Quote:
Originally Posted by google
Ovo je tacno. Ako radi na 16 bita, ne treba diter.
|
Posto, koliko je barem meni poznato, danas da gotovo da nema hosta ciji endzin radi na 16 bita, dithering je pozeljno raditi kada se izbacuje mixdown. Razlog je jednostavan: iako trake, odnosno fajlove traka mozes inicijalno snimati na 16 bita (iz razlicitih razloga, obicno je to u slucaju ogranicenog prostora na hard disku), sve trake pri samom prolasku program, odnosno u njihovom miksu imaju 32bit rezoluciju, tako da je rezultat njihovog sabiranja 32bit float.
Jos nesto google, mislim da se kod tvojih postova stalno mesaju vise stvari: komponovanje, editing, mix i mastering stalno predstavljas kao jedan proces. U osnovi, to je tacno, i to stvarno moze pomoci nekome ko u startu misli da ce u krajnjem procesu, masteringu, resiti probleme koje je ugradio samim komponovanjem, pa zatim greskama u ostalom delu procesa izgradnje pesme.
Manje jeste vise, to je filozofija koja se krije iza vecine dobrih pesama i ideja.
Ali, koliko god da je neka pesma dobro osmisljena i sredjena, nekada se mora raditi editing, bas radi dobijanja prostora i preciznijeg definisanja odnosa kanala. Takodje, zvuk nekog instrumenta, ma kako dobro i kompaktno zvucao u kombinaciji sa ostalima, nekada zahteva intervenisanje eq-a, nekada vrlo malo i suptilno, a nekada ekstremnije. Isto je i sa pitanjima kompresije, ona se ne radi samo fore radi ili da bi se nesto ispravilo samo po sebi, postoji dosta vise prakticnih razloga: jedan je ne samo dinamicko, nego i frekvencijsko ujednacavanje kanala, posto se on nece uvek slusati na dobroj opremi, drugo je kada se zeli postici neki drugi zvuk, efekat koji ce raditi zajedno sa ostatkom elemenata u pesmi. Isto je i sa odnosom kanala: ne mora se uvek teziti realnosti, odnosno njenom preslikavanju, kada je miks u pitanju. Mogu se postici mnogi razliciti rezultati, u zavisnosti od ideje, reci pesme, raspolozenja... sve to igra (ili bolje reci, moze igrati) ulogu u procesu izgradnje neke ideje. I ovo ne zavisi samo od vrste muzike, u svakoj je isto, cilj je preneti odredjenu atmosferu, sto se nekada ne moze uraditi iz suvih snimaka, bilo kako i gde da su snimani. Mastering tek dolazi na kraju, i po meni, o njemu se tek moze pricati kada se ima vise skupljenog materijala, odnosno kada se vec dodje do konkretizacije vise pesama. Radi se i na singlovima, naravno, ali je on tada oslobodjen one prave komponente koja ga cini bitnim procesom: tek kada je cilj napraviti celinu od vise pesama, njegova primena postaje evidentno bitna.
I jos jedna, vrlo bitna stvar: svi ovi procesi nisu nikakva filozofija, moze ih svako raditi i nauciti, samo sto nece svima rezultati biti isti
Toliko od mene, vidimo se na nekom drugom tredu