 PM |
..razlika izmedju softvera i hardvera.. | lesha | Razno | 17 | 22-06-2006 10:33 AM |