Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-01-2015, 05:19 PM   #71
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Default Re: pocetniku treba pomoc! saveti iskusnih!!

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
koliko sam ja video, ove nove generacije mnogo negde zure..kao da su toliko bizi da nemaju vremena da se smaraju oko nekog iskustva / ucenja / eksperimentisanja..
Ruku na srce, ni mi nismo bili mnogo strpljiviji. Samo nismo imali dru?tvene mre?e i forume nego smo morali da smaramo ?ive ljude oči u oči. ?to je za početak podrazumevalo da mora? da mrdne? dupe, zakuca? na vrata, ka?e? ko si... sve redom.

Hoću reći, nekada si i?ao nekome na noge po savet, sad čeka? da savet zakuca tebi na vrata.

Pozdrav,

Vasa
Old 27-01-2015, 07:10 PM   #72
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Ruku na srce, ni mi nismo bili mnogo strpljiviji. Samo nismo imali dru?tvene mre?e i forume nego smo morali da smaramo ?ive ljude oči u oči. ?to je za početak podrazumevalo da mora? da mrdne? dupe, zakuca? na vrata, ka?e? ko si... sve redom.

Hoću reći, nekada si i?ao nekome na noge po savet, sad čeka? da savet zakuca tebi na vrata.

Pozdrav,

Vasa
Mi u to vreme nismo imali nikoga ni da pitamo...sedimo u sobi, ubadamo kablove, vrtimo dugmice, "chmaramo" i vidimo sta ispadne...pustic malo ploce za inspiraciju..tako je to islo. Sve "na uvo" !
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 17-02-2015, 02:50 PM   #73
Danche
Junior Member

Odavno nisam bio na ovom forumu tj svratio sam samo da bi pogledao neke teme za izolaciju i onda naletih na ovaj post.

Za divno cudo procitao sam post od pocetka do kraja, veoma mi je interesantno "raspravljanje" pocetnika koji jednostavno vidi da je svet samo njegov i da moze sve da uradi i iskusnih dugogodisnjih profesionalaca. Takodje i veoma poucno.

Da podelim svama mojih par recenica. Ja sam u nekoj meri vecoj ili manjoj bio u slicnoj situaciji. Vreme tehna, trance, hausa i ostalih zanrova, dosta mlad samo sa kompjuterom i nicim vise (u to vreme propellerheads reason 1 - 2 moji pocetci). Nisam znao sta znaci rec produkcija a ne nesto vise. Sve sto sam uradio je da sam skupio para i uzeo akg k44 slusalice, to je sve. Naucio te slusalice radio na njima dugo vremena i jos ih imam negde u cosku. Sad sta hocu da kazem je da sa skromnim pocetkom mozes skromno da napredujes, ono sto je istina je da ti ne vredi ni studio od 100 000 evra ako nemas znanje da ga koristis. Isto sto i ne vredi ti 1000 vst/vsti pluginova ako nemas neko znanje za sve to. Zbog toga sam cenio propellerheads reason jer ogranicio te je na odredjeni broj instrumenata ali kad si ih naucio mogao si da pravis cuda.

Ne mozes odma pucati na skrilex-a ili neku vrhunsku produkciju. Na primer dosta je proslo vremena da sam ja zaradio prve novcee od svoje muzike . Tj to je bio neki konkurs u Beogradu za muziku kada sam sa eto kakvom opremom (komp i slusalice od 30e) dobio 5-6 mesto uz novcanu nagradu. To me je poguralo i ohrabrilo da ucim jos. Posle toga nalazio sam na internetu neke konkurse i dobio jos neku nagradu sto je potvrdilo da eto moja muzika i znanje svih tih godina bar nesto vredi.

Posle toga sam jos ucio i moj prvi pravi poslovi su bili 30 - 40$ ali od toga se krenulo, polako uvdjas koliko vredis i skupljas finansije za nesto sto ce ti olaksati /ubrzati i usavrsiti posao. Krenuo sam da ucimi audio editing , produkciju , mixing - mastering i ostalo. Bitno je da kad ne radis - ucis ! Sad radim i audio editing / podcast produkciju i muziku za neke stalne klijente. Ne hvalim se i dalje mislim da imam dalek put do nekog profesionalnog zvuka uz stalno usavrsavanje ali ko sto kazu svaka roba ima svog kupca tako mislim i da vazi za svakog muzicara / producenta dal dal bio pocetnik ili profesionalac. Tako da uzusavrsavanje i ucenje dodajes bolju opremu. No da skratim pricu sto kazu moja 2 centa :

1. Uci i samo uci nemoj da mislis na zaradu i slavu i sta bi bilo kad bi imo ovo ili ono. Bolja oprema moze da ti pomogne da cujes stvari bolje, uvidis greske lakse ali ne moze da usavrsi tvoje osnovno znanje.

2. Ponovo da ponovim i kad ne radis - komponujes - uci. Kako znas da skidas vst i semplove tako skidaj tutorijale , pdf, video i ostalo pun ih je net, kako radi delay , kako radi reverb, tipovi, kompresija, tehnicke detalje itd. Ako skines vst koji je kopija nekog realnog hardwera ( skini upuststvo , review , tutorijal za taj hardware, kako radi u ralnosti a kako u softwerskoj varijanti) itd.

Imas i besplatne kurseve. Uci muzicku teoriju, uci instrumente kako funkcionisu, zamoli nekog ako te neki instrument interesuje (mada sumnjam ako radis samo sa elektronskom muzikom) da ti objasni, idi na cas dva , raspitaj se. Ja eto primetio sam da se mnogo oslanjam na loopove ritmova i to me kopa i nervira, jako sam slab sa time pa sam zamolio bubnjara da mi odrzi bar par osnovinh lekcija o bubnjevima za koje nikad nisam seo posteno + ucim programiranje ritam masina itd. Iz svega izvuci neki detalj nesto korisno. Svaki detalj je vazan, neki put sitnice odvajaju profesionalca od amatera ne samo u muzici.

3. Budi skroman. Svi mi dok muziciramo mislimo da je nasa muzika najbolja na svetu i to sam video neverovatan broj puta. Odslusao sam tvoj demo to jako sirovo zvuci. Mozes tu dosta da se poradi. No poenta je budi realan , kad zavrsis svoju muziku odslusaj je 100 puta i sutra ujutro odslusaj je jos 100 puta i tokom nedelje slusaj i doradjuj jos toliko i ako ti i dalje zvuci dobro ONDA tek nije lose onda je prsledi da i drugi cuju pa shvati kritiku ozbiljno. Uporedi sa nekim skrilexom pa vidi dal moze da se nosi sa takvom produkcijom.

4. Moj savet, umesto scarlett 212i uzmi Stanberg ur22 ima vise opcija, ima midi in /out sto uvek moze da zatreba u buducnosti i neke akg sluske k77 - k99 ili mozda neku studio varijantu za pocetak sobzirom na tvoju finansijsku mogucnost. Nauci im zvuk i kako se ponasaju i radi sa njima dok ne budes bio u mogucnosti da priustis sebi nesto ozbiljnije.

5. Necu vise da popujem i izvinjavam se za dugacak post i ako sam nekog uvredio mozda. Uzeo sam malo slobodnog vremena pa se raspisao. To je to od mene neko skromno misljenje.

Jos nesto off topic . Posto sam dosao ovde u stvari zbog akustickog tretmana sobe i tema u vezi toga ako ima neko ko je profesionalac u toj sferi. Nebi da reklamiram neke kompanije ili da bauljam po forumu i stavljam nove teme. Ko se doznaje profesionalno neka mi se javi u pm za par pitanja ili mi preporucite koga mogu da kontaktiram sa foruma po pitanju zvucne izolacije.

Pozzdrav!
Danche is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules