Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 04-12-2009, 09:40 PM   #1
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: Cemu sve to sluzi?

Quote:
Originally Posted by silicon science View Post
Osvesti se
Oshtar sam, al pravedan

Elem, Cappo, to sto si ti pitao da ti objasnimo u dve reci samo govori koliko ti je to sve potpuno novo. Apsolutno nemoguce da se objasni u tako malo reci a da tebi bude jasno . Gomilu pitanja ti ne bi ni palo na pamet da znas barem nesto. Ili ces da naucis vise od toga sto smatras da je potrebno , a opet premalo da bi se bavio time, ili ces da batalis i nastavis da sviras gitaru i uzivas u muzici i dalje
Potpuno prijateljski
Old 04-12-2009, 09:47 PM   #2
silicon science
Pro Member

silicon science's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post

Elem, Cappo, to sto si ti pitao da ti objasnimo u dve reci samo govori koliko ti je to sve potpuno novo. Apsolutno nemoguce da se objasni u tako malo reci a da tebi bude jasno . Gomilu pitanja ti ne bi ni palo na pamet da znas barem nesto. Ili ces da naucis vise od toga sto smatras da je potrebno , a opet premalo da bi se bavio time, ili ces da batalis i nastavis da sviras gitaru i uzivas u muzici i dalje
Potpuno prijateljski
bas pricam Everlastu, ja se sve tripujem da se neko fino zeza ovde...
Baca nam koske... Pazi, u poslednjih mesec dana booogme...
silicon science is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 10:13 PM   #3
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

ja sam gotovo siguran da se zeza zato sam i poceo sa evo ti....

a jos sam sigurniji jer uvek taj neko imamalo postova

al da ne gresim dusu ja napisah a nekom ce da posluzi.

.....mozda nekom treba seminarski za fax pa ga mrzelo da pishe
korenjak is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 10:11 PM   #4
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Evo ti:

Ima mnogo vrsta mikrofona ...svaki ima svoju cud, i nijedan od njih nije ljudsko uvo da bi snimao kako mi cujemo, svaki to radi na svoj bachin ovaj ili onaj.
Mikrofoni sa lampom tj. cevni daju idredjen karakter onom instrumentu koji snimaju dakle nadodaju nesto na njegovu prirodnu boju....sto moze da se dozivi kao ulepsavanje zvuka....ili kvarenje zavisno kako gledas i koliko si hard kor....old skul itd.

Npr cevni mikrofoni cine zvuk navodno toplijim a kondenzatorski drugih tipova su malo ostrijinaspam cevnih koji su mekshi.

Sa predpojacalom ista stvar mikrofoni koriste male struje da bi mogli da rade tak nezno kao ljudsko uho i da bi shum bio manji.....samim tim njihov signal je nezan i tanan....i da bi dobio na snazi i bio chujan mora da prodje odredjeno predpojacanje inace bi bio tanji od misjeg repa.

Ljudsko uvo takodje ima predpojacivac u vidu poluga cekic nakovanj uzengija iliti tri ushne kosti nadaleko poznate i chuvene...

Predpojacalo takodje moze biti cevni ili tranzistorsko...i daje karakter zvuku...
pa u skladu s tim neki vole ovo jer mu daje ono a drugi ono jer mu daje ovo....itd.

Samo bojenje odredjenog instrumenta tj menjanje njegove prirodne boje i ostalo obradjivanje tog zvucnog zapisa moguce je samo ako je taj instrument nasnimljen sam na kanalu kako ne bi zajedno sa njim menjao i druge zvuke u pesmi ...te eto razloga zasto se snima odvojeno a ne sve zajedno....ima tu jos razloga kao na primer editovanje gresaka koje je moguce ako je instrument sam snimljen na jednom kanalu...

Dalje zvuk ide u audio interfejs ..tj karticu ili kako vec oces koja u sebi ima konverter koji pretvara analogni zvuk u digitalni...dakle pretvara struju u binarne brojeve...khm ...khm..

zasto?

zato sto su magnetofoniizbaceni iz upotrebe...

a zasto su izbaceni?

zato da bi svak mogo kod kuce da radi i stvara..a da ne kupuje spravu veliine ves masine heh

NAkon konvertovanja zvuka u digitalni i belezenja na Hard disk on se moze u programu dodatno obradjivati menjati stelovati pomocu tri osnovna efekta

EQ kojim mozes da sakrijes ili naglasisi neke delove spektra u kom sviraodredjeni instrument sto pomaze u uklapanju istog u celokupnu zvucnu sliku citave pesme...to se zove mix
eq se radi ikada se od onoga sto je mikrofon chuo zeli napraviti ono sto uvo chuje dakle da se zvuk priblizi realnom....trt mrt

drugi bitan efekat je reverb koji daje odjeka tom snimljenom instrumentu da bi zvucao prirodnije ili nadprirodnije......
ovo zato sto se snima u gluhim sobama pa se posle oponasha reverberacija ne gluhih i drugih soba...a ovo se pak radi sto se na suho usnimljen zvuk iz gluve sobe mogu oprobavati razni prostori preko plugina ili procesora u kome se nalaze usemplovani odjeci raznih soba katedrala pecina opera hausa itd...

sve to se zove produkcija jer su davno prosirena vremena kada je svirao samo covek i kada je zvuk instrumenta odredjivao samo majstor koji ga pravi...

danas se sva ova masinerija moze nazvati instrumentom sastavljenim od ovih komponenti ..sa kojim imas mnogo mogucnosti

eto zamisli gitaru na kojoj bi okretanjem dugmeta menjao debljinu zica materijal od kog su napravljene debljinu gornje ploche i mnogo toga

pa se igras celi dan da nadjes najlepsi zvuk

e tako se i ovde igras da dobijes nesto drugo od onoga sto bi bez svega ovoga uvek zvucalo isto...

npr jednu gitaru slusas svaki dan i ona uvek ima isti zvuk ali snimajuci je uz pomoc ovog ili onog mikrofona preampa i terajuci posle taj zvuk kroz ove i one sprave i algoritme dobijas neke nove prelive nijanse i sto chuda....
sve to u cilju bolje atmosfere pesme

i boljeh opisivanj onoga sto treba da opise...dakle nije sve u tehnici i kompoziciji ima nesto i u bojama...

eto i zasto orkestri idu u ovu i onu halu da snimaju to i to...
U neku idu kad sviraju veselu kompoziciju u neku kad hoce da snime dramaticnu itd.....sve u cilju boje

razmisljaj slikarski u muzici pa ces bolje razumeti sve to

pozdrav
Old 04-12-2009, 10:28 PM   #5
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by korenjak View Post
pa se igras celi dan da nadjes najlepsi zvuk
Korenjak, ovo mi najbolja definicija koju sam ikad procitao - svaka cast!!
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 10:36 PM   #6
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Spontano to ispadne...
Old 04-12-2009, 10:55 PM   #7
Cappo
Junior Member

Hvala Korenjak!

Ne treba mi seminarski za fax (studiram nesto sasvim drugo), nego sam hteo da koliko-toliko budem upucen u nabrojane elemente u studiju.

Znaci, hipoteticki govoreci, kad bih na svoj najobicniji konferencijski mikrofon ubacio predpojacalo (sto da se razumemo, ne nameravam), dobio bih na jacini zvuka, i mogao bih da isprobavam razlicite karaktere... tipa dublji, manji sum, jaci, tanji?

Aha. Znaci, u studiju sve instrumente snimamo jedan po jedan, svaki na zaseban kanal, onda pustamo sve zajedno da vidimo ima li gresaka i treba li nesto ispraviti/dodati. Jesam dobro shvatio?

EQ mi i dalje nije jasan. Recimo da sam sve prethodno uradio... snimio pesmu, sve mi se dopada... i sad zelim da primenim eq efekat. Gde cu to da primenim? I koliko ce pesma da bude drugacija nakon sto prodje kroz eq?
Cappo is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 11:19 PM   #8
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Eq je ekvilajzer

moze na celu pesmu moze na svaki pjedinacni kanal da se primeni

on sluzi da pjacas ili smanjis npr srednje tonove il da pojacas ili smanjis basove ili visoke tonove

dakle ako pojacas visoke dobices cistocu yvuka i visoke alikvote flažplete ali i više šuma pošto šum i jeste visok ton...

ako smanjiš baseve onda je zvuk tanji nema debljinu suvlji itd

to ćeš najbolje da ukapiraš kad upališ winamp pustiš neku muziku i upališ winampov ekvilajzer i mrdas reglere gore dole i slušaš šta se dogadja

levo su ti basevi u sredini srtednji a desno visoki tonovi pa probaj mali i biće ti jasno kako se zvuk menja kad neke od tih potenciometara pomeraš

pozz
Old 04-12-2009, 11:32 PM   #9
kejkz
banned

Od onoga ko pita do onoga ko odgovara, i to za dve godine Nije to nimalo lose, moj korenjak.
kejkz is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2009, 11:49 PM   #10
korenjak
Pro Member

korenjak's Avatar

Aff zahvalan sam ja moj kekzo

i mene su trpeli ajd sad ja malo da trpim

al i ne trpim jer mi tesko nije

EDIT: vis dasam pro bre

Last edited by korenjak; 04-12-2009 at 11:51 PM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules