![]() |
vsti-audio -razlike u miksu
Naletio sam i ovdje a i na drugim forumima kako treba instrument-trake eksportirati u audio i tek onda krenuti sa miksom. No postoje i zagovornici da se do kraja ostaje u midi formi radi lak?eg editiranja. Ja sam probao eksportirati jedan svoj rad i sve mi sad zvući či?će. Da li zbog gore navedenog pravila, da li zbog rasterećenja računala ili pak je to samo u mojoj glavi. Naravno ovo posljednja isto mo?e biti budući da ja slu?am na hardver koji sam prilagodio svom nedostatku sluha prema nekim songovima koji su mi odprije ostali u memoriji kako zvuče. Va?e mi?ljenje.... Ima li ili nema smisla. (interesira me iskljućivo za svoj domaći rad koji nikad neće postati ne?to vi?e...)
|
Re: vsti-audio -razlike u miksu
mene obicno mrzi da to radim, jedino ako bas moram tipa da ocistim projekat da komp lakse gura ili ako neki kanal opasno baguje.
|
Nema smisla....projekti u kojima se koriste VSTi umesto zivih sviraca su sami po sebi nezahtevni sa stanovista finalnog zvuka, tako da te akademske razlike, ako i postoje izmedju renderovanog i nerenderovanog u tim slucajevima nisu bitne
|
Quote:
Manje-vi?e razlike između samog renderovanog i nerenderovanog zvuka, ali sevap je ma?inu (kakva god ?zver? bila) rasteretiti u miksu. Ili makar rasteretiti sopstveni mozak od rada u hibridnom okru?enju :) Pozdrav, Vasa |
Da se i ja nadove?em na ovu temu.
- Pre od prilike mesec dana u Sonar-u sam radio na jednom miks projektu. Igraju?i se sa vokalom pritisnuo sam opciju "freeze" (to je kao eksport u drugoj formi) i vokal je po?eo da zvu?i iznena?uju?e dobro. Mnogo ?istije. - Imao sam utisak da sam otkrio ne?to jako bitno u vezi sa vokalima. Me?utim kada sam posle masteringa slu?ao obe verzije vokala (freeze on/off) ipak u "wave" formatu je osetno bolje zvu?ao vokal koji nije bio friziran. |
Ono sto sam ja skapirao je da mi export miksa u Vsti zvući zeru drugaćije nego dok ga slu?am u daw-u. Dok ekportirane audio trake ne čujem razlike. No. Logićno je da bi to sve trebalo bit isto. Ali.
Naravno i rasterećenje kompa vjerojatno ima udjela. Osobito onog koji nije zadnji krir tehnologije. Stavljanje svih plagina u EZD, iste trake a potro?nja ohoho razlika No ono ?to mene interesira je ima li ili nema razlike. Ne mislim sad na nekakvih 0.00 necega % |
Quote:
Quote:
|
Ako pri recimo kick drum kanalu koristis neki sempler koji putem MIDI "informacija" povlaci odgovarajuci sample, definitvno ces kasnijim eksportom u audio i seckanjem "repova" (tamo gde je "prazan prostor" na kanalu) dobiti na "cistoti" kanala. To vazi i za mnoge druge kanale na mestima gde zjape u prazno :). Mnogi vst efekti znaju da proizvode beskoristan sum, iako u tom, nekom trenutku ne prolazi nikakav audio signal kroz njih (Waves u paketu ima takvih bisera, a i drugi). Tada, pretvaranje svega u audio, zna da da dobar rezultat, posebno kada primetis da se saberu takvi sumovi sa 5-6 kanala, to nije za zanemariti. A sto rece cika Vasa: "Ili makar rasteretiti sopstveni mozak od rada u hibridnom okru?enju". Fokusiras se da slusas i postavis kanale u nekom valjanom balansu, a ne da analiziras da li notu ovde ili notu onde dodati.
|
Hteo sam da kazem, pricha ima previshe promenljivih... koji daw, koji vsti? Mozda nisu svi isto odradjeni...
Onda je Dushan (u medjuvremenu) objasnio za Cubase... :) Znachi zakljuchak bi bio: ipak je bolje sve prebaciti u audio! (bar kada je cubase u pitanju) |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 11:09 AM. |