|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Predpostavka je da ocu recimo da ubacim neki konverotr u lanac.
Recimo kako bi bilo najbolje povezati ovaj konvertor: http://www.lake-people.de/index.php?...&typ=2&nr=f446 Mislim, sta je potrebno za povezati tu AES Ebu vezu, nista tu meni nije jasno... Da li ici preko koaksijalnog kabla sa recimo nekim interfejsom ala RME 9632 ili bilo kojim drugim...Recimo profire 2626 ili FF800... Nije da cu kupiti ovo, nego me cisto zanima kako se to radi. Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ne znam sta ocekujes, ali funkcionalno ovakav konvertor nema pravi interfejs za racunar (neki "specijalni" ili FW ili USB) i ocekuje se da u racunaru postoji barem kartica sa digtalnim audio interfejsima (in/out, aes/ebu i/ili S/P DIF) da bi se mogao koristiti. Cak nema ni ADAT interfejs. Najsmislenije je imati u kompu nesto poput ovoga: http://www.lynxstudio.com/product_detail.asp?i=26 ili ako imas digitalni mikser... sa digitalnim outputom... a zelis mozda bolji d/a konvertor... ovo je resenje.... itd. Realno ga ne treba nabavljati ako ocekujes da ti bude "kartica" za komp. Ovo je eksterni konvertor bez nekog standardnog racunarskog interfejsa. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
"Mislim, sta je potrebno za povezati tu AES Ebu vezu, nista tu meni nije jasno... Da li ici preko koaksijalnog kabla sa recimo nekim interfejsom ala RME 9632 ili bilo kojim drugim...Recimo profire 2626 ili FF800..." Pominjem koaksijalni kabl jel ovaj konvertor ima koaksijalne izlaze i ulaze... I da, odgovor je to! Znaci ovaj Lynx interfejs ima koliko vidim AES/EBU inpute i outpute, sto znaci da bi doticni konvertor gore mogao da povezem na Lynx i sa tim u racunar, ili negde gresim ? :S A da li je varijanta sa koaksijalnim kablom pa recimo u M-Audio ProFire 2626 mozda gora od AES/EBU veze sa ovom Lynx kartom sto si pokazao? I jos jedno pitanje, kako idu te stvari sa klokom, jel ja u tom slucaju treba da biram na koji ce clock sta da ide? Stvarno nemam iskustva sa povezivanjem eksternih konvertora, pa me samo zanima u "istrazivacke" svrhe. Odnosno zeleo bih da saznam nesto o vise o tome. hvala! Pozdrav! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
ima S/P DIF ulaze i izlaze (koaksijalni) i ima Clock ulaze i izlaze (koaksijalni) Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
Pri tom, kvalitet kartice na koji ga priključuješ nije od presudne važnosti za kvalitet njegovog rada. Tako da ti je, što se zvuka samog tiče, svejedno dal ideš na profire ili na lynx. I to, ako koristiš njega kao master clock (što ti savetujem). Lynx je sa druge strane bolja zvučna karta of profirea, u svakom drugom smislu, pa je otud bogijeva sumnja u profire.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Moderator
|
![]() Quote:
S/P DIF i AES/EBU su digitalni audio interfejsi koji sa sobom nose informaciju o sinhronizaciji... i posto je to cinjenica, fizicka realizacija digitalnog interfejsa ( da li je preko transformatora i kog, da li je bez transformatora, da li je kapacitivna veza, itd... ) i kolicina injektovanog jittera u signal je od presudne vaznosti za kvalitet rada sledeceg stepena.... a to je ovaj eksterni konvertor. Cak i ako postoje mocna resenja za potiskivanje jittera (JetPLL, na primer, koga spomenuti konvertor nema) ona nisu svemoguca i i dalje vazi pravilo da se cak i u kvalitetnu spravu mora uci kvalitetnim signalom... u ovom slucaju digitalnim. Osnovna stvar kod koje ustede u jeftinijim karticama je transformatorska veza za digitalni signal... posto su ti transformatori prilicno skupi.... ali su od presudne vaznosti za potiskivanje common mode noise... Na spomenutoj lynx kartici se mogu videti u obliku crnih ili tamnosivih "kockica" monitiranih neposredno pored in/out konektora. Znam da se to moze povezati "da radi" i jeftinije... to cak i sami proizvodjaci cipova preporucuju za jeftinije proizvode... ali takva realizacija nosi sa sobom neke konsekvence, kojih su dizajneri najcesce svesni. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#7 |
MAO
|
![]()
...a korisnici nesvesni.. hvala bogi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Kako mislis nesvesni?
Pa.... mislim da znaju (najcesce) koliko ih je kostala kartica. Dizajn bez impulsnih trafoa (recimo) nije prevara, nego legitimni kompromis da bi se dostigao neki cenovni rang (ako je to najvazniji cilj) pozdrav bogi
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Nacelno govoreci, eksterni konverteri se povezuju na neki od audio interface uredjaja, bilo da su oni PCI, PCIe, USB ili, pak, FW formata. Kako ce se eksterni konverter povezati neposredno zavisi od tipa konekcije kojom raspolaze audio interface, kao i sam konverter. U slucaju pomenutog konvertera, to bi moglo biti ili preko S/P DIF-a - coaxialnom vezom, ili preko AES/EBU-a - digitalnom vezom uz pomoc posebnih kablova za prenos digitalnog signala sa XLR konektorima. Kroz digitalnu vezu (kabl) tipa S/P DIF ili AES/EBU putuju dva mono ili jedan stereo signal.
Sto se sinhronizacije tice, neophodno je jednu od digitalnih sprava proglasiti master-om, a drugu slave-om. Sve ostalo ce sprave uraditi same. Kod povezivanja vise digitalnih sprava u jedinstven sistem stvar je nesto slozenija, ali to i nije tema ovog thread-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pro Member
|
![]()
E hvala svima Bogi, Spider i Arture!
Znaci cisto me je zanimalo kako to sve funkcionise, nista vise, jasno mi je sve kada postoji ADAT izlaz, ali ovaj AES/EBU format nisam sretao na audio interfejsima pa je zanimalo sta je potrebno imati da bi da bi pomenuti konvertor postavio u sistem. Hvala lepo ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pitanje u vezi monitoringa | Jan | Monitoring | 11 | 13-08-2009 03:42 AM |
Pitanje u vezi laptopa | MHz | Computer Hardware | 9 | 22-03-2009 04:42 PM |
pitanje u vezi miksanja | Steka | Zoran Vračević - Vrač | 18 | 15-10-2006 12:20 PM |
Pitanje u vezi konvertora | Steka | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 25 | 11-11-2005 07:15 PM |
Pitanje u vezi UAD-a..... | alektom | DSP forum | 25 | 15-09-2005 10:25 AM |