|
Produkcija Elektronske Muzike Sve sto vas interesuje u vezi produkcije elektronske muzike, modernih zanrova i pravaca: |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#61 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() a pogotovo onda na house njega ionako zovu "overcompressed music" ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Banned
|
![]() Quote:
Ako nemas, bolje je da vijas najbolje sto mozes da postignes na pesmi, aranzmanu... A post ostavis nekom drugom. Kada spicis kompresor na master, to je gotovo, snimak je takav- kakav je, ne moze se mnogo doraditi. Ako nemas nista od procesinga na masteru, taj miks se moze popraviti (ko to zna). Tu je sva mudrost. Ako je producent neki jaki, on moze da radi sta hoce, ako nije, onda je pametno biti oprezan. Naravno, probaj sve sto ti padne na pamet, i sto cujes, pa imaj neki svoj stil. Ali uvek je pametno ne upropastiti pesmu- manje je vise. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Moderator
|
![]()
mislim da zaista od pesme zavisi da li treba biti guzhva ili ne
![]() |
#64 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Member
|
![]()
kad vec nabrajamo
1.mislim da se nisi dobro izjasnio posto se dither stavlja JEDINO ako se radi koverzija izmedju 16 i 24 bita a ne zato sto se radi "mastering" pa negdje pise da se stavi... 2.ne, nisam autor doticnog tutoriala, nit sam ga procitao do kraja 3. drugo je brisanje traka a drugo je radjenje na aranzmanu, moras se dobro izjasnit a ne lupetat pa kud pukne da pukne. 4. kad radis elektroniku u jednm ili drugom slucaju, morat ces posegnut za eq-om... nije to snimanje mikrofonima zive instrumente pa ako odaberes bas one koji trebaju za taj job, postavis ih postavis savrseno u savrsenoj sobi sa savrsenim jazz muzicarima koji vec sviraju tako da si frekvencijski ne smetaju, nece ti uopce niti u jednom trenutku trebat eq, sto cesto nije slucaj.. takodjer, pricao sam s mnogim producentima elektronske glazbe koji imaju po nekoliko albuma na poznatim labelovima o produkciji i svi oni bi, po tebi, bili pocetnici i neozbiljni ako se uzme da to sto govoris drzi vodu (guzva u 16ercu - eq), ali istina je da kad cujes njihove stvari na dobrom PA-u, pravi su floor filler 5. pricas o kontrabasima i ostalim djidjamidjama sto mi daje dojam da i nisi bes previse zapeo u produkciju elektronske glazbe... malo mi je to neozbiljno, pogotovo sto dovodis subjektivan stav kao objektivan...more is less je stvar ukusa, kompresor na masteru takodjer... 6. ma...ne da mi se zapravo ![]() enjoyka! |
![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Junior Member
|
![]() Quote:
Naravno da probavam sva?ta sam,no za?to bi radio pogre?no? A vidim da radim krivo... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Member
|
![]()
pa mislim da nema tu pogresno jer u jednoj stvari ne lezi u drugoj lezi ko saliveno =) (osim nekih generalnih zajeba heheheh)
ako hoces bas da ti netko kaze kako se dobije specifican zvuk, probaj na ovom forumu http://www.kvraudio.com/forum/viewforum.php?f=100 |
![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||||
Banned
|
![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Pokusavati sa eq ugurati los kanal u pesmu nije pametno, osim u jednom slucaju: kad nemas NI JEDNU dobru traku. Nema se sta brisati, jer ne valja nista, onda je nuzno napraviti guzvu i budziti sa eq. Jer ne preostaje nista drugo osim guzve u sesnaestercu i gomile efekata. Neki mali i pametan arazman NE RADI pos'o. jer ce jasno cuti da u toj pesmi nema nista. Vreme koje se potrosi na budzenje pesme bez ideje i smisla je duze od vremena koje je potrebno da bi se smislilo i uradilo nesto sto ima (kakvu- takvu) ideju. Ako nemas nikad nista od ideja, batali i produkciju. Ne mozes producirati nista, a i da mozes opet ti treba ideja, jbg. Tu se krug zatvara. ![]() Last edited by google; 31-03-2010 at 07:05 PM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
banned
|
![]()
Posto, koliko je barem meni poznato, danas da gotovo da nema hosta ciji endzin radi na 16 bita, dithering je pozeljno raditi kada se izbacuje mixdown. Razlog je jednostavan: iako trake, odnosno fajlove traka mozes inicijalno snimati na 16 bita (iz razlicitih razloga, obicno je to u slucaju ogranicenog prostora na hard disku), sve trake pri samom prolasku program, odnosno u njihovom miksu imaju 32bit rezoluciju, tako da je rezultat njihovog sabiranja 32bit float.
Jos nesto google, mislim da se kod tvojih postova stalno mesaju vise stvari: komponovanje, editing, mix i mastering stalno predstavljas kao jedan proces. U osnovi, to je tacno, i to stvarno moze pomoci nekome ko u startu misli da ce u krajnjem procesu, masteringu, resiti probleme koje je ugradio samim komponovanjem, pa zatim greskama u ostalom delu procesa izgradnje pesme. Manje jeste vise, to je filozofija koja se krije iza vecine dobrih pesama i ideja. Ali, koliko god da je neka pesma dobro osmisljena i sredjena, nekada se mora raditi editing, bas radi dobijanja prostora i preciznijeg definisanja odnosa kanala. Takodje, zvuk nekog instrumenta, ma kako dobro i kompaktno zvucao u kombinaciji sa ostalima, nekada zahteva intervenisanje eq-a, nekada vrlo malo i suptilno, a nekada ekstremnije. Isto je i sa pitanjima kompresije, ona se ne radi samo fore radi ili da bi se nesto ispravilo samo po sebi, postoji dosta vise prakticnih razloga: jedan je ne samo dinamicko, nego i frekvencijsko ujednacavanje kanala, posto se on nece uvek slusati na dobroj opremi, drugo je kada se zeli postici neki drugi zvuk, efekat koji ce raditi zajedno sa ostatkom elemenata u pesmi. Isto je i sa odnosom kanala: ne mora se uvek teziti realnosti, odnosno njenom preslikavanju, kada je miks u pitanju. Mogu se postici mnogi razliciti rezultati, u zavisnosti od ideje, reci pesme, raspolozenja... sve to igra (ili bolje reci, moze igrati) ulogu u procesu izgradnje neke ideje. I ovo ne zavisi samo od vrste muzike, u svakoj je isto, cilj je preneti odredjenu atmosferu, sto se nekada ne moze uraditi iz suvih snimaka, bilo kako i gde da su snimani. Mastering tek dolazi na kraju, i po meni, o njemu se tek moze pricati kada se ima vise skupljenog materijala, odnosno kada se vec dodje do konkretizacije vise pesama. Radi se i na singlovima, naravno, ali je on tada oslobodjen one prave komponente koja ga cini bitnim procesom: tek kada je cilj napraviti celinu od vise pesama, njegova primena postaje evidentno bitna. I jos jedna, vrlo bitna stvar: svi ovi procesi nisu nikakva filozofija, moze ih svako raditi i nauciti, samo sto nece svima rezultati biti isti Toliko od mene, vidimo se na nekom drugom tredu |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
D'n'B - Drum, sub bass, hard bass i ostali elementi | Dardy D'n'B | Produkcija Elektronske Muzike | 16 | 02-09-2010 09:04 AM |
kick i bass | babilon33 | Audio Produkcija - Tehnike | 8 | 09-10-2008 09:37 PM |
Kick, Kick i Kick | Alen@l5 | Audio Produkcija - Tehnike | 131 | 19-09-2008 10:09 PM |
Kick i Bass trikovi | FrankoPanko | Zoran Vračević - Vrač | 17 | 22-08-2006 07:56 PM |
Bass+kick | Eon | Vlado Georgiev | 6 | 25-02-2005 07:52 PM |