Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-08-2011, 10:15 PM   #11
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Q:Helmholtz panel rezonator

Quote:
Originally Posted by NLP View Post
... malo sam bio "lost in space"...
ma cool ...
Quote:
Jesi li pogledao u AES knjižari ako je kakva študija oko toga?
Jesam, nisam nesto mnogo nasao.
Quote:
Ja sam više puta opazio izjave kao da bi bio frekvencijska linearnost cca. +/6dB odnosno cca. 12dB devijacija.
Ako se ne navede smoothing, prica je besmislena.
Quote:
To se u večim prostorima može dobro dostiči u mali je treba imati maštu, to i sam predobro znaš.
Da... da... u malim prostorima samo masta moze pomoci.
Quote:
U malim prostorima može se sa "maštom" doči i do +/- 15, 18dB, i manje odvisno kava su surazmerja stranica prostora itd.
Osim ako ne utrci Ethan Winer da kaze kako 1/3 oct. smoothing sakriva "sustinske" detalje (koje ni on, a ni bilo ko drugi ne moze da popravi... ali ajde da mucimo sami sebe ruznim slikama)
Quote:
... eto recimo izjave Thomasa od Northward Acoustics:
http://www.gearslutz.com/board/studi...ml#post6119932
http://recforums.prosoundweb.com/index.php/t/32004/0/
... ima još ali bih morao tražiti a i ima AES/EBU/ITU predpisane granice...
Nije to problem, ne sumnjam ja da svi nesto mere, ali je problem sto nisam nasao ni jedan belosvetski studio da merenje akustickog odziva na mestu slusanja prilaze u listi opreme... bez obzira sto to nema nikakve veze s onim kako ta soba realno zvuci.
Quote:
Oko RT60/T30 premalo puta zapažam kakav je u referentnim studijima, u Massenburgovoj sobi (ako nije zakrivena sa teškim zavjesama...) cca. 0,25sec. ... osobno se držim preporuka spomenutih organizacija.
Nije problem cega se ti drzis, nije problem ni da li ostali prate te standarde ili ne, problem je sto ih malo ko objavljuje (blago receno)
Quote:
Mnogoputa opažam, da neki narudžbeniki sugerišu dizajneru ili žele da je više suva ili mokra soba...
a.... sjajno,.... to je samo za frekvencije iznad 1khz... medjutim SVI vole sredjen bass... ne brini... a to moze biti i 90% posla i troskova.... tako da to stvarno ne utice preterano... ali ok... moze da se pita za zelje...

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 11-08-2011 at 10:18 PM.
boggy is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules