Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-10-2006, 12:31 PM   #1
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Default Problem u miksu

Imam jedno mozda malo glupo pitanje : )
Dakle, problem se javlja kad radim mixdown, a radim ga tako sto spustim sve kanale pa polako krenem da dizem jedan po jedan dok na masteru ne dobijem najoptimalniju vrednost peaka.
E sad, desava se da kad tako sredim mix u nekom trenutku nesto se verovatno poklopi il sta god, i trek upali klip lampicu a ja nisam ni uspeo da izvalim sta se konkretno desilo.. Ni jedan od pojedinacnih kanala ne prelazi peak 0db. Kapiram ja da se zvuk negde sabira i rezonujeali ne znam sta je najbolje resenje da se to izbegne. Kompresorom se resava problem peaka ali mi se menja prica celog kanala.. Smanjiti kanal isto ne vredi. Cak i smanjiti master mi je glupo jer ubijam snagu lepo mixovanog treka samo zvog glupog sabiranja koje se desi jednom u 8 min...

Dajte neki predlog... Mozda mi je slusanje lose? Mada ne verujem da tu postoji neki problem, soba ima solidnu akustiku i monitorci (yamaha msp5a) su pristojno postavljeni..

hvala
Old 12-10-2006, 12:40 PM   #2
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

Default Re: Problem u miksu

koja se lampica i gde upali? Verovatno ti bezi neki peak.. sve sto bi trebalo da uradis je da stavis neki brickwall na master, recimo BlueTubes Brickwall, da smiri taj jedan peak.. mozes da stavis i Timeworksov Mastering limiter i da ga ne "guzis" vec samo neka stoji da hvata sve sto bezi preko nule
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2006, 01:05 PM   #3
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Timeworks na nulu i gotovo.
Vrednosti svih kanala se sabiraju na masteru, tako da to sto ti ne klipuje na kanalu nema veze jer kad dodje na main out, sabira se sa ostalim kanalima.
MOzes da problem resis i malo studioznije, tako sto ces prvo iskontrolisati par grupa, pa za tim taj limiter na masteru na nultoj vrednosti...
Igraj se malo.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2006, 01:36 PM   #4
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Da to za limiter na masteru sam skontao i sam, s tim sto volim da izbegavam stavljanje bilo cega na master u toku mixanja. Interesantan je sam problem jer se u jednom trenutku saberu peakovi tako da dobijem klip na masteru a pri tom ne cujem nikakvu promenu..
Old 12-10-2006, 03:57 PM   #5
vanya
Junior Member

vanya's Avatar

Ja inace izbegavam limitere al ako je poslednja opcija stavio bih.Mada pokusaj detaljnom analizom da otkrijes koji te tacno kanal zeza mozda je samo neki "pak" koji se necuje vidljiv na signalnoj traci ako ne snizi sve kanale po malo ako su svi jednaki
poz
vanya is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2006, 06:14 PM   #6
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by nESbo
Da to za limiter na masteru sam skontao i sam, s tim sto volim da izbegavam stavljanje bilo cega na master u toku mixanja. Interesantan je sam problem jer se u jednom trenutku saberu peakovi tako da dobijem klip na masteru a pri tom ne cujem nikakvu promenu..
Limiter na masteru koji tu i tamo " zagrebe " neki peak za pola decibela , ne utice na kvalitet miksa , tako da ne moras da ga izbegavas .... u svakom slucaju ces posle nabijati nivo ( specijalno ako radis klubsku muziku ) tako da ce neki drugi limiter " seci " pikove i po 5 - 6 db ....... opusteno .....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2006, 08:27 PM   #7
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

ja sam poceo na master da stavljam waves ssl masterbus comp

a ako koji peak pobjegne vidim koliko bjezi preko i toliko smanjim masterbus

limiter cuvam za kraj
zvincic is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2006, 09:55 AM   #8
nESbo
Member

nESbo's Avatar

Hvala!

Ako mora limiter ondaK idemo Timeworks! : )
Old 13-10-2006, 10:22 AM   #9
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

mozda jednostavno resenje ne znam u kom sekvenceru mixer ali ja u cubase-u smanji sve kanale odjednom (crtl+a) od prvog do zadnjeg pa tasturom spusti za jedan/dva dok se ne ispusti na neke momente tj ispod nule pomeraj ako i dalje peakuje prebaci se na grupe , verovatno ti bass ili noga tj drum kanal pikuje posto je tu "najcesci" problem ili imas neko krljanje u frekvenciji (obicno to budu srednji/srednji visoki sa visokim frekvencijama , jednostavno smanji na pojacalu pa ces cuti sta te najvise nervira :] ili jednostavno mutiraj kanal po kanal pa sta te je najvise nerviralo to ti pikuje signal mada opet sve je ok da ide u crveno dok se ne zabada ... recimo da je neka po meni dozvoljena granica +0.5 , opet sve to zavisi od mixa i sl. ... ili cak malo da prodzaras eq :] al' ne mnogo mozda si negde ostavio veliki gain pa to isto utice :]

valjda je ovo nesto pomoglo :]

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 13-10-2006, 10:51 AM   #10
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

prvo, nije mi jasno otkud tolko gadjenje prema limiterima na masteru u procesu mixa? Ja sam od skora definitivno odlucio da nista nikome ne ostavljam za mastering, vec da radim mix do kraja, do one tacke kada sam spreman da prihvatim da mix takav ode na CD.. Redovno mi stoji Timeworskov limiter na masteru, po potrebi preko njega ustinem jos neki decibel sa UAD precision limiter ili BlueTube Brickwallom

@alavukonja - taj metod moze biti gadan ako zakacis i FX kanale jer pored smanjivanja kanalnog fadera koji teraju u FX kanale zvuk , smanjivanjem FX fadera se smanjuje i njihov povratak, tako da je ukupna kolicina wet zvuka zapravo dvaput smanjena, i time se raspada mix.. Dakle, ako bas moras da spustas fadere redom, obrati paznju da prilikom selektovanja ne zakacis i FX fadere...
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules