Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-08-2011, 08:57 PM   #1
codar
Junior Member

codar's Avatar

Default Q:Helmholtz panel rezonator

Pozdrav,

Da li je moguče napraviti DIY helmholtz panel rezonator sa kutijom trokutastog profila( za ugao od poda do stropa )?
Naime na?ao sam formulu na http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#
.. ali nije mi jasna jedna varijabla u slučaju da oblik bude trokut. Varijabla "D" - deep of air space. Napomenuto je da je to interna dubina kutije. Kad bi profil bio kocka ili pravokutnik to je vrlo jednostavno izračunati, no ako je profil trokut mijenja se volumen komore i nisam siguran da li je u tom slučaju ista formula va?eća ?

PeaceLoveUnityRespect
codar is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2011, 09:08 PM   #2
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Q:Helmholtz panel rezonator

Quote:
Originally Posted by codar View Post
Pozdrav,

Da li je moguče napraviti DIY helmholtz panel rezonator sa kutijom trokutastog profila( za ugao od poda do stropa )?
Da.
Quote:
Naime na?ao sam formulu na http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp#
.. ali nije mi jasna jedna varijabla u slučaju da oblik bude trokut. Varijabla "D" - deep of air space. Napomenuto je da je to interna dubina kutije. Kad bi profil bio kocka ili pravokutnik to je vrlo jednostavno izračunati, no ako je profil trokut mijenja se volumen komore i nisam siguran da li je u tom slučaju ista formula va?eća ?
Kod Helmholtzovog rezonatora je samo bitna zapremina kutije... treba malcice matematike... znaci, za taj kalkulator mozes da uzmes za tvoj ugani absorber polovinu visine trougla koji cini horizontalni presek apsorbera, za "dubinu kutije", i formula ce da radi. Napominjem da mislim na visinu trougla u odnosu na hipotenuzu (najduza stranica, okrenuta prema sobi), ili bi to moglo da se nazove, razmakom od povrsine absorbera do samog ugla sobe, pa podeljeno sa dva... itd...

Ako nisi siguran, nacrtaj kako si razumeo pa cu proveriti.

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2011, 12:13 AM   #3
codar
Junior Member

codar's Avatar

Hvala Boggy, uspio sam izračunati. Katete su 45cm , hipotenuza je 36,6 cm, Dubina do kuta je 31,8 cm a "dubina kutije" koju ubacim u formulu 15,9 cm ...mislim da je točno

još jedno pitanje ...
... vidim da se slat rezonator može izraditi sa varijabilnom dubinom (kosinom ) kutije i isto tako sa različitim razmacima proreza kako bi se proširio bandwith.
.. da li bi se postigao isti efekat sa panel rezonatorom kad bi kutija bila kvadratnog profila ali sa dubinom od npr. 5cm do 20 ili 30 cm ili možda sa različiom veličinom rupa?

... ne utječe li tad i kosina u kutnoj varijanti također na bandwith rezonance?

PeaceLoveUnityRespect

Last edited by codar; 08-08-2011 at 12:16 AM.
Old 08-08-2011, 12:23 AM   #4
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Hvala Boggy, uspio sam izračunati. Katete su 45cm , hipotenuza je 36,6 cm, Dubina do kuta je 31,8 cm a "dubina kutije" koju ubacim u formulu 15,9 cm ...mislim da je točno
Da, tako je, 31.8cm/2=15.9cm
Quote:
jo? jedno pitanje ...
... vidim da se slat rezonator mo?e izraditi sa varijabilnom dubinom (kosinom ) kutije i isto tako sa različitim razmacima proreza kako bi se pro?irio bandwith.
.. da li bi se postigao isti efekat sa panel rezonatorom kad bi kutija bila kvadratnog profila ali sa dubinom od npr. 5cm do 20 ili 30 cm ili mo?da sa različiom veličinom rupa?

... ne utječe li tad i kosina u kutnoj varijanti također na bandwith rezonance?
Sta, zapravo, zelis da postignes?

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 08-08-2011, 01:15 AM   #5
seba04
Junior Member

Quote:
Malo mi je zapeo za oko ovaj odnos hipotenuze i kateta. Jel to lapsus ili...
seba04 is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2011, 07:18 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by seba04 View Post
Da, dobro zapazanje...

Old 08-08-2011, 12:37 PM   #7
codar
Junior Member

codar's Avatar

Quote:
Originally Posted by seba04 View Post
o?tro oko, nema ?ta hipotenuza je je 63,6, ?tamparska gre?ka no izračun je ok.

Dakle ...
?elim se rije?iti ili u nekoj zadovoljavajučoj mjeri smanjiti rezonaciju prostorije koja je kvadratnog oblika ( du?ina 5m, ?irina 2.3 m , visina 2.5 m ). Na sredini prostorije je masivan i poprilično visok mix pult na kojem se nalaze zvučnici, u uglu ispred pulta je manji zatvoreni ormar, desno od pulta je prozor (120x120), s lijeve strane su police na zidu. Gornji dio prostorije od polovine visine do stropa su goli zidovi i taj prostor sam mislio tretirati.

S obzirom da nemam mikrofon kako bih izmjerio odziv, frekvencije koje rezoniraju na?ao sam tako da sam pustio test tone od 20hz i lagano ga podizao prema 20khz. Slu?ni aparat (par u?iju ) sam postavio na mjesto za slu?anje za mix pultom. Na određenim frekvencijama zvuk se drastčno poglasnio ( 69hz, 128hz, 230 hz, 382hz ... iznad tog rezonacija je skoro zanemariva i mislim da ih mogu rije?iti sa propusnim apsorberima ili difuzorima na reflektivnim područjima ( paralelnim zidovima )

Dakle ostaje problem sa niskim rezonancama, čitajući malo razne postove stekao sm dojam da ih je najjednostavnije neutralizirati sa helmholtz rezonatorom (slat ili perf. panel )

Jučer sam u prostoriju (na zadnji zid iza mix pulta ) stavio poveči ormar, ponovio mjerenje i dobio zanimljiv ali jo? uvije nezadovoljavajući rezultat. Naime rezonaca na 69hz je nestala ali se pojavila na 77hz ali u puno manjem omjeru, isto stvar i sa 230hz koja je nestala ali se pojavila na 247hz.Pretpostavljam da se taj efekat pojavio zbog promjene dimenzija prostorije i da ormar sam po sebi malo apsorbira niske frekvencije.

No rezonancija na 128 hz i dalje probija u?i tako da namjeravam tunirati rezonator na 128hz no volio bih malo pro?iriti bandwith kako bih prigu?io spektar od 70 hz do recimo 400hz.

Nadalje ,nisam siguran da li je bolje zatvoriti same kutove ili ga montirati na zid u sam čo?ak, na zidu bih mogao izraditi veču povr?inu resonatora.

Isto tako nisam siguran da li perf. resonator mogu izraditi sa varijabilnom dubinom i različitim rupama kako bih pro?irio spektar ili je za to bolje implementirati slap sa letvicama.
Za izradu bih koristi MDF ploče 1,8 i 2 cm debljine.

... eto nadam se da sam razjasnio problem i vjerujem da ovdje mogu dobiti dobar savjet.

hvala unaprijed ...

PeaceLoveUnityRespect
Old 08-08-2011, 01:27 PM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
.........
Dakle ...
Želim se riješiti ili u nekoj zadovoljavajučoj mjeri smanjiti rezonaciju prostorije koja je kvadratnog oblika ( dužina 5m, širina 2.3 m , visina 2.5 m ). Na sredini prostorije je masivan i poprilično visok mix pult na kojem se nalaze zvučnici, u uglu ispred pulta je manji zatvoreni ormar, desno od pulta je prozor (120x120), s lijeve strane su police na zidu. Gornji dio prostorije od polovine visine do stropa su goli zidovi i taj prostor sam mislio tretirati.
Neces se resiti u zadovoljavajucoj meri tih rezonancija spomenutom konstrukcijom Helmholzovih absorbera, pri tom ces izgubiti na prostoru.
Na tim mestima se obicno stavljaju sirokopojasni absorberi, pa koliko "dohvate" na niskim frekvencijama, dohvate...
Preporucuju se i membranski absorberi ali je njihova konstrukcija (a da stvarno nesto urade) prekomplikovana za diy.
Pricam o mojim (i ne samo mojim) iskustvima u malim prostorijama a ne o opste poznatoj teoriji...
Quote:
S obzirom da nemam mikrofon kako bih izmjerio odziv, frekvencije koje rezoniraju našao sam tako da sam pustio test tone od 20hz i lagano ga podizao prema 20khz. Slušni aparat (par ušiju ) sam postavio na mjesto za slušanje za mix pultom. Na određenim frekvencijama zvuk se drastčno poglasnio ( 69hz, 128hz, 230 hz, 382hz ... iznad tog rezonacija je skoro zanemariva i mislim da ih mogu riješiti sa propusnim apsorberima ili difuzorima na reflektivnim područjima ( paralelnim zidovima )
Cak i da si mogao preciznije izmeriti, moje je misljenje da bi to tesko moglo da ti vise pomogne, to sto si uradio je sasvim dovoljno. Jednostavno, u malim prostorijama se malo sta moze uraditi na osnovu prethodnog merenja, jer skoro da nista rezonantno (gde bi trebalo imati neku frekvenciju za podatak) u malim sobama ne radi efikasno.
Mislim da bi ti Behringer ECM8000 (naravno, bez opste prihvacenog "univerzalnog" kalibracionog fajla) dosta pomogao u necem drugom. Naime dosta se moze smanjiti ludilo na niskim frekvencijama promenom pozicije monitora i slusaoca, tako sto ces mrdati zvucnike napred nazad i meriti u nekoliko tacaka
Quote:
Dakle ostaje problem sa niskim rezonancama, čitajući malo razne postove stekao sm dojam da ih je najjednostavnije neutralizirati sa helmholtz rezonatorom (slat ili perf. panel )
Tako izgleda na prvi pogled ali ne radi. U malim prostorijama nema ni prostora ni mogucnosti da se primeni direktno helmoltzov absorber.
Najsigrurnije je izraditi sirokopojasne absorbere i pronaci najbolju poziciju zvucnika i slusaoca mikrofonom.
Quote:
Jučer sam u prostoriju (na zadnji zid iza mix pulta ) stavio poveči ormar, ponovio mjerenje i dobio zanimljiv ali još uvije nezadovoljavajući rezultat. Naime rezonaca na 69hz je nestala ali se pojavila na 77hz ali u puno manjem omjeru, isto stvar i sa 230hz koja je nestala ali se pojavila na 247hz.Pretpostavljam da se taj efekat pojavio zbog promjene dimenzija prostorije i da ormar sam po sebi malo apsorbira niske frekvencije.
Tesko se pozicioniranje moze uraditi bez mikrofona. Takodje izvlaciti zakljucke samo na osnovu slusanja nije jednostavno niti sigurno...
Quote:
No rezonancija na 128 hz i dalje probija uši tako da namjeravam tunirati rezonator na 128hz no volio bih malo proširiti bandwith kako bih prigušio spektar od 70 hz do recimo 400hz.
Rezonancu na 128Hz zasigurno mozes solidno srediti debelim sirokopojasnim panelima na zidovima i (debelim) cloud absorberom.
Poenta je da je najjednostavnije u malim prostorijama absorbovati absorberima koji rade na principu trosenja kineticke energije (brzina cestica vazduha) a ne potencijalne (pritisak vazduha). Prvi su takozvani sirokopojasni absorberi kojima se ponekad ostavlja "air gap" izmedju njih i zida da bi bili efikasniji (a=lambda/4), a drugi su membranski absorberi i absorberi sa rezonantnim supljinama, koje bi trebalo staviti na samu povrsinu zida, gde je pritisak vazduha najveci (a=0). Ovo drugo najcesce nije prakticno moguce, te je problem i sto Helmholzov absorber najcesce mora da se postavi na mesto velike brzine, a ne visokog pritiska. U tom slucaju moj je princip da NE stavljam nesto sto ne radi efikasno u situaciji koju imam.
Helmholzovi absorberi mogu dobro i efikasno da rade na smanjenju RT60 (i poboljsanju razumljivosti glasa) u velikim prostorijama jer su njihove dimenzije (dubina) zanemarljive u odnosu na dimenzije prostorije, te imaju uslova da rade efikasnije od sirokopojasnih absorbera.
Quote:
Nadalje ,nisam siguran da li je bolje zatvoriti same kutove ili ga montirati na zid u sam čošak, na zidu bih mogao izraditi veču površinu resonatora.
Vec sam predlozio da se uradi LF apsorpcija sirokopojasnim absorberima jer svi uslovi koje imamo u malim prostorijama cine helmholzove absorbere neefikasnim. Mogli bi neki tanki membranski da urade posao...
Quote:
Isto tako nisam siguran da li perf. resonator mogu izraditi sa varijabilnom dubinom i različitim rupama kako bih proširio spektar ili je za to bolje implementirati slap sa letvicama.
Isto vazi i za ovo sto sam vec rekao... pitanja su ok, ali poticu od vec navedenih problema.
Quote:
Za izradu bih koristi MDF ploče 1,8 i 2 cm debljine.

Quote:
... eto nadam se da sam razjasnio problem i vjerujem da ovdje mogu dobiti dobar savjet.
Jesi i nadam se da sam ti dao dobar savet.
Quote:
hvala unaprijed ...
Nema na cemu! Ziv bio!

Last edited by boggy; 08-08-2011 at 01:36 PM.
Old 09-08-2011, 09:23 AM   #9
analog
Senior Member

analog's Avatar

Da li preporučuješ i za newell-ove membranske apsorbere da budu što bliže zidu? I da li je ok staviti pasivni apsorber ispred njega, ako postoji način da se apsorber montira tako da ne dodiruje membranu?
analog is offline   Reply With Quote
Old 09-08-2011, 04:33 PM   #10
NLP
Moderator

NLP's Avatar

Za Newell absorbere misliš na hangere?!
Prvi ih je upotrebljavao Hidley posle nekoliko modifikovane Newell.
Pravili su testove sa akcelerometrima i otkrili da ima veoma zanemarivajuč membranski efekat (imaš u Newell-ovoj knjizi oko toga i u AES knjižari).

Drugo pitanje, osobno mislim da je dobra ideja.
Upravo dovršujem drugi studio po tom sličnom principu i rezultati su veoma interesantni...

Nenad Patkovic
https://www.facebook.com/NedPat34
https://www.facebook.com/aeracoustics
www.aer-acoustics.com
http://www.distopiksound.com/
https://mixanalog.com
NLP is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules