|
Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?.. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
#12 |
Pro Member
|
![]()
#13 | |
VIP Member
|
![]()
Sve pet, bata-Dule, ali:
Quote:
Ne sećam se da li sam ovde pominjao pregovore sa Madam Piano ranih devedesetih, kad je (verovatno na nagovor svog tadašnjeg muža) htela da joj moj kum Luka i ja produciramo album. Kaže, hoće da ploča zvuči svetski. Nabrojali joj opremu u Studiju O, u kom smo tad obojica radili, i rekli joj da je tu sve osim nje i nas svetsko. Primedba joj se nije dopala, kao što joj se nije dopalo ni to što sam joj posle, preslušavajući tu ploču koju su na kraju producirali ona i Škopi (divan tip i drag kolega), a Šime miksao kod Vlade Negovanovića, rekao: „Odlično. Ovo bi svaka Mazda 626 poželela.” Da ne bude zabune, nije mi na kraj pameti da poredim Mimi Oro i Madam Piano, poredim samo raznorazne lične kriterijume kojima ljudi spontano vole da daju nekakvu univerzalnu težinu. Dvadeset prvi vek, vreme otvorenih karata, nema više blefiranja i sakrivanja iza nekakvih akademski iskonstruisanih univerzalnh vrednosti. Možeš da kupiš Roleks na Ali Ekspresu, provaliće te po blatu na cipelama dok izlaziš iz iznajmljenog Bentlija. Na istu foru će provaliti i Steven Slate Drums kad im dođeš u zadružni dom sa četiri zvučnika i dva laptopa. Naravno da je drugo lice jednine ovde figurativno, da ni tu ne bi bilo zabune ![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 02-11-2015 at 02:49 PM. Reason: slovne greške |
|
![]() |
![]() |
#14 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() Takođe ne bih rekao da se ovde ljudi uopšte trude da budu bolji - moj subjektivan utisak je da je ovde zapravo rašireno gledanje na čoveka koji se trudi da bude dobar u onome što radi kao na budalu - osim naravno ako ne postane svetska faca, onda svi bacaju ikru na njega - naknadno. Ovde se ceni kad je neko budala i primitivan, ali je bezobrazan, nametljiv i vešt. Ne ceni se konstruktivnost, onaj koji gradi je kreten a onaj koji ruši faca. To je nešto što traje već decenijama, postojalo je u velikoj meri već u SFRJ i traži neku ozbiljniju priču. Nego: ako želiš da relativizuješ "usavršavanje", naravno - nešto što je za nekog veština, za drugog može biti bezvredno, ali ja vidim audio svet kao istovremeno kreativnu, ali i uslužnu delatnost, gde postoji mogućnost da se vidi da li je neko objektivno dobar, jer treba učiniti mušteriju zadovoljnom. Tako se retko dešava da neko kaže za nekog da dobro miksa a da postoji kontraverza i da neki ljudi smatraju da je on zapravo vezara, zar ne? Zato je moguće oceniti da li je neko objektivno dobar u audio branši, dok za razliku od toga, kad se radi o izvođačima, muzičarima i kompozitorima, na scenu već stupa mnogo subjektivnije ocenjivanje njihovih kvaliteta. Ovo za Madam Piano, nisam siguran da sam razumeo šta želiš da kažeš. Pričalo se o snimanju, audio inženjeringu, produkciji, pa osim ako je Madam Piano producent (ne računa se ako je neko producent samo u svojoj glavi), ne vidim kako se uklapa u ovu priču. A i kao što rekoh, ovde je deo miljea da se vođeno palanačkim duhom, jure ti "svetski" rezultati, zapravo debelo provučeni kroz balkansku prizmu.
"Ni pro?li put nisam verovao u reinkarnaciju" www.triggerband.net www.facebook.com/bandtrigger Last edited by Dushan_S; 02-11-2015 at 06:42 PM. |
|
![]() |
![]() |
#15 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Nije me sramota da priznam da ne znam šta je objektivno dobar zvuk ni šta je objektivno kvalitetan zvuk, jer sam se raznoraznih dobrih zvukova naslušao, a svi su bili različiti. Neki nisu imali basa, nekima su falili tranzijenti, neki su bili puni falša, a mnogi među njima su bili i ostali važni za ono što zovemo istorijom muzike. Kako inače objasniti da zvuk bubnja Džona Bonama i dalje teoretski figurira kao neki benčmark iako taj bubanj „objektivno” posmatrano zvuči bedno u odnosu na bilo koji tezgaroški miks CLA? To bi otprilike bilo i objašnjenje slučaja Madam Piano, ili bilo kog wannabe „svetskog” slučaja, bez obzira na to što se i svet i „svetski” parametri menjaju iz dana u dan. Sve ono što danas zvuči do jaja sutradan zvuči ko kurac, ali to uopšte ne znači da zvući lošije ![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 02-11-2015 at 08:24 PM. |
|
![]() |
![]() |
#16 | |
Moderator
|
![]() Quote:
I danas svaka šuša slatko psuje Đokovića, ali i sve ostalo, nauka , sport, ma gde god počneš... I tako je ovde 1000 godina, ne samo zadnjih 30-40-50... Obrazovanje je anatemisano, a to je zato što većina nije dovoljno obrazovana, jer je i to politički instrument. Dakle, politika kreira obrazovanje, pa je podložna krtici i opiranju... Jer se stvari guraju pod tepih... I tako vekovima... I tako će i ostati verovatno... A za Madam Ljilju mogu da kažem da je mega faca, da je bezmalo jedan od najboljih vokala koje ovaj prostor ima, da ima svoje bubice ali pre svega ima nekolicinu kompozicija koje slušam i dan danas sa ushićenjem i radošću i zvuče fenomenalno čak i sa ove instance! Toj ženi KAPA DOLE! Jer je izuzetan umetnik, jer je brutalan pevač i treba biti ponosan na takvo kulturno bogatstvo. Ende!
![]() |
#17 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 02-11-2015 at 09:56 PM. |
|
![]() |
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
#19 |
Pro Member
|
![]()
"We all know that people are the same wherever you go..."
#20 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Sve si u pravu... ![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
vsti-audio -razlike u miksu | obicni user | Audio Produkcija - Tehnike | 73 | 25-12-2015 10:12 PM |
Produkcija... | Bockie | Razno | 15 | 22-03-2011 01:42 AM |
Ovo je produkcija | LACKY | Pricaonica | 7 | 26-06-2008 08:26 PM |
Cubase::: [za pocetnike] kako snimiti VSTi output kao audio | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 19-06-2003 09:59 PM |