osecam sindrom nestrpljivosti....
Ukoliko se bavis produkcijom manje od 5 godina (full time), nemoj da se cudis sto ne mozes da postignes neke stvari. Svi hoce sve odmah!! N E M O Z E !! (nikako)
Pa cak i u elektronskoj produkciji...ima tu mnogo caka i trikova..nije samo dovoljno imati brdo plugova na PC-ju...
Puno ljudi se iz hobija bavi muzikom, misleci da je sve sad lako izvodljivo...mozda zazvuci slicno, ali nije ni blizu dobro kao prava stvar.
I sve te fore tipa, paralelna kompresija, notch here, notch there, itd itd nema veze ako je materijal los !!!! Nema spasa...
Quote:
Originally Posted by DaBear
Danas samo, svi samo nesto pitaju..a niko nista ne radi.
Uposte nije lako odgovoriti na pitanje tipa:
"bavim se produkcijom 2 nedelje i moji snimci ne zvuce dobro kao snimci koje cujem u diskotekama ili na radiju...sta ne valja? Jel moze neko da mi kaze gde da pritisnem da bi bilo isto? Hvala unapred.."
Quote:
Originally Posted by Granata
Pa 95% zvuka je dobar aranzman, snimak i izbor instrumenata. Ako uzmesh losh kick i bass (ne losh kvalitet zvuka nego kako leze u pesmi tj aranzmanu) ne mozesh dobiti nikad dobar mix, dok u protivnom mix ce 95% biti vec tu.
E onda potrazish savete i fore sa kompresorima i filterima i td...
Quote:
Originally Posted by Jan
Njegov autotune nije tu da bi napravio melodiju nasumice slucajno "Aj stavi autotune da ispadne nesto" i bez autotune-a da slusas njegove stvari, sve su vokalne melodije i harmonije iste kao i sa autotune-om i to ga cini jedinstvenim, autotune mu je tu kao efekat, kao eq, kao compessor ili reverb... Ostali stavljaju autotune na totalno falsh pevanje da bi nesto ispalo.
A covek zna i da repuje i to bolje od mnogih repera
Quote:
o Trolovima - Meni je generalno smaranje da slusam a pogotovu miksam dosadnu pesmu koja nema buducnosti. Jebes pare i studio time...nemogu da se smaram!!
Jedno je ako te zanima da sedis u studiju i radis sa kim bilo, ko god dodje u studio. Ja sam to radio, na vise nivoa (od bednog demo studija do SSL-a) i ne svidj mi se....takodje i "programiranje" za nekoga ko nema ideje i ocekuje da mu neko drugi napravi pesmu...nemam strpljenja, a pare zaradjene na taj nacin me ne interesuju.
Formati nisu vazni, vazne su ideje..
sad totalno treci fazon - Evo vam taze primer RUMER, pevaljka...nesto izmedju SAde i Nore Jones...razvalila u UK. Prodala 500.000 CD-a...a snimano u starom Motu, sa Mackie mixerom, Rode N2 mike glavni mikrofon, i bubanj sa 3 mikrofona (jeftini drum kit set)...ali zena peva do jaja, dobra svirka, dobri akordi itd....ok, miksano je u normalnom studiju, ali osnovni materijal je dobar u srzi!!
odosmo u vec prezvakane vode....
ARANZMAN JE SVE!!!! Tu je sve - kako rade instrumenti i linije jedni sa drugima, akordi gde idu i sta rade..koliko koji deo puta ide, koliko traje, sta kad ulazi i izlazi...podji stani...bubanj..zvukovi, farbe - SVE je to aranzman!!!
Quote:
onaj ko stvarno ima talenta i stvarno zeli nesto da uradi, ce da nauci to, da dovede do perfekcije, da konstantno uporedjuje svoj radi sa radovima drugih (koji su mu SVI konkurencija) i NECE da se obazire na moje i necije druge opaske i "savete" !!!
Samo treba biti REALAN U SVEMU !!!
Sve zahteva PUNO vremena, i raznoraznih ulaganja i odricanja, i ne treba se zavaravati sa nekoliko hiljada Youtube gledanja i tapsanja po ramenu od ortaka i roditelja...
+1
Ne obracam se nikom pojedinacno, niti ga obeshrabrujem (naprotiv) i znam da ce ponekome ovo zvucati kao nekakvo "elitisticko sxxxe", ali zaista se premnogo netalentovanih i zanatski nepotkovanih ljudi "bavi" ili pokusava da se bavi muzikom (u raznim ulogama i svojstvima) sa jednom jedinom zeljom "kako precicom stici do cilja" i proces komponovanja, aranziranja, programinga, produkcije, sta god, svesti na banalnu i univerzalnu proceduru...
Ne postoji ni (niverzalni) lek za celavost, a kamoli univerzalna produkcijska procedura za savrsen i nenadxxxxv zvuk...
Postoje samo znanja, principi i estetske vrednosti koje se primenjuju na konkretan "input" (sirovinu) i oni kreiraju "recepturu" za taj konkretan slucaj.
E, sad, takav pristup zahteva i nekakav talenat i obrazovanje, a bogami i iskustvo, a do toga se ne moze "precicom"...
Otprilike, kao razlika izmedju djaka/studenata koji uce "za ocenu" odnosno "da poloze ispit" i onih koji uce da nesto realno i nauce...