Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Mastering

Mastering Tehnike postprodukcije i masteringa...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-02-2011, 11:04 AM   #11
DzoniPFC
Pro Member

Default Re: Pitanja za Mr. DaBear

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post

"bavim se produkcijom 2 nedelje i moji snimci ne zvuce dobro kao snimci koje cujem u diskotekama ili na radiju...sta ne valja? Jel moze neko da mi kaze gde da pritisnem da bi bilo isto? Hvala unapred.."
Covek je postavio konkretna pitanja, nista nalik tome sto si ti napisao.

Ovde i na gearslutzu se toliko prica o KVALITETU pesme kao da su sudije "Idola" na sajtu, oprema i tehnika mixovanja jeste bitna bez obzira da li je pesma SRANJE ili MEGA HIT, to se tonca ne tice.
Oni koji kazu da nacin mixovanja i oprema nije (toliko) bitna, to je samo izgovor jer verovatno ne znaju da odrade mix kako treba i da izvuku iz pesme maximum pa filozofiraju na internetu. Mislim da se takvi ljudi zovu "trolovi"

DzoniPFC is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 11:29 AM   #12
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Ja sam cuo toliko dobrih pesama, gde je miks pesme bzvz, ali je pesma i dalje dobra, pa joj neko krucijalno miksanje osim podesavanja nivoa i ne treba... A nikad nisam cuo pesmu koja je uzasna a da je dobro smiksana, jednostavno losa pesma ne moze da se dobro smiksa, to je fakat
Jan is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 12:54 PM   #13
ajoe
Junior Member

Mr. DaBear, niste me bas razumeli-materijal sa kojim radim je wav a kada ga renderujem za slusanje on je flac. Kad zavrsim mixing fazu, stemove renderujem kao wav i uvozim ih kao takve, nekonvertovane!!
Mozda i najveci problem na koji nailazim je aranzman pesme, pa se previse puta nadjem u situacji da proveravam ono na cemu radim sa nekom drugom pesmom iz zanra,tako da TU stvarno moze da mi se kaze da mi je materijal los.
Lista internet izvora koje citam ili sam vec citao je podugacka,SoS, SongStuff, EM, tek forume da ne pominjem.Na svakom sam clan ali imam mozda 2-3 posta,vise citam da nadjem odgovore ili direktno ili da ih sam izvucem. Isto je bilo i sa Rumskim.

Dzoni,vrlo lepo receno, svaka cast :thumbup:

Jan, evo npr pesma Steve Angello - KNAS, vrhunski mastering i mixing, pesma napravljena od loopova iz GarageBanda i Vengance S.Pakova (http://www.youtube.com/watch?v=PuAxnEWQWDw). Sve to ne bi imalo veze da je pesma dobra,ali pesma je (po meni) krs. Cak "ne radi" ni u klubovima, nikakvu reakciju ne izaziva. Da ju je izdao bilo ko drugi prosla bi nezapazeno. Isto moze da se kaze i za TPain, coveka koji je proslavio AutoTune i koji na koncertima peva na playback! Kod nas ce svi da pljuju po Elitnim odredima zbog AT ali TPain je do j*j*.

I jos samo jedna stvar "losa pesma" je mnogo sirok pojam kada se kaze samo tako. Sta je lose-vokal,bas,aranzman ili nesto trece. Za neke ima resenja za neke ne. Znam da negde nema pomoci pa za to ni ne pitam.
ajoe is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 01:17 PM   #14
Granata
Member

Pa 95% zvuka je dobar aranzman, snimak i izbor instrumenata. Ako uzmesh losh kick i bass (ne losh kvalitet zvuka nego kako leze u pesmi tj aranzmanu) ne mozesh dobiti nikad dobar mix, dok u protivnom mix ce 95% biti vec tu.
E onda potrazish savete i fore sa kompresorima i filterima i td...
Granata is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 04:30 PM   #15
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Originally Posted by ajoe View Post
Isto moze da se kaze i za TPain, coveka koji je proslavio AutoTune i koji na koncertima peva na playback! Kod nas ce svi da pljuju po Elitnim odredima zbog AT ali TPain je do j*j*.
Ovo playback?

http://www.youtube.com/watch?v=XETc5f-JAaA

http://www.youtube.com/watch?v=K2sY3o964jE

Za razliku od Elitnih Odreda, T-Pain je do jaja muzicar i covek zna da peva i bez autotune-a.

T Pain koristi autotune i na koncertima... Njegov autotune nije tu da bi napravio melodiju nasumice slucajno "Aj stavi autotune da ispadne nesto" i bez autotune-a da slusas njegove stvari, sve su vokalne melodije i harmonije iste kao i sa autotune-om i to ga cini jedinstvenim, autotune mu je tu kao efekat, kao eq, kao compessor ili reverb... Ostali stavljaju autotune na totalno falsh pevanje da bi nesto ispalo.
A covek zna i da repuje i to bolje od mnogih repera
http://www.youtube.com/watch?v=s4KfJO1GnTQ
Quote:
Originally Posted by Granata View Post
Pa 95% zvuka je dobar aranzman, snimak i izbor instrumenata. Ako uzmesh losh kick i bass (ne losh kvalitet zvuka nego kako leze u pesmi tj aranzmanu) ne mozesh dobiti nikad dobar mix, dok u protivnom mix ce 95% biti vec tu.
Istina

Last edited by Jan; 27-02-2011 at 04:36 PM.
Old 27-02-2011, 05:38 PM   #16
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by ajoe View Post
Mr. DaBear, niste me bas razumeli-materijal sa kojim radim je wav a kada ga renderujem za slusanje on je flac. Kad zavrsim mixing fazu, stemove renderujem kao wav i uvozim ih kao takve, nekonvertovane!!
Mozda i najveci problem na koji nailazim je aranzman pesme, pa se previse puta nadjem u situacji da proveravam ono na cemu radim sa nekom drugom pesmom iz zanra,tako da TU stvarno moze da mi se kaze da mi je materijal los.
Lista internet izvora koje citam ili sam vec citao je podugacka,SoS, SongStuff, EM, tek forume da ne pominjem.Na svakom sam clan ali imam mozda 2-3 posta,vise citam da nadjem odgovore ili direktno ili da ih sam izvucem. Isto je bilo i sa Rumskim.

Dzoni,vrlo lepo receno, svaka cast :thumbup:

Jan, evo npr pesma Steve Angello - KNAS, vrhunski mastering i mixing, pesma napravljena od loopova iz GarageBanda i Vengance S.Pakova (http://www.youtube.com/watch?v=PuAxnEWQWDw). Sve to ne bi imalo veze da je pesma dobra,ali pesma je (po meni) krs. Cak "ne radi" ni u klubovima, nikakvu reakciju ne izaziva. Da ju je izdao bilo ko drugi prosla bi nezapazeno. Isto moze da se kaze i za TPain, coveka koji je proslavio AutoTune i koji na koncertima peva na playback! Kod nas ce svi da pljuju po Elitnim odredima zbog AT ali TPain je do j*j*.

I jos samo jedna stvar "losa pesma" je mnogo sirok pojam kada se kaze samo tako. Sta je lose-vokal,bas,aranzman ili nesto trece. Za neke ima resenja za neke ne. Znam da negde nema pomoci pa za to ni ne pitam.

opet ulazimo u price "po meni" i "po tebi" je nesto lose ili dobro....
O tome nema stada se prica

o Trolovima - Meni je generalno smaranje da slusam a pogotovu miksam dosadnu pesmu koja nema buducnosti. Jebes pare i studio time...nemogu da se smaram!!
Ovo je delimican odgovor Johnny-ju!
Jedno je ako te zanima da sedis u studiju i radis sa kim bilo, ko god dodje u studio. Ja sam to radio, na vise nivoa (od bednog demo studija do SSL-a) i ne svidj mi se....takodje i "programiranje" za nekoga ko nema ideje i ocekuje da mu neko drugi napravi pesmu...nemam strpljenja, a pare zaradjene na taj nacin me ne interesuju.

T Pain je faca za sve nas sa Foruma. Za njega puno ljudi zna - a za nas niko nezna, niti ce znati! KAkve god da su mu pesme - prodaju se / slusaju se / zivi od toga....kod nas to nije slucaj. Ako se nesto cak i zavrti po nasem radiju i TV, to je sve jedno veliko NISTA!!!

Steve Angelo - pesma je pravljena za klubove...nije komercijalni hit, ali vrsi posao po klubovima i nema nikakve veze sa T Pain-om i njegovim stilom..??
(stvarno losa reakcija publike...hhmmmmmm) Mislim ni ja se ne lozim nesto puno - alli ovde (na pr,) riff je super !!! super!!!

Formati nisu vazni, vazne su ideje..

sad totalno treci fazon - Evo vam taze primer RUMER, pevaljka...nesto izmedju SAde i Nore Jones...razvalila u UK. Prodala 500.000 CD-a...a snimano u starom Motu, sa Mackie mixerom, Rode N2 mike glavni mikrofon, i bubanj sa 3 mikrofona (jeftini drum kit set)...ali zena peva do jaja, dobra svirka, dobri akordi itd....ok, miksano je u normalnom studiju, ali osnovni materijal je dobar u srzi!!

odosmo u vec prezvakane vode....

ARANZMAN JE SVE!!!! Tu je sve - kako rade instrumenti i linije jedni sa drugima, akordi gde idu i sta rade..koliko koji deo puta ide, koliko traje, sta kad ulazi i izlazi...podji stani...bubanj..zvukovi, farbe - SVE je to aranzman!!!

Last edited by DaBear; 27-02-2011 at 05:41 PM.
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 05:43 PM   #17
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Samo da se razumemo, ja nisam ljubitelj T-Pain-a, ali postujem ono sto radi... Ceo taj nova skola fazon koji se radi u svetu da kazem hiphop-a mi se ne svidja, ali okej, kad treba da se uradi uradim, ne opravdavam nove trendove koje mi se ne svidjaju time da su sranje kao sto puno ljudi radi
Old 27-02-2011, 05:59 PM   #18
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Post Re: Pitanja za Mr. DaBear

Quote:

T Pain je faca za sve nas sa Foruma. Za njega puno ljudi zna - a za nas niko nezna, niti ce znati!
Mislim da ne treba biti takav pesimista. Ako ne mislis drugacije od ovoga gore, onda nemas ni elana da radis muziku. Svi rade da bi se culi negde, da bi ljudi culi njhov rad, ocenili, uzivali uz njihovu muziku, da podelis svoju muziku i inspiraciju sa drugima. Novac je meni sporedna stvar jos uvek, imam prihode i jos sam student. Ali reci nekom, ko tek pocinje i pita nesto nekog (ko toliko dugo radi i ko je u tim vodama godinama i godinama), onu gore recenicu, mislim da je kontraproduktivno.

Moje misljenje naravno.

Pozz

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 06:25 PM   #19
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

onaj ko stvarno ima talenta i stvarno zeli nesto da uradi, ce da nauci to, da dovede do perfekcije, da konstantno uporedjuje svoj radi sa radovima drugih (koji su mu SVI konkurencija) i NECE da se obazire na moje i necije druge opaske i "savete" !!!

Samo treba biti REALAN U SVEMU !!!

Sve zahteva PUNO vremena, i raznoraznih ulaganja i odricanja, i ne treba se zavaravati sa nekoliko hiljada Youtube gledanja i tapsanja po ramenu od ortaka i roditelja...plus, treba uzeti u obzir i geografski polozaj ! Ozbiljni nece da sede kod nas...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 27-02-2011, 09:10 PM   #20
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Thumbs down Re: Pitanja za Mr. DaBear

Quote:
onaj ko stvarno ima talenta i stvarno zeli nesto da uradi, ce da nauci to, da dovede do perfekcije, da konstantno uporedjuje svoj radi sa radovima drugih (koji su mu SVI konkurencija) i NECE da se obazire na moje i necije druge opaske i "savete" !!!

Samo treba biti REALAN U SVEMU !!!

Sve zahteva PUNO vremena, i raznoraznih ulaganja i odricanja, i ne treba se zavaravati sa nekoliko hiljada Youtube gledanja i tapsanja po ramenu od ortaka i roditelja...plus, treba uzeti u obzir i geografski polozaj ! Ozbiljni nece da sede kod nas...

To sve stoji. Bez rada, velikog rada i ulaganja u sebe i cimanja, borbe, guranja medju ljude, odn. onog sto si gore i naveo, nema nista. Nego sam komentarisao onu pesimisticnu recenicu.

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules