Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 01-04-2011, 12:16 PM   #21
tomo
Member

tomo's Avatar

Default Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!

Quote:
Originally Posted by Jingis Can View Post
Eto jedno konkretno pitanje. Na koji način dobiti prosječnu glasnoću snimke, kakva se mo?e čuti na albumima domaće i strane, produkcije?
Dakle, RMS mojih snimaka je oko -11db, dok "prifesionalne" snimke idu i do -13, a osjetno su glasnije. Glasnoću kakvu tra?im mogu dobiti samo ako snimak stisnem na -10,-9db RMS. Od ostalih podataka spomenut ću da je miks dobro odrađen, glasnoća bez masteringa ide do 0 db, a na master kanalima koristim eq (waves,API 560, često preset "mastering and oldies"koji obično minimalno moduliram, obično samo skinem frekvencije ispod 40hz), zatim waves Rcomp (kojem treshold također minimalno podesim, dakle ako mi suha snimka ide do 0 db, treshold granica je maksimalno -2.5 do -3.5db) i na kraju limiter PSP Xenon, gdje obično rabim gotove presete. U posljednje vrijeme koristim i tape simulator, budući da sam primjetio da mi je snimka definiranija, pa čak i u smislu ove teme o kojoj se priča u ovom topicu...
Eto nadam se da je pitanje dovoljno konkretno, uz napomenu da ?togod poku?ao na master kanalima, rezultira većim RMS-om, a to ne ?elim, ?elim samo ne?to glasniju snimku.
Odgovori o profi studijima i vrhunskoj hardverskoj opremi ovdje mi neće pomoći, jer sam čuo i snimke iz kućne radinosti s atributima kakve ja trebam.
rad, rad i rad pa malo po malo dodje "samo od sebe".
zamalo za nista ne postoje rjesenja "na prvu", na dva, tri klika, na dva, tri
plug-a ili hardware-a.
vise kemije, pametnog slaganja u mix-u plus jako je bitno razumijeti sistem rada uredjaja koji se koriste! naravno, prethodno, ako je sve smisleno i kvalitetno snimljeno doci ce ti i glasnija snimka i definiranija i otvorenija...itd...
mene puno toga mucilo i kako radim otkrivam nove stvari koje me muce,
a do malo prije nisam ih ni cuo ni osjetio ni kuzio.
glavno je da te uvijek nesto muci.
p.s.
da, moze se postici super snimka i iz kucnog studija.
tomo is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules