Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 21-10-2015, 09:21 AM   #1
obicni user
Member

Default vsti-audio -razlike u miksu

Naletio sam i ovdje a i na drugim forumima kako treba instrument-trake eksportirati u audio i tek onda krenuti sa miksom. No postoje i zagovornici da se do kraja ostaje u midi formi radi lak?eg editiranja. Ja sam probao eksportirati jedan svoj rad i sve mi sad zvući či?će. Da li zbog gore navedenog pravila, da li zbog rasterećenja računala ili pak je to samo u mojoj glavi. Naravno ovo posljednja isto mo?e biti budući da ja slu?am na hardver koji sam prilagodio svom nedostatku sluha prema nekim songovima koji su mi odprije ostali u memoriji kako zvuče. Va?e mi?ljenje.... Ima li ili nema smisla. (interesira me iskljućivo za svoj domaći rad koji nikad neće postati ne?to vi?e...)
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2015, 10:09 AM   #2
LA-2A
Member

LA-2A's Avatar

Default Re: vsti-audio -razlike u miksu

mene obicno mrzi da to radim, jedino ako bas moram tipa da ocistim projekat da komp lakse gura ili ako neki kanal opasno baguje.
LA-2A is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2015, 03:12 PM   #3
OFF
Pro Member

OFF's Avatar

Nema smisla....projekti u kojima se koriste VSTi umesto zivih sviraca su sami po sebi nezahtevni sa stanovista finalnog zvuka, tako da te akademske razlike, ako i postoje izmedju renderovanog i nerenderovanog u tim slucajevima nisu bitne
Old 21-10-2015, 03:54 PM   #4
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by OFF View Post
Nema smisla....projekti u kojima se koriste VSTi umesto zivih sviraca su sami po sebi nezahtevni sa stanovista finalnog zvuka, tako da te akademske razlike, ako i postoje izmedju renderovanog i nerenderovanog u tim slucajevima nisu bitne
Pa ne znam ba? koliko su nezahtevni. Moj drug Sa?a (onaj ?to nam je svojevremeno bio gost foruma) koristi virtuelne instrumente sve u ?esnaest. On je inače ba? zahtevan čovek ?to se tiče finalnog zvuka, a ni projekti mu nisu mnogo manje zahtevni

Manje-vi?e razlike između samog renderovanog i nerenderovanog zvuka, ali sevap je ma?inu (kakva god ?zver? bila) rasteretiti u miksu. Ili makar rasteretiti sopstveni mozak od rada u hibridnom okru?enju

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 22-10-2015 at 12:10 AM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2015, 04:04 PM   #5
Uro?_86
Member

Uro?_86's Avatar

Da se i ja nadove?em na ovu temu.
- Pre od prilike mesec dana u Sonar-u sam radio na jednom miks projektu.

Igraju?i se sa vokalom pritisnuo sam opciju "freeze" (to je kao eksport u drugoj formi)
i vokal je po?eo da zvu?i iznena?uju?e dobro. Mnogo ?istije.
- Imao sam utisak da sam otkrio ne?to jako bitno u vezi sa vokalima.

Me?utim kada sam posle masteringa slu?ao obe verzije vokala (freeze on/off)
ipak u "wave" formatu je osetno bolje zvu?ao vokal koji nije bio friziran.

Last edited by Uro?_86; 21-10-2015 at 04:11 PM.
Uro?_86 is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2015, 04:22 PM   #6
obicni user
Member

Ono sto sam ja skapirao je da mi export miksa u Vsti zvući zeru drugaćije nego dok ga slu?am u daw-u. Dok ekportirane audio trake ne čujem razlike. No. Logićno je da bi to sve trebalo bit isto. Ali.
Naravno i rasterećenje kompa vjerojatno ima udjela. Osobito onog koji nije zadnji krir tehnologije. Stavljanje svih plagina u EZD, iste trake a potro?nja ohoho razlika
No ono ?to mene interesira je ima li ili nema razlike. Ne mislim sad na nekakvih 0.00 necega %
obicni user is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2015, 10:21 PM   #7
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Uro?_86 View Post
Da se i ja nadove?em na ovu temu.
- Pre od prilike mesec dana u Sonar-u sam radio na jednom miks projektu.

Igraju?i se sa vokalom pritisnuo sam opciju "freeze" (to je kao eksport u drugoj formi)
i vokal je po?eo da zvu?i iznena?uju?e dobro. Mnogo ?istije.
- Imao sam utisak da sam otkrio ne?to jako bitno u vezi sa vokalima.

Me?utim kada sam posle masteringa slu?ao obe verzije vokala (freeze on/off)
ipak u "wave" formatu je osetno bolje zvu?ao vokal koji nije bio friziran.
Naravno, to je op?te poznato. Jedan tim programera u Steinberg-u je radio na opciji "zamrzavanja", a drugi je specijalno radio na bounce-ovanju WAV, i na ?alost do?lo je do izra?aja da nisu svi programeri isti - oni koji su radili bounce su bolje obavili posao i taj komad C++ koda je mnogo bolje napisan. U broju Sound on Sound-a od pro?le godine je u jednom intervju-u D?ejms Ričardson iz Steinberg laboratorije ba? pomenuo da su sad anga?ovali treći tim programera da bi se odradio dithering da i bounce i zamrzavanje daju isti rezultat.

Quote:
Originally Posted by obicni user View Post
Ja sam probao eksportirati jedan svoj rad i sve mi sad zvući či?će. Da li zbog gore navedenog pravila, da li zbog rasterećenja računala ili pak je to samo u mojoj glavi. Naravno ovo posljednja isto mo?e biti budući da ja slu?am na hardver koji sam prilagodio svom nedostatku sluha prema nekim songovima koji su mi odprije ostali u memoriji kako zvuče. Va?e mi?ljenje.... Ima li ili nema smisla. (interesira me iskljućivo za svoj domaći rad koji nikad neće postati ne?to vi?e...)
Ako ima? 32-bitni windows, onda procesor ima problem da istovremeno svira VST i sabira kanale i zato instrumenti sviraju samo na 16 bita, pa kad ih prebaci? u wav onda radi samo audio engine ali ne i vst engine i naravno, onda je sve čistije. Zato obavezno da sve bounce-uje? pre miksa, i to mo?da i u 16-bitne fajlove jer će se engine manje naprezati i sve će zvučati jo? čistije.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2015, 10:32 PM   #8
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Post Re: vsti-audio -razlike u miksu

Ako pri recimo kick drum kanalu koristis neki sempler koji putem MIDI "informacija" povlaci odgovarajuci sample, definitvno ces kasnijim eksportom u audio i seckanjem "repova" (tamo gde je "prazan prostor" na kanalu) dobiti na "cistoti" kanala. To vazi i za mnoge druge kanale na mestima gde zjape u prazno . Mnogi vst efekti znaju da proizvode beskoristan sum, iako u tom, nekom trenutku ne prolazi nikakav audio signal kroz njih (Waves u paketu ima takvih bisera, a i drugi). Tada, pretvaranje svega u audio, zna da da dobar rezultat, posebno kada primetis da se saberu takvi sumovi sa 5-6 kanala, to nije za zanemariti. A sto rece cika Vasa: "Ili makar rasteretiti sopstveni mozak od rada u hibridnom okru?enju". Fokusiras se da slusas i postavis kanale u nekom valjanom balansu, a ne da analiziras da li notu ovde ili notu onde dodati.

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 21-10-2015, 10:47 PM   #9
Haxli
Pro Member

Hteo sam da kazem, pricha ima previshe promenljivih... koji daw, koji vsti? Mozda nisu svi isto odradjeni...
Onda je Dushan (u medjuvremenu) objasnio za Cubase...

Znachi zakljuchak bi bio: ipak je bolje sve prebaciti u audio! (bar kada je cubase u pitanju)
Haxli is offline   Reply With Quote
Old 22-10-2015, 12:13 AM   #10
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Haxli View Post
Hteo sam da kazem, pricha ima previshe promenljivih... koji daw, koji vsti? Mozda nisu svi isto odradjeni...
Onda je Dushan (u medjuvremenu) objasnio za Cubase...

Znachi zakljuchak bi bio: ipak je bolje sve prebaciti u audio! (bar kada je cubase u pitanju)
Ja čak i originalni audio jo? jednom prebacim u audio, za svaki slučaj, imam utisak da dobije malo definicije u visokima.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules