![]() |
Cemu sve to sluzi?
9 godina sviram klasicnu i akusticnu gitaru, i nikad nisam radio/snimao u studiju. Nedavno mi se pruzila prilika da vidim kako to izgleda, i pomalo sam zbunjen.
Zasto se zvuk ne snima live... tipa u gluvoj sobi muzicari sviraju, mikrofon je povezan sa kompjuterom koji zvuk belezi, i onda to snimljeno bude gotova pesma/demo, nego je sve komplikovano? Ostao sam vrlo zbunjen nekim stvarima u studiju, pa bih voleo da mi pojasnite njihovu ulogu. Pojacala, predpojacala, ekvilajzeri, procesori, kompresori, plugin-ovi? Cemu to sluzi? Znam sta je osnovni mix zvuka, ali sta se tacno radi u produkciji, a sta u post-produkciji? Sta je mastering? Meni je sve to vrlo slicno, i kapiram ga kao "sredjivanje" zvuka, ali sta se tacno radi u svakoj od ovih faza? Mozda je pitanja mnogo, ali bih konacno voleo da naucim o cemu se radi. Hvala. |
Re: Cemu sve to sluzi?
Verovatno bi i dobio odgovor kad bi neko imao zivaca da napise Word doc koji je dugacak preko 10ak godina....
Komplikovano deluje za nekog ko nije u tome wiki mozda malo pomaze http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_engineering |
Bolje kreni sa pojedinacnim pitanjima, ovako nabacana pitanja zahtevaju presirok odgovor.
|
Quote:
|
http://www.rumski.com/forum/showthre...943#post264943
Evo imas ovde odgovore na neka od tih pitanja. pozz |
Quote:
Quote:
Ono ?to si pomenuo u svom prvom postu (Dobrodo?ao na Forum :)) ljudi rade već decenijama. To je smisao čuvene ECM produkcije u jazz domenu i gomile snimaka "klasične" muzike snimane u raznim koncertnim salama i studijima jednim stereo mikrofonom (ili stereo parom mono mikrofona). Za?to to nije uobičajeni način snimanja? Za?to se neke muzike snimaju na drugačiji način? Za?to je va?an prostor u kom se snima.............? Mora? da počne? da uči?. Ispočetka. Pozdrav, Vasa |
Ma to je samo gomila sprava, ni mi ne znamo cemu sluze, ali dobro izgleda pogotovo u zatamnjenom studiju, a da smo znali drugi nacin da zaradimo kintu... ...evo cujem,idu one maske za grip, mozda i tamo srecu da okusam... ...ima li negde pamucnih,zna li neko?
:D |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
:rotfl: |
All times are GMT +1. The time now is 01:29 PM. |