Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Analogija

Analogija Sekcija posvećena vintage soundu: traka, lampe, trafoi, govedina, trofazna struja, mast :-)

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2012, 04:54 PM   #81
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Default Re: Kviz Pogodi miksetu

Quote:
Originally Posted by Surfer View Post
........
Pa istina je, majku mu staru, evo ja sam najbolji primjer.
........
Nemam problem sa primerom, nego sa tvojim tumacenjem rezultata:
Quote:
......
Da, učio sam zanat 4 godine u vrhunskoj akustici od Recording Architecture(mislim da znaš kto su oni) ali ne znam kako mi je to pomoglo.
Bojim se nikako
.....

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 05:03 PM   #82
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Meni licno je mnogo bitno kako zvuce zvucnici na kojima cu da radim kad pustim neke svoje mikseve koje poznajem i neke tudje koje smatram referentnim. Nekad se instant naviknem, nekad mi treba malo vise vremena, a na neke monitore (ili sobe u kojima su monitori?) nikako nisam mogao da se naviknem...
Jan is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 05:10 PM   #83
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ili ima? talent ili nema?.
Va?no je da TI ima? talenat, nismo mi va?ni. Kako vreme odmiče sve mi se vi?e čini da ovu temu nisi pokrenuo zbog "stručnog" razgovora i diskusije nego zbog... vlastitog talenta I to je skroz valjano, naravno.

Pozdrav,

Vasa
Old 30-01-2012, 05:29 PM   #84
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

Quote:
Akustika i monitoring nemaju nikakve veze sa zvukom miksa.

voleo bih da verujem u to... stvarno...

mozda ste zeleli da kazete da akustika i monitoring nemaju nikakve veze sa tim kakav ce mix da ispadne, ali sa tim kako zvuci mix u toj prostoriji definitivno ima veze (a i van nje)

Quote:
Akustika i monitoring mogu imati utjecaja na odnose frekvencija i glasnoću
ne da mogu imati, nego zasigurno imaju uticaja na frekvenciju, (ukupnu) glasnocu, i glasnocu pojedinih elemenata mixa!
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 07:25 PM   #85
Surfer
Senior Member

Surfer's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Va?no je da TI ima? talenat, nismo mi va?ni. Kako vreme odmiče sve mi se vi?e čini da ovu temu nisi pokrenuo zbog "stručnog" razgovora i diskusije nego zbog... vlastitog talenta I to je skroz valjano, naravno.

Pozdrav,

Vasa

Za razliku od tebe koji zna? za?to sam ja otvorio neki thread,
ja ne znam kakvih točno ti problema ima? da svaku priliku iskoristi? za osobne kvalifikacije i zlobne insinuacije koristeći kvazi-intelektualan rječnik kojim ?eli? uvrijediti bez da to otvoreno ka?e?.

Ja sam bio vrlo jasan kad sam napisao da je za posao miksing in?enjera bitno da li ima? talenat ili ne.

Isto tako sam bio vrlo jasan kad sam rekao da ja taj talenat nemam.

Ne znam koji ti dio od "JA NISAM MIKSING IN?ENJER I NEMAM TALENAT ZA TO" nije jasan.

Tako da je argument po kojem sam ja otvorio ovu temu da bi pisao o svom talentu za miksanje prilično smije?an jer sam ja sam u startu rekao
da nisam miksing in?enjer i da za to nemam talenat.

Ali uglavnom,većina nas se dobro zabavila na ovoj temi a ne?to i naučila.
Ja sam naučio s kim imam posla a drugi su naučili da najva?nija stvar u miksu nije oprema nego čovjek.

P.S. Pogodio si samo jedan miks metodom ćorave koko?i.
Mo?da bi trebao manje pričati a vi?e slu?ati.
Ali samo u akustički sređenom prostoru

Budem stavio jo? koji miks da vje?ba?
Old 30-01-2012, 07:30 PM   #86
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Uh, kako fina pička?ica...sjajno!

Pa čitam ovo i nekako su svi delom u pravu... ...osim komentara o nadobudnom komentarisanju od strane nekoga sa 13 postova ko je izuzetno nadobudan......

Iskreno verujem da je likovima koji su u poslu 30 godina akustika prilično malo va?na. I da će malte-ne na geniusima "doći" do "svog" zvuka...!

Sa druge strane, akustika nije produkt ove ekonomske krize (ako se to tako zove ma?njavanje na svim nivoima) pa su proizvodjači natrljali marketingom da to tako treba. To je ozbiljna nauka i davno je, i ne slučajno nastala.

E sad, ovakvi a posebno ovaj forum, obično okupljaju ljude koji se u ovom poslu pronalaze ili profesionalno bave. E sad...kako bih se sad izrazio slikovito...

...recimo... ...da imamo proizvodjača keksa za sagovornika i pitamo koji je najbolji kolač - reći će "Keks torta"...! I to je u redu! Normalno je, ako si već pitao takvog lika da ti tako odgovori, i ne znači da potpuno gre?i... Bar ja to tako shvatam...a mozda i gresim...ehehe...

Za mene lično, akustika je, u novčanom smislu "bure bez dna"...! Ubedjen sam da sad "u'vati? za ruku" in?enjera akustike i da ga odvuče? u Abbey Road i ostavi? dva dana, reći će: "Mo?e ovde u ćo?e' jo? jedan difuzor...!"...

Niti je akustika nepotrebna , niti je presudna u studiju! Lično sam ubedjen da je bolje raditi u akustički izolovanom prostoru, i da je to vrlo skupo (ako se pravilno uradi) i da ako posao to dozvoljava - treba!
Ali isto tako i sam radim u totalno ne izolovanom prostoru, ali znam kako da radim u takvim okolnostima, bar kada je o mom prostoru reč...i nikad mi niko nije rekao " da, čujem,da,... radi? bez akustike"....

Sumnjam da je bi neka od tih faca stavila kutije u kupatilo, ali isto tako sam čitao i stranu literaturu (knjige, ne facebook) gde je jedan poznati producent obja?njavo da vi?e voli "sobnu" atmosferu, sa običnim name?tajem,ormarima i sofom i običnim tepihom na podu, a ne akustički tretirane studije, jer tako ljudi slu?aju muziku, u sobi, i nema svako svoj studio kući"... (btw, knjiga je pisana pre nego sto su svi imali svoj studio kući...)

...?to za mene ima donekle logike... Ali je to opet lik koji radi 30 i vi?e godina, gomilla velikih izdanja i potpuno verujem da on tako mo?e...

Sto ?ena - 200 sisa...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 08:13 PM   #87
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Za razliku od tebe koji znaš zašto sam ja otvorio neki thread,
Ne tvrdim da znam, kažem da mi se (sve više) čini. Uostalom, kao što sam već par puta napisao - thread je dobar, pa makar se mi i posvađali u okviru istog. Ovo je forum, pobogu, valjda je namenjen razmeni mišljenja. A svako ima svoje.

Quote:
ja ne znam kakvih točno ti problema imaš da svaku priliku iskoristiš za osobne kvalifikacije i zlobne insinuacije koristeći kvazi-intelektualan rječnik kojim želiš uvrijediti bez da to otvoreno kažeš.
Osobne kvalifikacije? Kakve osobne kvalifikacije? Jedina stvar koju ti s vremena na vreme zameram je tvoj ne-baš-naročito-skroman način komunikacije (popularno nazvan "kurčenje"), i to je otprilike sve.

Moj rečnik je takav kakav je... jebiga, mator konj od 50 godina teško da će odlučiti da menja "rečnik" samo radi forumske komunikacije. A i ne bi bilo pošteno

Quote:
P.S. Pogodio si samo jedan miks metodom ćorave kokoši.
Možda bi trebao manje pričati a više slušati.
Vidiš kako je to interesantno - na tvom mestu ja bih bio veseo što neka budala poput nekog Vase smatra moj kućni miks boljim od (takođe mog) miksa na neuporedivo skupljem mikseru. Pošto istog tog Vasu lično zabole za to na čemu ko radi, i to ističe od kad se bavi ovim poslom (pa samim tim i otkad je član ovog foruma). Takoreći - Vasa ne sluša MIKSERE nego MIKSEVE. Za razliku od tebe, na primer

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 30-01-2012 at 08:17 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 09:05 PM   #88
tajsam
Banned

Quote:
Za razliku od tebe koji znaš zašto sam ja otvorio neki thread,
ja ne znam kakvih točno ti problema imaš da svaku priliku iskoristiš za osobne kvalifikacije i zlobne insinuacije koristeći kvazi-intelektualan rječnik kojim želiš uvrijediti bez da to otvoreno kažeš.

Ja sam bio vrlo jasan kad sam napisao da je za posao miksing inženjera bitno da li imaš talenat ili ne.

Isto tako sam bio vrlo jasan kad sam rekao da ja taj talenat nemam.

Ne znam koji ti dio od "JA NISAM MIKSING INŽENJER I NEMAM TALENAT ZA TO" nije jasan.

Tako da je argument po kojem sam ja otvorio ovu temu da bi pisao o svom talentu za miksanje prilično smiješan jer sam ja sam u startu rekao
da nisam miksing inženjer i da za to nemam talenat.

Ali uglavnom,većina nas se dobro zabavila na ovoj temi a nešto i naučila.
Ja sam naučio s kim imam posla a drugi su naučili da najvažnija stvar u miksu nije oprema nego čovjek.

P.S. Pogodio si samo jedan miks metodom ćorave kokoši.
Možda bi trebao manje pričati a više slušati.

Budem stavio još koji miks da vježbaš
sad sam vidio rezultate.Ma lažeš ti 100%.ssl je workout 1
tajsam is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 10:05 PM   #89
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Treba se naviknuti sobu i mnogima je cak kad su u pravoj, dobroj sobi to neobicno (jer su se navikli na nesto drugo)
Primer - svi su mi pricali kako je slusanje u Pink (SSL) studiju bez veze...ja otiso jednom , poneo CD sa mojim miksevima i SVE zvuci onako kako treba !
Oni imaju malo vece Dynaudio od mojih, ali SVE se lepo (isto) prenelo..

Ponavljam, nekima je tamo ocajno slusanje...zato sto se nisu navikli !!

Zakljucak - soba i poznavanje iste je vazno - od toga zavisi kako ce da zvuci miks !!!

Bilo je i kod nas freelancera u Soho Studiju, ali nisam, stekao sliku da im je bas svejedno sto se tice sobe...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2012, 10:16 PM   #90
soundman
Member

Jeste tamo poprilicno nezgodno slusanje. A ti Dynaudio stvarno oprastaju jako mnogo. Cesta je prica bendova kojima je tamo sve zvucalo super a onda su isli kuci i sve je bilo uzasno.

Inace, cak i demo snimke koje sam donosio tamo su zvucali spektakularno, mozda je do SSL a
soundman is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules